Brantsæter og Solskjær bidrar i UEFA-analyse av Champions League

Thomas Broch Brantsæter er fagansvarlig Talent ID i NFF. Nå har han også bidratt med sin kunnskap rundt spillerutvikling i UEFAs gruppespillsanalyse av Champions League. Dette gjorde han i samspill med Gareth Southgate, Roberto Martinez, Ole Gunnar Solskjær og Aitor Karanka.

BRA SELSKAP: Thomas Brantsæter har bidratt med sin kunnskap rundt spillerutvikling i UEFAs gruppespillsanalyse av Champions League. Dette gjorde han i samspill med Gareth Southgate, Roberto Martinez, Ole Gunnar Solskjær og Aitor Karanka. Foto: NFF

Arbeidet er publisert i to artikler fra UEFA med analyse av denne sesongens gruppespill i Champions League. 

Press-spill

Den ene artikkelen handler om press-spill og viser forskjellene på hvordan lagene forsvarer seg spesielt knyttet til høyt press – noen med rent sonespill, andre langt mer markerings- og mann-mann orientert.
  – Jeg tror den eneste måten å virkelig å få til høyt press på er å gå mann-mann bakerst, sier Englands landslagssjef Gareth Southgate i artikkelen. 
  – De lagene som virkelig setter et aggressivt høyt press i første fase av motstanderens angrepsoppbygging ender opp mann-mann i bakre ledd, legger han til. 

Thomas Borch Brantsæter, ferdig med UEFA Academy Elite Scouting Course I 2022, ble invitert til UEFAs analyseprogram som gjesteforeleser – med et spesielt blikk på trendenes konsekvenser for spillerutviklingsarbeidet. Hva må morgendagens toppspillere beherske?
  Å utvikle spillere med stor taktisk fleksibilitet, både offensivt og defensivt, er et sentralt moment i så måte. 
  – For å utvikle spillere som er taktisk fleksible defensivt, må de eksponeres for både høyt, lavt og medium press. De siste åra har jeg sett flere og flere unge spillere som aldri har lært seg skikkelig hvordan de skal presse i lavt og medium press. Høyt press har ofte vært prioritert. Samtidig så vi for eksempel under VM i Qatar at en kompakt medium blokk kan være en svært effektiv og offensivt rettet strategi, sier Brantsæter.

En mot en

Den andre artikkelen handler primært om midtstoppere, og økende krav om deres evne til å forsvare seg en mot en i dagens moderne fotball på øverste nivå.
  Ifølge Portugals landslagssjef Roberto Martinez er midtstopperrollen den mest krevende i dagens elitefotball. 
  – De må være gode til å passere ledd og spille fremover, samtidig må de forsvare seg med en halv banehalvdel bak seg og gå hele veien opp. 
  Han mener pendelen har gått fra at midstopperne har vært en del av en defensiv enhet til at de må forsvare seg mer 1v1.
  – Det europeiske spillet beveger seg i retning av at spillerne blir bedre en mot en. Selv store og fysisk robuste midtstoppere må ha evnen til å gå hele veien og forsvare seg 1v1 når spissen går ned i banen for å spille.

– Utviklingen av midtstopperposisjonen har konsekvenser for hvordan vi identifiserer og utvikler fremtidige spillere til denne posisjonen i ungdomsfotballen, sier Thomas Broch Brantsæter. 
  – Vi ser i ungdomsfotballen fortsatt mange midtstoppere som er høye og fysisk sterke, men som kanskje mangler teknisk evne eller mobilitet. Selv om dette ikke nødvendigvis er feil, må du fra tidlig alder forberede dem på å håndtere komplekse situasjoner i ulike situasjoner med og uten ball.

Les artiklene på UEFAs hjemmeside her: