Veien til opprykk gjennom to ulike trenerreiser

To helt forskjellige trenertyper. To diametralt ulike trenerreiser. Og to klubbkulturer og -historier som ikke lar seg sammenligne. Fredrikstad-trener Mikkjal Thomassen (48) og KFUM-trener Johannes Moesgaard (39) har likevel det til felles at de ledet sine klubber til opprykk fra OBOS-ligaen til Eliteserien i 2023. Begge på sitt første forsøk som hovedtrenere for sine klubber. Og nå er sesongen i gang.

ULIKE REISER: Fredrikstads Mikkjal Thomassen og KFUMs Johannes Moesgaard har hatt to ulike trenerreiser, men begge har tatt sine klubber til Eliteserien. Foto: Ivar Thoresen
  • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2024

For FFK innebærer det et kjærkomment gjensyn med norsk fotballs øverste nivå etter noen års fravær. For KFUM Oslo er det rett og slett fotballhistorie. De står overfor Eliteserien for første gang – som eneste Oslo-klubb på øverste nivå i 2024.
  Under Cupfinaleseminaret møttes de to opprykkstrenerne til en samtale med NFT-leder Dag Opjordsmoen om sin trenerreise. Det ble en fascinerende og inspirerende liten time, med utgangspunkt i de tre søylene hele NFFs trenerutdanning:

  • Spillet
  • Trening
  • Ledelse

Ikke silotekning

Da hadde allerede topptrenerutvikler og NFFs ansvarlige for UEFA PRO-utdannelsen, Trond Nordsteien, vært på etterutdanningsscenen og tydeliggjort at de tre søylene ikke må tilnærmes med silotenkning, men at de må betraktes både horisontalt og vertikalt.
  – Mange mener fotballen aldri har vært mer kompleks enn nå – på og utenfor banen, påpekte Nordsteien. Og derfor:
  – Vi må skape motiverte, nysgjerrige, tålmodige og ærgjerrige trenere som møter de tre søylene med en forståelse av spill-motspill, spilleren i spillet og en kompetanse til å evaluere som til sammen gir forsterket kompetanse til å endre kampbildet under kamp. 

Nordsteien snakket om viktigheten av 360 graders ledelse for dagens trenere. De skal lede bortover – inn i stadig voksende trenerteam. De skal lede nedover – til stadig mer sammensatte garderober med spillere. De skal lede oppover – mot klubbledelsen. Og ikke minst lede utover – mot media, supportere å andre.
  – Alt dette krever at man utvikler sin treneridentitet. Forstår seg sjøl som person og fagmann, og kjenner sitt indre jeg, sa Nordsteien. 
  Regnestykket blir da: Min spillmodell + min metodemodell + min ledelsesmodell = min treneridentitet.
  – Men dette regnestykket har ingen fasit. Hver enkelt trener må forme sin egen treneridentitet, sa Nordsteien.

En annen reise

Men, tilbake til starten – og Johannes Moesgaard og Mikkjal Thomassen.
  – Jeg har hatt nok hatt en litt annen trenerreise enn en del andre, sa Moesgaard.
  Han har gått trinnene gjennom alle nivåer på veien dit han er nå, inkludert to år som assistent i OBOS-ligaen før han tok over hovedansvaret for KFUM på Ekeberg da Jørgen Isnes dro videre til Strømsgodset foran 2023-sesongen.

Det kan trygt sies at han ikke fikk noen flying start på sesongen. KFUM gikk de seks første serierundene uten å vinne. Først hjemme mot Kongsvinger 13. mai kom den første seieren (2-0), før det ble et knepent 0-1 tap borte mot Fredrikstad. 
  Absolutt ingen drømmeåpning for en fersk trener på nivå to.
  – Jeg skulle gjøre om for mye for fort, reflekterer Moesgaard i etterkant, om hvorfor det startet som det gjorde, og hvordan alt snudde. Det ble fokusert på få ting, ikke la seg stresse og ta seg vann over hodet. Beholde roen og trua, rett og slett.
  – Jeg klarte å ta to steg tilbake og være ydmyk nok til å puste litt. Vi måtte jo endre noe da vi sto fast. Jeg er glad for at vi turte å endre. Det var faglig begrunnet og skapte bedre balanse i laget. Det ble et vendepunkt, sier Moesgaard.

Det gikk så bra at et helt annet – og nytt scenario – dukket opp på slutten. De fem-seks siste serierundene. Da skulle klubben som er vant til å være underdog, plutselig forsvare en opprykksplass.
  – Jeg kjente litt på det. Hva gjør jeg nå? Jeg hadde ingen erfaring med en slik situasjon. Vi endte med å redusere litt i forhold til standardukene vi pleide å ha. Gjorde det mer lystbetont, men samtidig med konkurranseinstinkt og intensitet, uten at det bare handlet om å vinne til helga.

«Samholdet og klubbidentiteten blir helt avgjørende for hvor vi står i møtet med det nye nivået»

Johannes Moesgaard

Strategien betalte seg. Det endte med andreplass bak den langt mer meritterte seriemesteren Fredrikstad – og et helt spinnvilt og historisk opprykk for den lille Oslo-klubben med det store hjertet.
  – Det har gått fort. For meg som trener og for Kåffa som klubb. Vi har tatt enorme steg på kort tid, og møter Eliteserien med én spiller som har tre kamper på det nivået. Resten har aldri vært der. Derfor blir samholdet og klubbidentiteten helt avgjørende for hvor vi står i møtet med det nye nivået. Vi får ikke sju til ti nye spillere. Vi må løfte den gjengen vi har, og min største frykt er å introdusere elementer i miljøet som kan skape uro, sa Moesgaard. 
  – Utgangspunktet er hvem vi er, der vi er. Vi må være utrolig dedikerte og få det beste ut av det vi har.

Utviklingsfokus

SPENT: – Det har gått fort. For meg som trener og for Kåffa som klubb. Vi har tatt enorme steg på kort tid, og møter Eliteserien med en spiller som har tre kamper på det nivået. Resten har aldri vært der. Derfor blir samholdet og klubbidentiteten helt avgjørende for hvor vi står i møtet med det nye nivået, sier Johannes Moesgaard. Foto: Ivar Thoresen

Kåffa er ingen storklubb. Mens andre klubber har store og voksende trenerteam, har KFUM spilt seg til Eliteserien med Johannes Moesgaard som hovedtrener og Luke Torjussen som assistenttrener. Og det er i hovedsak det når det gjelder sport. Så vokser det apparatet nødvendigvis litt foran møtet med Eliteserien.
  – Jeg har vært selektiv på hvor jeg har brukt min energi. Jeg er først og fremst fotballtrener. Det er det jeg elsker å gjøre, det er der jeg har best kapasitet, sier Moesgaard – som i sin tid hadde et mål om å bli Norges beste spillerutvikler.


Utviklingsfokuset har han tatt med seg, og det bringer ham også tett på spillerne sine.
  – Det er der jeg føler jeg har tatt de største stegene og kommet lengst. Det gjelder å få maks ut av hver enkelt, maksimere deres potensial. Utviklingsløpet er en viktig reise, og jeg finner stor glede i å se at folk lykkes og drives framover.
  – Det er viktig for meg å være tett på alt hos spillerne, både i med- og motgang. De må tørre og banke på døra mi og ta opp ting på vegne av både seg sjøl og andre.

Selvlært reise

Noen mil lenger sør – i Fredrikstad – har Mikkjal Thomassen en helt annen historie å fortelle. FFK er en storklubb. Med tilhørende høye forventninger. Både internt og eksternt. Forventninger som ikke er innfridd på flere år. 
   Det er noe annet enn på Ekebergsletta.
   Mikkjal Thomassen fra Færøyene, med trenerutdanning fra både Danmark og Norge, knekte koden i plankebyen på første forsøk. Han kom til FFK fra suksess med KÍ Klaksvik i hjemlandet gjennom åtte år i klubben, etter fire år i B36 Tórshavn.
  Han beskriver sin trenerreise som autodidakt – selvlært – i stor grad. Og ikke minst som en enormt lang reise, fra starten som ungdomstrener til opprykk med Fredrikstad.
  – Møter med mentorer og mennesker som vil gi av sin erfaring har vært verdifullt for meg. Tilliten og delingskulturen i fotballen betyr mye. Samtidig har jeg tatt utdanning i ledelse ved siden av fotballen. Det har også vært verdifullt, og jeg har hele tiden tenkt overføring til en fotballkontekst.
  – Det har gjort meg ydmyk overfor den kulturen jeg møter, samtidig er jeg trygg i det jeg står i og den tilnærmingen jeg har.

Han forklarte suksessen i Fredrikstad med at han har fått et enormt rom og stor tillit til å komme inn og sette sitt preg på klubben. 
  – Jeg har fått løfte forventningskravet på alt fra renhold til fasiliteter. For meg er direkte, presis og ærlig kommunikasjon, med litt omsorg, viktig. Jeg er ikke redd for den vanskelige samtalen, sa Thomassen.

Strategisk

FÅTT TILLIT: – Jeg har fått løfte forventningskravet på alt fra renhold til fasiliteter. For meg er direkte, presis og ærlig kommunikasjon, med litt omsorg, viktig. Jeg er ikke redd for den vanskelige samtalen, sier Mikkjal Thomassen. Foto: Ivar Thoresen

Mest av alt trekker han fram viktigheten av at han som trener må kunne utøve strategisk lederskap og se de store linjene. 
  Sånn sett blir han i større grad enn Moesgaard mer enn «bare» en fotballtrener.
  – Det gjelder å jobbe kompetent over tid. Det er mye vi skal lykkes med om vi skal lande i Eliteserien. Jeg har tro på at et to til sju års strategisk perspektiv skal hjelpe oss til å ta gode beslutninger økonomisk og hvordan vi bygger vår business totalt sett. Jeg mener det er god investering for meg som trener å påvirke disse prosessene i klubb.
  – Samtidig er det selvsagt viktig for meg å stå i faget og hvordan vi møter kortsiktige oppgaver, som Eliteserien i 2024.

«Det ligger enorm kraft i en trener som bryr seg om mer enn det som foregår på feltet og i garderoben»

Mikkjal Thomassen

Han understreket at det er opp til klubben og ledelsen å beslutte hvordan trenerrollen skal se ut, men for egen del er han krystallklar:
  – Det ligger enorm kraft i en trener som bryr seg om mer enn det som foregår på feltet og i garderoben. Vi kommer tettere på om vi ikke bare tenker stramt på sport. Commitment er en avgjørende faktor.

– Du prater som en klubbleder eller en eier. Er det noe du har med deg fra Kláksvik, der du har vært alt?, var oppfølgingsspørsmålet fra Dag Opjordsmoen.
  – Ja, noe av det kommer fra åtte år i Kláksvik. Der får du gjøre hva du vil, med politisk støtte og støtte fra næringslivet. Du lærer av slikt, ikke minst hvor mye kraft du kan generere. Grunnen til at vi eksisterer som klubb handler om at individet skjønner visjonen og strategien. Fra ledelsen til 17-åringen i garderoben. 
  – For meg er det viktig å forme visjonen i hodet på mine assistenter, spillerne og akademitrenerne. Gjennomsyre det og få momentum, sa Thomassen. 

Tett på

Ingenting av dette betyr at Thomassen slurver med fotballfaget. Tvert imot.
  – Jeg er veldig tett på spillerne. Det er hovedprioritet. Jeg bruker tida på dem før på assistentene mine. Spillerne er alltid viktigst. Jeg jobber veldig ofte 1:1 med spillerne. Man management er veldig krevende, men samtidig veldig givende.
  – Der hvor vi er må jeg være hands on på trenerhverdagen. Sørge for at vi får trent på det vi skal med den intensiteten vi må ha, slik at kampledelsen kan bli optimal. I den konteksten jeg står i nå har jeg ikke mye tro på at du som hovedtrener skal tre tilbake og overlate store avgjørelser til en assistent. Det er noe som må utvikles over tid, når jeg har jobbet med mine assistenter i flere år.

Man management er viktig stikkord også for Thomassens kampforberedelser, for å forberede spillerne mentalt på hva som venter. Nærmere 80 plansjer med alt fra lagoppstilling til dødball-organisering forteller om både grundighet og detaljrikdom. Ingenting overlates til tilfeldighetene. 
  – Ut fra det forventes alle å gå inn med samme energi, enten de starter eller avslutter kampen. Jeg skjønner ikke trenere som holder igjen informasjon om laguttaket så lenge som mulig for å holde alle fornøyde. Vi deler laget tidlig og mener det gir en mentalt god inngang til kampen.

FAKTA

JOHANNES MOESGAARD
Trenerkarriere:
• 2006–2011  Vålerenga (G14- og G16-trener)
• 2012–2014  Vålerenga (jr. trener)
• 2015–2017  Vålerenga (toppspillerutvikler)
• 2018–2020  Vålerenga (ass. trener)
• 2020–2022  KFUM Oslo (ass. trener)
• 2023–           KFUM Oslo

MIKKJAL THOMASSEN
Spillerkarriere:
• 1994–1997​  HB Tórshavn    
• 1998–2001​  B36 Tórshavn  
• 2004​             B68 Toftir        
• 2005–2007​  B36 Tórshavn  
• 2008​             EB/Streymur   
• 2006–2008  Færøyene (13 landskamper)
Trenerkarriere:
• 2009–2013  B36 Tórshavn
• 2015–2022  KÍ Klaksvík
•2023–            Fredrikstad