Doktorgradsavhandling om fysiske krav knyttet til høyintensive bevegelser og aksjoner

Fotballspillere som har evnen til å håndtere de fysiske kravene til spillet, kan bruke sine taktiske og tekniske ferdigheter mer effektivt under kamp. Å forstå de fysiske kravene til fotball er viktig for å gjøre treningen best mulig på både kort og lang sikt. I sin doktoravhandling har Terje Dalen undersøkt kravene for fysiske faktorer i elitefotball, og hvordan disse på ulike vis kan måles i trening og kamp. Avhandlingen omhandler fysiske høyintensitetsaksjoner i fotball.

DOKTORAVHANDLING: 18. april disputerer førsteamanuensis Terje Dalen ved Nord universitet i Levanger. Da skal han forsvare sin doktorgradsavhandling og holde en prøveforelesning. Foto: Bjørnar Leknes/Nord universitet

Treningsbelastning og skaderisiko – kan belastningsmonitorering redusere antall skader i lagidretter?
  Det er tittelen på prøveforelesningen Terje Dalen skal holde i Daniel Mortenson-salen ved Nord universitet i Levanger 18. april, med utgangspunkt i sin doktorgradsavhandling; «Physical high-intensity actions in elite soccer».

I sammendraget av avhandlingen beskrives arbeidet slik:

«Det overordnede intensjonen med denne avhandlingen var å utforske de fysiske kravene til elitefotballspillere med spesielt henblikk til høyintensive bevegelser og aksjoner. For å undersøke den overordnede intensjonen ønsket vi å beskrive sprint- og akselerasjonsprofilene til elitefotball og å undersøke om antall akselerasjoner utgjør et mer presist estimat enn høyhastighetsløp i vurdering av fysisk prestasjonsnedgang hos spillere på dette nivået, samt om småbanespill i trening kan gi stor nok treningsbelastning på høyintensive bevegelser og aksjoner. I tillegg til dette ønsket vi å undersøke spillerbelastningen målt med akselerometer og om denne typen belastning utviklet spesielle mønster i kamp. Videre var hensikten å undersøke hvordan ulike fotballspesifikke høyintensitetsaksjoner påvirker fysiologiske, perseptuelle og akselerometerbelastninger. Seks studier med spesifikke mål og hypoteser ble designet for å undersøke den overordnende intensjonen.»

Terje Dalen er ansatt som førsteamanuensis ved kroppsøving, idrett og friluftsliv ved Nord universitet, Levanger. Han ble ansatt som høgskolelektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag i 2010 og som førsteamanuensis ved Nord universitet i 2018. Han har mastergrad i Kroppsøving fra Høgskolen i Nord-Trøndelag.