Voldsom økning i trenerkonflikter: – Bekymret

I 2022-sesongen var det ikke en eneste treneravgang i Eliteserien. Så langt denne sesongen har åtte hovedtrenere i de to øverste divisjonene for menn forlatt sine jobber. Totalt sett har Trenerforeningen vært involvert i rundt 60 ulike trenersaker hittil i år, nær tre ganger så mange som i fjor.

BEKYMRET: – Utviklingen er bekymringsfull, sier leder Dag Opjordsmoen i Norsk Fotballtrenerforening om økningen i antall trenersaker denne sesongen, ikke minst i toppfotballen. Foto: Ivar Thoresen

– Utviklingen er bekymringsfull, sier leder Dag Opjordsmoen i Norsk Fotballtrenerforening.
  – Overordnet er ønsket at klubbene opptrer med respekt og forholder seg til arbeidsmiljøloven når beslutningen om oppsigelse tas, fortsetter han og minner om at «treneravskjedigelser» som løsning på manglende resultater ikke har dokumentarisk belegg. 
  – Likevel kan det for klubben fremstå som den beste løsningen der og da å foreta et bytte, men da må det skje innenfor respekt og norsk lov, poengterer Opjordsmoen.
  – Vi har ingenting å tjene i norsk fotball generelt, eller i klubbene spesielt, på at vanskelige saker på grunn av forventningssprik, økonomisk trøbbel og forskjellige synspunkter, ikke løses i respekt og i henhold til lover og regler.

Lang liste

FØRST UT: Lars Arne Nilsen var den første topptreneren som forsvant ut fra jobben sin denne sesongen, da han måtte gå i Aalesund allerede i mai. Foto: NTB

I fjor forsvant ikke en eneste Eliteserietrener fra jobben sin i løpet av sesongen. Det var første gang på 23 år – siden 1991 – at ingen trener i øverste divisjon mistet jobben i løpet av sesongen. 
  I år ser bildet helt annerledes ut. Det startet med at Lars Arne Nilsen fikk sparken i Aalesund allerede tidlig i mai. Deretter har mange hovedtrenere i Eliteserien og OBOS-ligaen i tur og orden forlatt sine jobber:

  • Lars Arne Nilsen, Aalesund FK
  • Dag-Eilev Fagermo, Vålerenga
  • Kjetil Rekdal, Rosenborg
  • Gard Holme, Skeid
  • Christian Michelsen, Kristiansund BK
  • Lars Bohinen, Stabæk
  • Jostein Grindhaug FK Haugesund
  • Vegard Hansen, Kongsvinger

I tillegg kommer flere saker med assistenttrenere og medtrenere som har fulgt med i kjølvannet av hovedtrenernes fall. 

MÅTTE DRA: Kjetil Rekdal måtte forlate Lerkendal og Rosenborg. Foto: NTB

Rundt 60 saker – de fleste løses

Totalt har Norsk Fotballtrenerforening så langt i år vært involvert i flere enn 60 trenersaker, der det handler om enten konflikt, tvist eller rådgivning. Listen inkluderer også konflikter for NFT-medlemmer som er trenere i utlandet.
  Nær halvparten av sakene involverer klubber på de to øverste nivåene for kvinner og menn, samt forbund.
  – Det har vært langt flere saker i år enn de siste sesongene, bekrefter daglig leder Geir Åge Olsen i NFT. 
  Til sammenligning var det i fjor mellom 20 og 25 saker som kom på Trenerforeningens bord. 
  – Vi bruker, sammen med våre juridiske støttespillere, mye tid og ressurser på oppfølging av alle disse sakene. Og det skal vi selvsagt også gjøre, fordi dette er en viktig del av vår virksomhet, poengerter Olsen. 

Han gleder seg også over at den juridiske bistanden NFT gir til medlemmene, hovedsakelig gjennom advokat Claude A. Lenth og advokatfirmaet Hjort, fører til at de aller fleste konfliktsakene finner en løsning.

FØLGER OPP: – Vi bruker, sammen med våre juridiske støttespillere, mye tid og ressurser på oppfølging av alle disse sakene. Og det skal vi selvsagt også gjøre, fordi dette er en viktig del av vår virksomhet, sier NFTs daglige leder Geir Åge Olsen. Foto: Ivar Thoresen

– Vi støtter fotballtreneren

Dag Opjordsmoen mener det faktum at de fleste saker finner en løsning i minnelighet vitner om at vi har en sterk trenerforening, som klubbene kjenner til og vet at man ikke kan «kødde» med. 

NFT-lederen har avslutningsvis et viktig budskap til alle NFT-medlemmer:
  – Vi støtter fotballtreneren! Vi tar telefonen når det blir vrient! Vi skal jobbe enda bedre med å informere alle parter om trenerens rettigheter, plikter og viktighet. 
  – Så må trenerne sette seg inn i kontraktsforhold og vite at arbeidsmiljøloven gir beskyttelse, men også forpliktelser. Bruk av NFTs standardkontrakter bidrar til dette. 

Uvurderlig hjelp fra NFT

Even Sel ble kåret til Årets unge trener av Norsk Fotballtrenerforening i 2020. Blant annet med bakgrunn i sin formidable jobb som trener- og spillerutvikler i Bryne FK gjennom mange år. 
  I årets sesong, som assistenttrener i FK Haugesund, fikk Sel kjenne på den andre sida av medaljen. I forbindelse med at Jostein Grindhaug trakk seg som hovedtrener i FKH i september, ønsket klubben å gjøre noen større endringer. Derfor fikk Even Sel og hans ass. trener-kollega Espen Bull-Tornøe i FKH beskjed om at de skulle få andre oppgaver i FKH enn de vi hadde hatt rundt A-laget.  
  – I etterkant av beskjeden var det veldig bra å ha Trenerforeningen i ryggen, sier Even Sel.
  – Daglig leder Geir Åge Olsen tok tidlig kontakt og tilbød sin bistand. Den juridiske rådgivningen kom fra Claude A. Lenth, som informerte tydelig og bra hvilke rettigheter vi har som arbeidstakere. Claude kom med gode råd om hvordan jeg kunne kjøre prosessen videre, og det var veldig nyttig for meg, fortsetter han.  

Sel er takknemlig for at han underveis i prosessen fikk god oppfølging av NFT, både ved daglig leder, styreleder og advokat. 
  – Du kan fort føle deg alene i en slik situasjon og sitte inne med mange tanker og spørsmål. I den sammenhengen sørget NTF for at jeg følte meg sett og hørt, sier Even Sel og påpeker videre:
  – Det å få en slik beskjed fra klubb kan være en helt ny situasjon for mange fotballtrenere, og det å ha muligheten til å benytte seg av NFTs kunnskap er uvurderlig. 

– Jeg er veldig glad for at jeg hadde tilgang til NFTs komptanse og erfaring fra slike saker, da situasjonen oppstod for min del.
  – Det er en av mange gode grunner til å være medlem i Trenerforeningen, sier Even Sel og understreker samtidig at han også opplevde dialogen med FKH som veldig god.
  – Vi pratet godt sammen og ble enige om en sluttavtale.

GOD HJELP: Even Sel er en av trenerne som har fått hjelp av NFT, og han er full av lovord om Trenerforenings oppfølging etter at han måtte forlate jobben som assistenttrener i FK Haugesund. Foto: NTB

To år og 59 dager

Å være hovedtrener i toppfotballen er ikke en jobb du velger om du ønsker stabilitet i tilværelsen. Norsk Toppfotball har samlet statistikk for hovedtrenerbytter i Eliteserien i de 20 åra fra 2000 til 2020.
  Tallenes tale er klar: En hovedtrener i Eliteserien varte i gjennomsnitt to år og 59 dager i jobben i denne perioden. 

Verst i klassen: Tromsø, som fra 2000 til 2020 hadde 14 ulike hovedtrenere. Hver av dem satt i gjennomsnitt ett år og 126 dager i jobben. Rosenborg – med 15 trenerbytter og gjennomsnittlig levetid i jobben på ett år og 134 dager – er nummer to på «verstinglista», med Start og Molde på plassene deretter.
  Mjøndalen topper lista som den klubben med mest trenerstabilitet. Klubben hadde tre hovedtrenere fra 2000 til 2020, og de stod i gjennomsnitt nesten sju år i jobben. Odd og Brann følger deretter som de klubbene med mest stabilitet i perioden.

Samme bildet

Uten at det på noen som helst slags måte er noe mer enn en mager trøst: Tilstanden er ikke annerledes ute i fotball-Europa.
  I Premier League, for eksempel, står managere i gjennomsnitt i jobben ett år og 241 dager. Det var i hver fall statsitikken etter at Brendan Rogers (Leicester) og Graham Potter (Chelsea) måtte gå mot slutten av fjorårets sesong. I det bildet er det verdt å merke seg at to managere trekker opp gjennomsnittet vesentlig.
  Jürgen Klopp i Liverpool og Pep Guardiola i Manchester City er begge i gang med sine åttende sesonger i sjefsstolene. Nærmest på lista er Thomas Frank i Brentford. Han har snart ledet London-klubben i fem år.
  Mikel Arteta i Arsenal og David Moyes i West Ham ble begge ansatt i desember 2019.
  I de andre klubbene har stolleken vært mer framtredende enn stabilitet.

SISTEMANN: Kongsvinger skilte lag med Vegard Hansen på tampen av sesongen, i oktober. Hans fikk 11 måneder i jobben. Foto: NTB