Vélez Sarsfield – den første til å bli en stor klubb

Vélez Sarsfield var den første storklubben i argentinsk fotball. I artikkel to som Viggo Strømme ved NTG Bærum Fotball har skrevet om fotballen i Argentina, kan du lese mer om klubben og historien.

STORKLUBB: Vélez Sarsfield var Argentinas første storklubb. Her etter en triumf i 2007. Foto: Digitalsport
  • Av Viggo Strømme, sportssjef NTG Fotball

Viggo Strømme er sportssjef på NTG Bærum, med stor forkjærlighet for Argentina og argentinsk fotball. Etter et nytt besøk i det sør-amerikanske landet beskriver han inntrykk, opplevelser og trender i en artikkelserie for Fotballtreneren og Fotballtreneren.no. Dette er tredje artikkel i serien – og handler om Rosario og byens to store fotballklubber.

Historie og resultater

Vélez Sarsfields opprinnelse går helt tilbake til de siste dagene av 1909 da regn stoppet en uformell fotballkamp nær Vélez Sarsfield jernbanestasjon (i dag Floresta). Tre av de unge mennene som fikk kampen sin avbrutt Julio Guglielmone, Martín Portillo and Nicolás Marín Moreno gikk inn i skuret ved jernbanestasjonen og diskuterte muligheten til å starte en klubb slik at de kunne trene mer seriøst. Klubben ble offisielt stiftet 1. januar 1910 i Marín Moreno sitt hus. Grunnleggerne bestemte at klubben skulle hete Club Atlético Argentinos de Vélez Sarsfield.

Lite visste disse unge herrene at klubben senere skulle bli kjent for å være en av verdens beste klubber til å utvikle unge fotballspillere. Club Atlético Vélez Sarsfield holder til vest i Buenos Aires. Stadion heter Estadio José Amalfitani, som ligger Liniers, like ved der klubben ble stiftet. Stadion som blir kalt «Fortet» tar 49 540 tilskuere.
  Spania, Østerrike og Sverige spilte kampene sine her under VM i 1978. Argentinas landslag har spilt her flere ganger og aldri tapt. Vélez har blitt en stor klubb med 18 andre idretter tilknyttet anlegget.
  Klubben har 11 nasjonale titler, med Supercopa Argentina i 2014 som den siste. De har fem internasjonale titler, med Copa Libertadores de América 1994 og Copa Europeo-Sudamericana 1994.

I den siste finalen i Tokyo som også blir kalt Toyota Cup slo de AC Milan 2-0 i finalen. Milan var da kanskje på sitt historisk aller beste. Hele syv (7) av de elleve spillerne som startet kampen for Vélez var utviklet i egen klubb. Se lagoppstillingene her.

• VÉLEZ SÁRSFIELD: 2
José Luis Félix Chilavert; Héctor Alfredo Almandoz, Roberto Luis Trotta, Víctor Hugo Sotomayor, Raúl Ernesto Cardozo; José Horacio Basualdo, Marcelo Adrián Gómez, Roberto Fabián Pompei, Christian Gustavo Bassedas; Omar Andrés Asad, José Oscar Flores.
Trener: Carlos Bianchi.
Innbyttere: Sandro Daniel Guzmán, Flavio Gabriel Zandoná, Mauricio Andrés Pellegrino, Marcelo Hugo Herrera, José Luis Sánchez.
• MILAN (ITALIA): 0
Sebastiano Rossi; Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta, Franco Baresi, Paolo Maldini; Marcel Desailly, Demetrio Albertini, Roberto Donadoni, Zvonimir Boban; Dejan Savicevic, Alessandro Massaro.
Trener: Fabio Capello.
Innbyttere: Mario Ielpo, Giovanni Galli, Paolo Di Canio.

Denne artikkelen er ikke ment å være en objektiv fremstilling av klubben som helhet. Innholdet bærer preg av en blanding av selvstudier, min opplevelse av klubben, observasjon og informasjon klubben har delt med meg. Jeg velger å avgrense temaene inn mot struktur og organsiering, konkurransen, langsiktig utviklingsprosess og planlegging. Klubben er kjent for å være svært strukturert i sin tilnærming til fysisk trening i fotball
  Klubben har sterk tradisjon for å utvikle egne spillere. Fabiàn Cubero er midtstopper på dagens lag. Han er 37 år gammel og har spilt flest kamper for klubben, med sine snart 460 kamper. Han debuterte 17. november 1996. Den kjente keeperen José Luis Chilaver, som skåret 24 mål på frispark og straffespark mellom 1991-2000  har spilt 347 kamper for klubben. Dagens hovedtrener Christian Bassedas kom til Vélez som unggutt. Han har spilt 331 kamper inkludert Toyota cup finalen i 1994. Carlos Bianchi har spilt 324 kamper for klubben. Bianchi har flest mål for Vélez med sine 206 skåringer. Han har trent Roma, Boca juniors og Atlético Madrid så sent som i 2005/2006 sesongen. Han var trener for Vélez Sarsfield da de vant i 1994.
  Dagens A-stall består av 32 spillere. Disse dekker også reservelaget. Hele 30 av disse spillerne er argentinere. 82% eller 26 av 32 spillere er utviklet i eget akademi. Gjennomsnittsalderen er 23,40 år og alle i støtteapparatet er argentinere.
 – Vélez er en fantastisk klubb. Jeg har vært her hele livet. Vi er som en familie her, sier hovedtrener Christian Bassedas.

Struktur og organisering av lagene

Hvert lag har en Director Técnico og en Preparador Físico (PF eller Profe). Director Técnico er hovedtrener, og det er ofte en gammel spiller som har lang erfaring fra klubben, både som ung og eldre spiller. Han er selvsagt utdannet trener, og ikke minst veldig drevet i hvordan klubben tenker og gjennomfører sin virksomhet. PF eller Profe er den fysiske treneren, som er utdannet preparador físico en fútbol (Profesorado de Educación Física) ved Instituto Dr. Dalmacio Vélez Sarsfield i egen klubb.
  Vélez har dette kjente utdanningsløpet i egen klubb, like ved siden av stadion. Det er privat og AFA har ingenting med dette å gjøre. Det er her Gabriel Macaya kommer inn i bildet. Han har vært med på å forme utdanningen, og er en slags trener for trenere som vil utvikle seg. Han er selv en ivrig student og følger selvsagt veldig godt med i internasjonale trender, forskning og utvikling. Jose Vazquez er utdannet fysisk trener på dette instituttet.

Profesorado de ed. Fisica er et fireårig studie som skal utdanne trenere og gymlærere. Preparador físico en fútbol er en etterutdanning/videreutdanning som skal forberede trenerne til å bli fysiske trenere i klubber. Begge løpene inneholder både teori og praksis.   
  Studiet i Vélez har ca. 40 studenter hvert år. Innholdet i studiet kan grovt sett si å inneholde: Rolle og status «fysisk trener», kommunikasjon (didaktikk), treningsplanlegging med vekt på periodisering: Mikro (mikrosyklus 1,2,3 og 4 = månedssyklus) og makro sykluser: forberedelsesperiode 1 (generell), forberedelsesperiode 2 (spesiell), timeplan og utviklingstrapp fra ung til voksen spiller, belastningsstyring, fysisk trening for barn, skadeforebygging, fysiske og tekniske øvelser i teori og praksis, styrke, stabilitet, koordinasjon, hurtighet og utholdenhet i fotball, tøyning og fleksibilitet, tester, utstyr/ og logistikk, alt man bør ta hensyn til ved utforming av en makroplan (reise, mat, tidssoner, belastning, type kamper etc.) videoanalyse og budsjett/økonomi.
  Den fysiske treneren har mye ansvar og yrket har svært høy status i argentinsk fotball.
  – Den fysiske treneren må vite mye om spillerne sine for å kunne planlegge riktig, sier Gabriel Macaya.
  Han forteller at vi må være oppdatert på hva som skjer i samfunnet. Fortiden er over, det er fremtiden som gjelder. Samfunnet endrer seg hele tiden, og i 2016 fortere enn noen gang. Genetikk og forskning om gener er noe vi må forholde oss til i fremtiden. Alle vil ha hurtige spillere.

«Treningsplanlegging er; hvordan vil du spille?»

Bielsa da han var i Vélez (må trene etter formasjon og spillestil)

De fleste fotballspillerne kommer fra ressurssvake områder. De er gjerne en del av en søskenflokk på sju, åtte barn og de er som regel i midten. Vi må vite mest mulig om de som kommer til klubben. Vi foretar mange ulike tester som kan avdekke dårlig kosthold, kjøttinntak (proteinmangel), tannhelse (sier mye om den generelle helsa), hjertet og mye annet. Det er klar sammenheng mellom kosthold og skader for eksempel. Før ga klubbene penger til familien slik at de kunne kjøpe god og sunn mat. Nå er det byttet ut med næringsrike matpakker i stedet. Pengene som skulle gått til mat, gikk like ofte til alkohol for far. Spillere ned i ti-årsalderen har agenter. Det er et tøft spill. Spillerne blir behandlet som fotballspillere fra de er små barn. Det kan være mye stress fra fedrene og stress kan forårsake mange skader blant unge spillere. De vokser opp med en tøff mentalitet. Alt dette må vi som trenere og klubb være klar over og forholde oss til.
  Argentina har som så mange andre utfordringer med mindre aktivitet blant unge. Potreroene gror igjen eller blir erstattet med bygninger og annen infrastruktur. Både nettbrett og playstation har kommet til Argentina også. Barna spiller mindre i gatene enn tidligere. Det stiller strengere krav til hvordan klubbene driver sin fysiske trening.
  –Mindre aktivitet i gatene betyr at det stiller strengere krav til fysisk trening i klubbene, sier Macaya.

TRENERE: Her er trenerne til 1998 og 1999 –årgangene i Vélez Sarsfield.

PLANTEL VÉLEZ SARSFIELD:
Navn                                            Antall spillere         Trenere
CATEGORÍA 2004                    35                               Director Técnico: Gastón Sacani
                                                                                          Preparador Físico: Gonzalo Ojeda
CATEGORÍA 2003                    33                                Director Técnico: Rodrigo Rotolo
                                                                                          Preparador Físico: Andrés Rodríguez Villoldo
CATEGORÍA 2002                    35                                Director Técnico: Marcelo Bravo
                                                                                          Preparador Físico: Hernán Hermelo
CATEGORÍA 2001                    34                                Director Técnico: Héctor Manfredi
                                                                                           Preparador Físico: Leandro Clocchiatti
SÉPTIMA DIVISIÓN 2000     35                                Director Técnico: Lucas Rodríguez Pagano
                                                                                          Preparador Físico: Martín Polo
SEXTA DIVISIÓN 1999            35                               Director Técnico: Walter Pico
                                                                                          Preparador Físico: Esteban Katz
QUINTA DIVISIÓN 1998          33                              Director Técnico: Marcelo Gómez
                                                                                          Preparador Físico: Mariano Fanesi
CUARTA DIVISIÓN 96/97      31                                Director Técnico: Guillermo Morigi
                                                                                          Preparador Físico: Guido Thompson
PLANTEL PROFESIONAL     32                                Director Técnico: Christian Bassedas
                                                                                          Preparador Físico: Roberto Luzzi

Arg2Tabellen

Konkurransen

Vélez har også lag under 2004-årgangen, men de trener på et annet område enn Villa Olímipica hvor alle aldersbestemte lag trener. Villa Olímpica ligger ca. 20-25 minutter unna klubben og stadion for øvrig. Som vi ser har hver årgang ca. 35 spillere. Det skal dekke to lag, ett i den lokale Metropolitana serien for de nest beste og ett lag i AFA-serien som er landsdekkende.
  Séptima División, syvende divisjon, eller 2000-årgangen, spiller først i en serie som er delt inn i syv avdelinger med syv lag fra Buenos Aires og området rundt. Deretter går tre lag pluss en joker videre til en nasjonal serie med 22 lag. 
  Lagene spiller de seks første kampene i den første turneringen i mars, april og mai. Deretter spiller laget videre i en nasjonal serie med 21 seriekamper som går fra juni til desember. Vi fikk sett første gruppekamp lørdag 19. mars. Det er vanlig at lag fra samme klubber spiller mot hverandre og etter hverandre samme dag. Vélez vant denne første kampen i serien mot Villa Dálminé. Konkurransen blir nok mye vanskeligere når de etter hvert møter Boca Juniors, River Plate, Independiente og de andre storlagene (om de kvalifiserer seg fra sin gruppe). Laget deltar i noen turneringer og havner på et sted mellom 30 og 35 fulle kamper hvert år.
  – Alle spillere mellom 12 og 18 år må spille 30 fulle kamper i løpet av et år, sier Gabriel Macaya.

EKSPERT: Gabriel Macaya står bak mye av det arbeidet de gjør i Vélez og på utdanningen preparador fìsisco de fùtbol. Foto: Frank Mersland

Vi så både kampen med 2000-årgangen og kampen med 1998-årgangen mellom Vélez og Villa Dalminé fra Entre Rios. 2000 vant 4-0 og 1998 vant 2-0. Kampene var jevne og gode, men Vélez var bedre. Spillerne hadde mye god fysikk. Det var sterke spillere som var godt forberedt. Alt i alt god kvalitet i alt og høy tilstedeværelse og engasjement i begge kampene.
  Alle spillerne spiller i sin årsklasse, hvor de hører hjemme. Dette er et sentralt og viktig punkt i spillerutviklingen i Argentina. Helt opplagt har de mange spillere tilgjengelig og å velge mellom. Men uten unntak så holder spillerne seg på det årskullet de skal. Dette handler først og fremst om en tanke om at spillerne skal gjennom en langsiktig utviklingsprosess der hvert steg er viktig å gjennomføre og fullføre. Forskjellen fra en 17-åring til en 20-åring? Ca. 2000 timer med kvalitetstrening. Når for eksempel Sergio Agúero debuterer for Independientes A-lag som 15-åring så handler det nok mer om andre ting enn at det nødvendigvis er best for han. Klubbene har garantert sine interne stridigheter og diskusjoner i feltet mellom fag og kapital.
  – «Bronzecode»? Den fysiske treneren må vite eksakt hva spilleren skal og må ha.
  Vélez Sarsfield registrerer absolutt alt det spillerne gjør de årene de er i klubben. Målstyrt trening og kontroll på treningsprosessen bærer ikke noe som helst preg av tilfeldigheter. Klubbene utvikler kapital i det øyeblikket de utvikler et menneske og en god fotballspiller. De store klubbene spør etter dokumentasjon på spillere de er interesserte i. De vil vite hvem de investerer i.
   – Vi har den beste konkurransen for unge spillere i hele verden. Det er svært mange gode lag og spillere i hver aldersklasse. Det er jevne kamper og spillerne må kjempe for å vinne, sier trenerne Fanesi og Pizzoglio.

PRAKSIS: Jose Vazquez er utdannet fysisk trener og fysioterapeut. Han har for tiden praksis hos Vélez som fysioterapeut med fordypning i fotballskader. Foto: Viggo Strømme

Makroplanlegging og utvikling

Kampene (landskamper) legges først i den grove makroplanleggingen. Deretter må all trening dreise seg om hvordan laget skal spille. Vi må vite hvor mye belastning kampen gir og hvor mye restitusjonstid den krever. Dagen lengst unna kamp kan brukes til tøff fysisk trening. Jo nærmere kamp, desto lavere belastning. Treninger designes i forhold til den filosofien, spillestilen klubben og treneren har. Alt, inkludert reise, må legges inn i treningsplanen. Tidspunktet i sesong bestemmer hvordan treningen skal gjennomføres. Spillerne er mer slitne mot slutten av sesongen. Det er store individuelle forskjeller og spilletid, skader, gener, motstandere, vær spiller alt en rolle for planleggingen.

Fysisk forberedelse til toppfotball er en langsiktig plan. Det å følge en normal prosess er best i de aller fleste tilfellene. Hospitering opp har sine konsekvenser. Det kan føre til mangelfull trening og forberedelser samt høyere belastning enn hva som er bra for alderen. Skjelettet er først utviklet ved 20-års alderen. Alle spillere må trene jevnt, godt, følge den naturlige progresjonen og samt spille en full kamp i uka.

Den fysiske treneren skal styre spillerne fra der de er til der de skal. Alle spillere testes og måles etter hver kamp. Trenerne må vite nøyaktig hvor mye og når spilleren har spilt kamp og trent. Treneren og klubben må ha full kontroll på treningen i tid og timer. Vi vet at antall høyintensive løp øker, distansen i seg selv er ikke viktig. Kampen krever alt fra 30 til 90 maksimale fotball aksjoner (start, stopp, retningsforandringer, hopp etc.) á 2-4 sekunder pr. kamp. Spillerne må være trent for å håndtere dette. En langsiktig og god prosess er medisinen.

FIGUR 1: Utviklingsstigen til Vélez Sarsfield.

Her ser vi utviklingsstigen til Vélez Sarsfield. Tallene viser det estimerte antall timer spillerne skal gjennom i de ulike fasene. Dette er timer med kvalitetstrening under kontrollerte former i klubb. Vi ser at spillere i ni-, ti-årsalderen skal trene mellom 185-190 timer i året.   
  Spillernes fysikk skal bygges opp fornuftig, riktig og gradvis slik at de tåler økte belastning og trening når de blir eldre. Hele idéen er å utvikle spillere som kan håndtere de beste ligaene i verden når de er ca. 21 år, eller ferdigutviklet (i en ideell verden). Hele denne treningsprosessen gjennomføres parallelt med å gå på vanlig skole. De yngste går på skolen om morgenen og trener om ettermiddagen. De eldste trener om formiddagen og går på skolen om ettermiddagen frem til ca. klokka 18.00. De fleste slutter på skolen når de er 18 år. Det er store avstander i en by som Buenos Aires, og det er kun én trening om dagen. Vi ser at antall timer øker progressivt etter hvert som spillerne blir eldre. 14-, 15- og 16-åringer skal trene mellom 396 og 472 timer med variert fotballtrening.
  Vélez er ekstremt systematiske og profesjonelle i håndtering av treningsprosessen. Når spillerne begynner å bli helt ferdig utviklet på alle måter, er treningsmengdene veldig høye. Men, da er skoleløpet ferdig og de lever definitivt som toppfotballspillere. Mange av dem har på dette tidspunktet kontrakt med klubben. Når 19-, 20-åringene har trent 720-780 timer de siste to årene, er de ferdige og klare til å håndtere spillet på øverste nivå. Noen går videre til eget A-lag og andre forsvinner til andre klubber. Spillere fra Vélez er attraktive da alle vet hvor godt klubben driver akademiet sitt.
  – Hvis en 17 åring ikke er fysisk forberedt i forhold til hurtighet, styrke og koordinasjon/stabilitet er han ferdig, «pase libre», understreker Gabriel Macaya.
  Lic. Mariano Pizzoglio Coordinador Gral. Preparación Fística i Velez forteller i en samtale på Villa Olímpica at treningsplanelegging er en prosess som innebærer å bestemme hvilke mål klubben ønsker å oppnå i fremtiden. Vi må deretter bestemme hvilke operative tiltak som vi vil iverksette for å komme dit vi ønsker. Å planlegge godt er å forutsi hva som kommer til å skje i fremtiden.
  – “Entrenamiento es dosification». Trening og planlegging er å trene akkurat så mye som en fotballspiller skal og i en fotballkontekst.

FIGUR 2: Figuren over viser en normal utviklingsprosess for unge mennesker og fotballspillere. Normalt vokser gutter fem seks cm i året fra de er fem til 10 år. Men, ila puberteten kommer barna i en vekstspurt som kan gi helt opp til pluss minus ni cm vekst på et drøyt år som vi ser i figuren. Vekstspurten varer i ca. 18 måneder. Edad (alder) vises under og centimeter til venstre i figuren. Vekst er endringer i kroppens størrelse målt i vekt og høyde. Utvikling er en modningsprosess som i tillegg til vekst inkluderer sosialt, emosjonelt, intellektuelt og endringer i bevegelseskompetansen.

Alle systemer er trenbare i alle aldre, men det er helt klart perioder hvor kroppen er mer mottakelig for en spesiell type trening (se modellen over). Vélez følger alle moderne rutiner for skadeforebyggende aktivitet og styrkebygging. Dette gjennomføres stort sett to ganger i uka. De første årene før puberteten kan guttene som spiller for Vélez trene og spille fritt så mye de ønsker. Det er få skader knyttet til unge spillere i prepubertal alder. Det er helt vanlig at unge spillere spiller futsal eller fem mot fem i en lokal og liten klubb. Det må de bare gjøre frem til de er 12 år. Da slutter uansett disse turneringene. Etter det vil klubben ha full kontroll over treningsprosessen.
  – Barn må trene mye motorikk og teknikk og blant annet fallteknikk, påpeker Macaya.

Prepubertet

Nervesystemet hos barn utvikler seg så godt som ferdig frem til de er ca. 10-12 år gamle. Derfor er nervesystemet i denne perioden veldig trenbart. Da gjelder det å påvirke barna så mye som mulig i forhold til hurtighet (nervesystemet aktiveres), koordinasjon og teknikk. Multitasking er å utføre flere oppmerksomhetskrevende oppgaver eller ferdigheter samtidig. Knyttet vi dette opp mot en fotballkontekst er det god trening for unge barn. Spillerne må få oppgaver som trigger hjernen til å bruke kort tid til avgjørelser, forteller Macaya.
  De må trenes til å håndtere kaotiske situasjoner som gjør dem i stand til å håndtere spillet bedre. Den motoriske gullalderen opphører i det puberteten nærmer seg. I tiden før vekstspurten kan selv mye aktivitet og styrketrening gi god uttelling på sikt selv om det er lite uttelling i form av muskler. Opplæring av riktig teknikk vil gi gevinst på sikt da koordinasjonen bedrer seg og rekrutteringsmønstrene til musklene aktiveres. Fleksibiliteten kan endres godt hos barn og kroppen er godt mottakelig for bevegelsestrening før vekstperioden inntreffer for fullt.

Pubertet og postpubertet

Vekstspurten inntrer når kroppen kommer i puberteten og testosteronproduksjonen begynner for fullt. Dette er en kritisk periode i forhold til fysisk utvikling. Det er viktig å følge med og måle barna/spillerne i denne perioden da veksten hindrer effekten av en viss type trening. Utholdenhet er veldig påvirkelig i starten av vekstspurten, mens styrketrening er mest effektivt 12 til 18 måneder etter vekstspurten.

Relativ alderseffekt

Vi vet det meste om fordelene til unge spillere som er født tidlig på året, som er tidlig utviklet og som kommer tidlig i pubertet og vekstspurt tar med seg inn på fotballbanen. Høy biologisk alder vs. kronologisk alder kalles det. Det er normalt at utviklingen kan skille +/÷ to år i denne aldersgruppen. Men, foreldre, trenere og spillere selv må ikke fortvile. De som er senere utviklet har ekstra tid på seg til å utvikle koordinasjon, teknikk og ferdigheter. Når de vokser og etter hvert tar igjen sine lagkamerater går de gjerne forbi da de har utviklet bedre teknikk og ferdigheter over en lengre periode. I den forbindelse fant jeg veldig interessant informasjon fra hjemmesiden til Vélez.

FIGUR 3: Fordeling fødselsdato 2000-årgangen hos Vélez.

2000 årgangen som også er nevnt over har denne fordelingen av sine 35 spillere. 57% er født første kvartal og 23% andre kvartal. Kun én spiller er født i siste kvartal. Fordeler vi dette på første og andre halvår så blir det 80% født første halvår og 20% andre halvår. Nesten identiske tall viser seg på 1996/97, 98 og 99 årgangen. Samlet alle årgangene gir dette 73% født første halvår og 27% andre halvdel. Dette blir enda mer interessant når vi ser på hvordan A-laget ser ut.

FIGUR 4: Fordeling fødselsdato A-laget hos Vélez.

Her har alt utliknet seg og det er små forskjeller mellom alle fire kvartalene. Det kan tyde på at teorien om at sent utviklede spillere tar igjen forspranget etter hvert som de kommer i slutten av tenårene stemmer. Her fikk muligens Vélez Sarsfield noe å tenke på i forhold til utvelgelse og rekruttering.

Sluttproduktene Lucas Daniel Romero og Juan Bautuista Arricau

GJENNOMBRUDD: Er Bauti fra Pilar den neste som kommer gjennom til A-laget fra egen avdeling? Foto: Frank Mersland

Både Lucas og Bauti er to spillere som har gått gradene i klubben. Lucas er født 18. april 1994 i et røft område i Buenos Aires, som heter Loma Hermosa. Han startet å spille for Vélez da han var syv år gammel. Han debuterte for A-laget i 2012, kun 18 år gammel. I sin første sesong hjalp han klubben til å vinne mesterskapet i 2012. Han var også med på å vinne den argentinske superfinalen og Supercopa Argentina i 2013. Deretter ble han solgt til Cruzeiro i brasiliansk serie A. Dette er et av de siste salgene til klubben. Den neste som kan slå gjennom er Juan Bautista Arricau født 1. april 1998 i middelklasseområdet Pilar, nord for Buenos Aires. Han lever ut drømmen sin på Villa Olímpica. Han har debutert for det argentinske G17 landslaget og han har allerede spilt for reservelaget. Bauti kom til Vélez som 11- åring og målet er helt klart:
  – Målet er å spille for A-laget, komme på den rette stien i livet. Fotball betyr mye for meg, sier unggutten.
  Han fortsetter med å fortelle at Vélez er en fantastisk klubb, som en familie. Han forteller at det er svært godt samhold i klubben. Han ønsker å utvikle seg som fotballspiller og han lever som en profesjonell spiller allerede. Han er svært seriøs og disiplinert i alt han gjør. Han vil gjerne komme inn «på den rette stien» som han forklarer det. Han er sympatisk, imøtekommende og blid. Han tar seg tid til oss og ser frem til kampen han snart skal spille. Nivået er høyt både i Véles og på landslaget. Alle er gode fotballspillere avslutter han.

GODT NOK?: Unge og lovende Bauti i spill for Vélez, men er det godt nok? Foto: Frank Mersland

Sr Fanesi

Vi møter til slutt Sr. Alberto Fanesi, Coordinador General de Fútbol Amateur. Han har 20 år som trener i ungdomdavdelingen til Vélez og 10 år som trener i toppfotballen, han har spilt for Rosario Central og vært trener for Quilmes, Gimnasia, Racing og Velez.
  Diego Pablo Simeone er oppfostret i Velez. Fanesi var treneren hans da han var 17 år gammel.
  – Diego spilte som Nr. 5. Han ville løpe hele tiden. Han hadde en fantastisk innstilling. Etter hvert lærte han å holde balanse i laget samt å finne selve T-punktet. Han løp mindre og tenkte mer. Det er en god rollebeskrivelse for nr. 5. Denne spilleren må være en veldig klok og være en tydelig leder. Simeone ble det etter hvert, sier Fanesi.
  Vi spør denne rutinerte lederen Sr. Fanesi om hva han mener om Maradona og Messi.
  – Begge har spesielle forutsetninger. Messi har gode gener. Mye er genetisk, men Messi er også er resultat av miljøet han har vokst opp i. Begge spillerne kan alltid bestemme hva de skal gjøre i kampen. Det er lært i gata eller på potreroen. Messi er mer dannet enn Maradona, men de vokste opp under ulike tidsepoker. Messi er rett og slett et stort mysterium.
  – Definisjon av et talent?
  – En som kommer til å finne på noe nytt, en som kan skape ting på egenhånd. En spiller som gjør uventede ting flere ganger, svarer Fanesi.

Muchas gracias a Vélez Sarafield

TAKK: Takk for praten fra artikkelforfatter Viggo Strømme (i midten) til Mariano og Sr. Fanesi. Foto: José Vasquez