Den moderne midtstopperrollen

Hva preger midtstopperrollen i kvinnenes Champions League? Og hva er kravene? Det har Atle Røsseland og hans analyseteam i UEFA sett nærmere på.

BENCHMARK: Barcelonas Ingrid Syrstad Engen – en rollemodell for den moderne midtstopperen i toppfotballen, mener UEFA. Foto: NTB.

Norges landslagssjef Gemma Grainger har sammen med Joe Montemurro, Lydia Bedford, Katrine Pedersen og Britta Carlson på oppdrag fra UEFA satt kvartfinalene i årets Champions League for kvinner under lupen for å definere hva som kreves av en moderne midtstopper.

Etter Branns returoppgjør i Barcelona, konkluderer Joe Montemurro:
  – Begge midtstoppere var komfortable og modige i å spille av press. De spilte gjerne på lagkamerater under press, som sittende midtbanespillere, for deretter å posisjonere seg for å motta en støttepasning som kunne spilles fremover i neste trekk. I tillegg har de en viktig rolle ved utspill, også når motstanderne presser aggressivt og høyt.

– Dagens midtstoppere må bidra aktivt og dynamisk i angrepsoppbyggingen, tilføyer Britta Carlson.

Benchmark

Gemma Grainger trekker fram Ajax-stopper Sherida Spitse og Barcelonas duo i midtforsvaret – vår egen Ingrid Syrstad Engen og Irene Paredes, når hun skal «benchmarke» dagens midtstopperrolle.

  Hjemme mot Brann stod duoen Syrstad Engen og Paredes for 169 av Barcelonas pasninger, i den første kampen i Bergen stod de for 224 av 821 pasninger. I begge kampene var det flere enn noen andre spillere, og det med en suksessrate på 94%. Bare ca. 6% av pasningene ble spilt bakover på banen.
  Brann-stopper Marthine Østenstad utmerket seg forøvrig også som en progressiv midtstopper med stor vilje til å gå framover og bli en pasningslink høyere i banen.

Treningsøvelser og -metodikk

I sin artikkel drar UEFA analysen og innsikten videre inn i treningsarbeidet – med eksempler på både øvelser og metodikk.
  For som Gemma Grainger sier:
  – Når verdens beste lag nå forventer at midtstoppere skal spille seg ut av press, er det avgjørende at det trenes på det.