Fotballtrenere må også spare!

I forrige utgave av Fotballtreneren snakket jeg om viktigheten av å tenke på pensjon. Men sparing for fremtiden og alderdommen er mer enn dette. Hvis du vil få mest mulig ut av sparepengene dine, så har undertegnede sammen med DNB noen tips på hvordan du kan fordele pengene dine.

LURT Å SPARE: Også for fotballtrenere er det lurt å spare. Her gir Teddy Moen deg noen gode sparetips. Foto: Thomas Stefan Strzelecki/DNB
  • ANNONSØRINNHOLD 

Mange fotballtrenere er på midlertidige kontrakter, lever et omskiftelig liv hvor inntektene kan variere fra kontrakt til kontrakt. Og det er en myte at flertallet av fotballtrenere er veldig godt betalt! Med dette utgangspunktet er det ikke mindre viktig at fotballtrenere legger en strategi for å spare.

Dog er det ikke lurt å sette alle sparepengene i en kurv. Nå som jeg er blitt 56 år og har levd et liv i fotballbransjen, har jeg jo fått noen gode råd på veien og erfart litt… Gjennom fruktbare samtaler med gode rådgivere i DNB har jeg også skaffet meg ytterligere kunnskap som har gjort meg tryggere på hvordan spare.  

Prioriter bolig

I bunnen bør du ha det som gjør økonomien din stabil, nemlig bolig. I Norge er det en veldig gunstig spareform fordi boligmarkedet har vist seg å gi en god avkastning, pluss at det er den eneste spareformen der hvor avkastningen er skattefri ved salg – hvis du har bodd i boligen i minst ett av de to siste årene.

For å spare til bolig er BSU et godt alternativ hvis du er under 34 år. Det gir en bedre rente enn sparekonto, pluss 20 prosent skattefradrag av beløpet du sparer, som maks er 27 500 kroner i året og totalt 300 000 kroner.

Hvis du allerede har investert i bolig, bør du prioritere å nedbetale gjeld, slik at du tåler at renten går opp og inntekten din går ned.

Ha en buffer

Alle fotballtrenere bør ha en buffer i tilfelle noe uforutsett skjer. Og i fotballbransjen kan man både få sparken, samt måtte vente innimellom på å gå fra en jobb til en annen. Hvor stor bufferen bør være avhenger av hva du eier og hvilken livssituasjon du er i.

Sparepenger bør ikke stå på konto altfor lenge

Det du nå har til overs bør prioriteres i henhold til hva du sparer til, og tidshorisont.

Er det et kortsiktig sparemål bør du ikke ta noe særlig risiko med pengene. Men, husk at penger på konto i dag går ned i verdi fordi prisen på varer og tjenester er høyere enn den renten du får, så du bør ikke la de stå der altfor lenge.

Det er lett å la seg friste til å bruke sparepengene, så for å gjøre de litt mer utilgjengelige kan et rentefond være et godt alternativ.

Lang tidshorisont? Prøv aksjemarkedet

Er det seks år eller mer til du trenger pengene, kan aksjemarkedet være en god investering. Da anbefaler jeg å opprette en aksjesparekonto først. Da betaler du nemlig ikke skatt før du tar ut gevinsten. Innskutt beløp kan du derimot ta ut når som helst.

Om du bestemmer deg for å investere i aksjemarkedet, kan det være lurt å ikke gå inn med alt samtidig. Hvis du ønsker å spare til pensjonisttilværelsen eller til barna, anbefaler jeg å opprette en månedlig spareavtale slik at du verken kjøper når aksjen er på topp eller på bunn, men investerer jevnlig.

I aksjemarkedet er det mange valg. Du kan investere i aksjefond der proffe forvaltere passer på pengene dine, eller du kan ta enda mer risiko ved å investere i enkeltaksjer.

Få mestringsfølelse med sparingen din!

Mange fotballtrenere synes nok jeg allerede har gitt nok råd nå. Hva er det han Moen tror – at vi fotballtrenere sitter igjen med masse kroner når regningene er betalt?

Jeg prøver meg likevel på et siste tips. Har du noen kroner igjen og ønsker å kjøpe enkeltaksjer, bør du investere i flere selskaper, slik at du reduserer risikoen.

Jeg lover deg at du som fotballtrenere, vil kjenne mye av den sammen mestringsfølelse du får når du vinner fotballkamper, når du lykkes med din spare-strategi.

Er du usikker på hvordan du skal gå frem med sparingen din, ikke vær redd for å be om hjelp av en sertifisert rådgiver i DNB.

  • Skann QR-koden under for mer informasjon om sparing: