Podkasten Fotballtreneren

FOTBALLTRENEREN er podkasten for fotballtrenere – av fotballtrenere. Et selvsagt valg for alle fotballtrenere som ønsker å lære mer om rollen, faget og forhold som er av interesse for trenere på alle nivåer. Gjennom podkasten FOTBALLTRENEREN blir du bedre kjent med en rekke norske og utenlandske trenerprofiler, som deler av sin kompetanse. Podkasten produseres av Norsk Fotballtrenerforening i samarbeid med Norsk Tipping, en av NFTs samarbeidspartnere.

Det finnes allerede en rekke podkaster om fotball tilgjengelig. Der det snakkes om fotballtrenere og hva trenere gjør, hvordan de tenker og hvordan de opptrer. Ikke like ofte med erfarne fagfolk som deltakere og bidragsytere. Det er dette «vinduet» NFT har lyst til å åpne med sin egen podkast FOTBALLTRENEREN.
  – Vi vil løfte fram stemmene til ekte og autentiske fotballtrenere med solid fartstid og lang bransjeerfaring, sier podkast-ansvarlig Arne Møller.
  Alle podkastene vil være en samtale mellom Arne Møller og/eller NFTs generalsekretær Teddy Moen og en eller flere trenere. Hver episode har en varighet på mellom 30 og 60 minutter. 
I 2021 ble det produsert fire episoder av podkasten FOTBALLTRENEREN. For 2022 er det planlagt 14 episoder. Sesongens første slippes rundt 1. juli.

Tidligere Brann-spiller, Arne Møller, mangeårig fotballtrener, forfatter, og eier av selskapet SpeakLab (sammen med Siri Lill Mannes) er engasjert av NFT til å presentere podkasten. Med sin kompetanse innen media og fotball, vil han sammen med Teddy Moen møte en rekke fotballtrenere og andre fagfolk som vil formidle av sin kunnskap til fotballtrenere på ulike nivåer i norsk fotball.

Episode 1: Hvorfor fotballtrener? Med Lars Bohinen og Nils Johan Semb

Hva var det som lokket disse til trenervirket? Hvordan må en tenke om man ønsker å gå trenerveien? Hvilke råd vil de gi andre trenere? I en samtale deler de egne erfaringer fra trenerrollen, og forteller om hvorfor motgang og usikkerhet er en del av hverdagen. Sammen med nysgjerrighet og pågangsmot, er det forutsetningen for å lykkes – om man er trener på grasrota eller i toppfotballen. 

Episode 2: Forstår trenere godt nok spillets utvikling? Med Dag Opjordsmoen og Per Joar Hansen

I episode nummer to av podkasten FOTBALLTRENEREN diskuteres fotballspillets utviklingstrekk . Gjestene poengterer viktigheten av at fotballtrenere lærer og forstår de ulike siden av spillet. Et komplekst spill hvor akkumulering av kunnskap iverksatt av innovative fotballtrenere gjennom fotballhistorien, har skapt god praksis.  

Episode 3: Unge og ambisiøse fotballtrenere. Med Thomas Broch Brantsæter og Jonas Munkvold

I episode nummer tre av podkasten FOTBALLTRENEREN møter vi to unge og ambisiøse trenere – Thomas Broch Brantsæter (27) og Jonas Munkvold (26) . Begge arbeider som profesjonelle fotballtrenere i utlandet – henholdsvis i FC Midtjylland og Nottingham Forest. Hva var det som gjorde at de har valgte å gå trenerveien, utdanne seg i England og legge egen fotballkarriere på hylla.   Hvordan ser hverdagen ut, hvor henter de kunnskap, hvem inspirerer dem og hvordan ser de på bransjen? 

Episode 4: Utenlandsk fotballtrener i Norge. Med Jonathan Ill og Marijo Jović

 I fjerde episode av podkasten FOTBALLTRENEREN  møter vi to utenlandske trenere – Jonathan Hill og Marijo Jović. Begge har arbeidet i norsk fotball over flere år og deler sine erfaringer som utenlandsk trener i et nytt land. Hvor de også gir råd til hva klubber må tenke på når de skal engasjere fotballtrenere fra andre land og kulturer. 
Hvorfor kom de til Norge, og hva er det med norsk fotball som skiller seg fra deres egne erfaringer i engelsk og kroatisk fotball? Hvordan har de funnet seg til rette, og hvordan løser de “kodene” for å være trener i Norge? Hvor henter de kunnskap, hvem inspirerer dem, og hvordan ser de på bransjen de er en del av? 

Episode 5: Arne Scheie – norsk fotballs «soundtrack»

I femte episode av podkasten FOTBALLTRENEREN møter vi den største og viktigste stemmen i norsk fotball – Arne Scheie. Siden han ble engasjert i et vikariat i NRK i 1971, brakte han norsk og internasjonal fotball hjem til de generasjoner av nordmenn i over 50 år. Store høydepunkter og noen skuffelser.

I en samtale med Arne Møller, forteller han om møte med det engelske landslaget og trener Alf Ramsey på Ullevaal stadion som unggutt i 1966. Hvordan en kjøretur til Bodø med sin favorittspiller Tom Lund inspirerte han til å søke jobb i statskanalen. Og hvordan han og Lennart Hyland arbeidet med sine kampforberedelser før tippekampene på 70 tallet. Mannen som har kommentert over 800 fotballkamper fra engelsk fotball, vil nå også være stemmen som går igjen i podkasten Fotballtreneren. 

Episode 6: «Få dem på utsida» Tom Høgli med tips om backrollen

I denne halvtimen møter du en hardtarbeidende kar som visste å gjøre “så godt han kunne her og nå” – for stadig å bli bedre.  Han nådde Eliteserien i relativt voksen alder, spilte seg inn på A-landslaget, og drømmen om å bli proff i utlandet ble nådd. En kamp skulle vise seg å bli avgjørende for utenlandseventyret – møtet med stormakten Portugal på utebane en junidag i 2011! Der møtte han verdens beste spiller…

Tom forteller videre om hvordan han forberedte seg til dette møtet, og hva han la vekt på som høyreback. Gode tips og påminnelser til andre fotball-trenere. Etter karrieren som spiller, har Tom også markert seg som en aktiv samfunnsdebattant. Han og Tromsø var tidlig på banen for å belyse problematikken rundt fotball-VM i Qatar senere i går. Men Tom er også opptatt av de nære ting. Om hvordan vi som klubber, her og nå, kan gjøre dagen bedre for flere enn privilegerte fotballspillere.
Hør mer fra mannen som vokste opp på Evenskjer og som spilte aldersbestemt fotball for Skånland og Omegn Idrettsforening i Troms. Senere for Bodø/Glimt, Tromsø, Club Brugge og FC København. 

Episode 7: «How to deal with young players» – et møte med trenerlegenden John Allpress

I sjuende episode av podkasten FOTBALLTRENEREN deler John Allpress av sin kompetanse om hvordan skape det rette miljøet for å utvikle unge spillere. Hvordan lærer unge spillere? Dette er det viktige spørsmålet alle utviklingstrenere må stille seg med jevne mellomrom. Og det finnes mange svar på dette. Få har mer erfaring og kunnskap på feltet enn John Allpress. I en alder av 70 år mener han å kunne atskillig mer nå enn da han startet med trening av unge spillere i Hackney Marsh på østkanten i London på 70-tallet. John var mannen som egentlig aldri ville bli fotballtrener. Han ville heller være kroppsøvingslærer. Likevel endte han opp med en lang karriere i The FA (det engelske fotballforbundet), Ipswich Town og etterhvert på akademiet til Tottenham Hotspur. 
  Allpress er en Norgesvenn som har vært gjest på Cupfinaleseminaret og andre tiltak i regi av NFT jevnlig siden sommeren 1990. Den gang var han kursveileder på Lilleshall (The FA sitt tidligere nasjonale senter), med NFTs generalsekretær Teddy Moen som kursdeltaker da Moen tok sin International Football Coaching Certificate – eller sin første «Badge» i den engelske trenerutdannelsen.

Episode 8: Fra toppspiller til spilleragent. Vadim Demidov om profflivets realiteter

Som ung spiller fikk Vadim Demidov to års opphold fra fotballen på grunn av en ryggskade. Likevel ga han ikke opp proffdrømmen. Via OBOS-ligaspill havnet han i Eliteserien og ble deretter proff i utlandet: I LaLiga, som var drømmen hans, noe som gir ham legitimitet når han beskriver styrker og mangler i den norske fotballhverdagen. I denne episoden tar Demidov et «oppgjør» med trenertilnærminger i norsk fotball, som han mener kan være bjørnetjenester i karakterbyggingen av unge spillere. Han har selv valgt bort trenerveien til fordel for en spillerformidler-funksjon, men har stor respekt for treneryrket og kravene bransjen stiller. Som agent ønsker Demidov å hjelpe flere norske unggutter og ungjenter til å realisere proffdrømmen i utlandet. Her kommer han med klare råd til klubber og spillere. For Vadim har tro på norsk fotball og mener at norske spillere har gode muligheter for å komme til utlandet – når forutsetningene er på plass.

Episode 9: Å skape gode prestasjonsmiljøer. Møt Johan Fallby – idrettens og talentutviklingens ombudsmann

Hvordan håndtere nerver? Hva kan vi, trenere og foreldre, bidra med? I denne episoden av podkasten FOTBALLTRENEREN snakker vi med Johan Fallby om hvordan skape det gode prestasjonsmiljøet. Fallby er idrettspsykologisk rådgiver, forfatter, foreleser og tidligere landslagsspiller i bordtennis fra Sverige. Etter blant annet oppgaver for toppklubben

FC København og Djurgårdens IF og ti år som ansvarlig for idrettspsykologi i Svenska Fotbollförbundet (SFF), arbeider han i dag i Fallby Idrott & Psykologi AB, samt i Fallby & Johannesson AB. Fallby har gjennom årene også utført en rekke oppdrag for klubber i ulike idretter, Sveriges Olympiska kommitté (SOK), særforbund, Riksidrottsförbundet (RF) -og en rekke oppdrag i norsk idrett og arbeidsliv. Fallby var NFTs gjest på Cupfinaleseminaret vår i Oslo 29-30. april 2022.

Episode 10: Viggo Strømme – norsk fotballs ekspert på argentinsk fotball

Viggo Strømme er sportssjef ved fotballavdelingen ved NTG Bærum.

Han er UEFA A-lisens trener og tidligere toppspiller i IK Start, Vålerenga og Lyn.

Strømme har også utgitt en rekke bøker om fotballopplæring. 13 ganger har han besøkt Argentina, en av verdens fremste fotballnasjoner. Interessen for talentutviklingen i Argentina har gitt ham en unik oversikt om hva som gjør at dette lander kan frembringe talent og toppspillere som Maradona og Messi. I denne podkasten deler han litt a v denne kunnskapen.