– Trenerforeningen har vært til uvurderlig hjelp

20. september ble det klart at Kolbotn-trener Aleksander Olsen, assistenttrener Stian Tjærnås Dahl og keepertrener Marius Overmo ikke skulle fortsette som Toppserieklubbens trenerteam etter denne sesongen. En snau måned senere – og med to kamper igjen av sesongen – ble det samme trenerteamet fristilt fra sine oppgaver på dagen. Aleksander Olsen er glad for at han hadde Norsk Fotballtrenerforening i ryggen da situasjonen oppstod.

TIDA UTE: Aleksander Olsen måtte gå før tida som trener i Kolbotn. Foto: NTB
  • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 4/2022.

– Dette er noe de fleste profesjonelle fotballtrenere opplever i løpet av karrieren, sier Aleksander Olsen til Fotballtreneren.
  – Du er klar over mekanismene som fort slår inn, når du ikke får du resultatene du som trener og alle andre håper på og forventer. Du håper til det siste å få det til. Men da det gikk som det gikk for min del, kom det kanskje ikke som noen stor overraskelse at klubben ønsket å snu hver eneste stein, og fristilte oss fra oppgavene. Spesielt i og med at vi skulle gå av etter sesongen uansett, sier Olsen.

Eksplosjon av følelser

Likevel: Dette er ikke noe du som fotballtrener lett kan forberede deg på.
  – Det blir en eksplosjon av ulike følelser, mener Olsen.
  – Først en sårhet og en tristhet for at vi ikke vant flere kamper. Samtidig litt frustrasjon for at jeg ikke fikk fullføre sesongen. Jeg hadde ståltro på at det skulle gå seg til, men slik ble det ikke.

Øyeblikkelig hjelp fra NFT

NFT-medlem Aleksander Olsen sendte en SMS til Trenerforeningens generalsekretær Teddy Moen sent den kvelden han fikk beskjed at han var fristilt fra kontrakten, og informerte om at han sikkert kunne trenge litt hjelp.
  Før sola stod opp neste dag var Teddy på tråden og tilbød NFTs bistand. 
  – Dermed var prosessen i gang, og derfra har Teddy bistått meg og hjulpet meg til å kjøre prosessen riktig, i samarbeid med klubben, og tatt vare på mine rettigheter som arbeidstaker.
  – Det har vært til uvurderlig hjelp, sier Olsen.

Har lært mye

Det handler om så mye i en situasjon hvor trener og klubb skiller lag på denne måten. Det er både formelle og juridiske aspekter. Det dreier seg også om kommunikasjon, om pressemeldinger, hva som skal kommuniseres ut, hvordan og når.
  – For meg har dette vært en prosess hvor jeg har lært utrolig mye. Jeg har fått ny kompetanse rundt hva som er viktig i forbindelse med en kontrakt og en avtale, og hva som er viktig å få ned på papiret før kontrakten underskrives.

Aleksander Olsen lar det ikke være tvil om at han lært mye som vil være nyttig neste gang han skal signere trenerkontrakt med en klubb. Det er viktig å designe en arbeidskontrakt med en ordlyd som er innenfor regelverket, og som sikrer rettighetene som arbeidstaker om noe skulle oppstå.
  – Mye kan skje. Jeg tar med meg at det er risikosport å være fotballtrener. Det er det viktig å huske på når kontrakter inngås, poengterer Olsen.
  – Det å få sparken er jo ikke det første du tenker på når du inngår en avtale, når begge parter er ivrige på å komme til enighet. Og det er ikke nødvendigvis jussen vi kan mest om.

Medlemskapet verdt hver krone

På generelt grunnlag sier Olsen at han tror det er noe å gå på både blant trenere og klubber når det gjelder trenerkontraktene, og ikke minst kunnskap rundt hvordan kontraktene skal være med tanke på lovlighet og ivaretakelse av rettigheter, for både arbeidsgiver og arbeidstaker.
  – I dette bildet er Teddy og NFT ekstremt viktig, med bistand både knyttet til kontraktenes innhold og lovlighet, og for å ivareta trenerens interesser. 

– Derfor nøler jeg ikke med å si at medlemskapet i NFT er verdt hver eneste krone, understreker Aleksander Olsen.
  – Det håper og tror jeg enda flere trenere ser i tida framover, og at de som ikke allerede har gjort det, melder seg inn. En ting er støtte og bistand knyttet til konfliktsaker. Men det handler også om alt det andre trenerforeningen tilbyr. Som Cupfinaleseminaret, bladet Fotballtreneren, trenerturer, andre seminarer og faglige opplegg.

– Jeg er den fjerde av 15 som fullførte UEFA PRO-utdanningen i høst som har mistet jobben underveis. Jeg tror vi alle tenker at vi er heldige og privilegerte som har en interesseorganisasjon som Trenerforeningen så tett på, og som ivaretar oss når vi trenger det som mest, avslutter Aleksander Olsen.