10 år med Trenerforeningen og MYSA

Fattigdom og håpløshet har altfor lenge kastet en lang skygge over slummene i Nairobi, Kenya. Men i hjertet av denne utfordrende virkeligheten har Mathare Youth Soccer Academy (MYSA) sammen med Norsk Fotballtrenerforening (NFT) brukt fotball som et middel for forandring og håp. I september feiret de ti års samarbeid som har resultert i tusenvis av smilende barn og livsendrende muligheter.

FORBRØDRING: Norsk-afrikansk forbrødring i forbindelse med markering av 10 år med samarbeid mellom NFT og MYSA.
SKAPER GLEDE: Glade barn i Mathare-slummen sammen med NFTs daglige leder Geir Åge Olsen. Et ekte bevis på at NFTs arbeid bærer frukter.

Det var et historisk øyeblikk da NFT, representert av daglig leder Geir Åge Olsen, reiste ned til MYSA i Nairobi for å markere jubileet. Turen var ikke bare en hyllest til et tiår med partnerskap, men også en videreføring av NFTs forpliktelse til å skape en bedre fremtid for unge i Kenya.

Teddys verk

NFTs bidrag i dette prosjektet har vært intet mindre enn imponerende. Teddy Moen startet det hele med å donere utstyr for at barn og unge kunne spille fotball på en grusbane, like ved MYSA-hovedkvarteret vi i dag finner i Mathare-regionen, like utenfor hovedstaden Nairobi. 
  Videre har det utviklet seg til aktivt bidrag for å utdanne trenere og trenerveiledere for å ha trygge voksne i et ellers krevende område, og til å bygge et eget «utdanningssenter» i slummen. 

Geir Åge Olsen uttrykker sin glede over samarbeidet og de positive endringene de har sett:
  – MYSA har fått masse ut av visjonene og arbeidet Teddy la ned for NFT i Kenya, og vi er utrolig stolte av det arbeidet vi har gjort sammen i løpet av de siste ti årene. 

Trenerutdanning

Det er ikke bare de unge spillerne som har nytt godt av samarbeidet. MYSA har også fokusert på å bygge opp en sterk trenerstab som kan veilede og inspirere neste generasjon fotballspillere, med NFT som solid faglig støttespiller, igjen takket være Teddy Moen.

Da Geir Åge Olsen reiste nedover tidligere i høst, hadde han med seg Ole Tobias Mehn-Andersen, trenerveileder for NFF Grasrotkurs og prosjektleder for samarbeidet mellom MYSA og NFT. 
  Som et ledd i turen holdt Ole Tobias Mehn-Andersen trenerkurs, med målsetting om å dele noen av de verdiene NFT mener skal til for å skape gode ledere i idretten. I løpet av uka ble ble 71 trenere utdannet gjennom dette trenerkurset og lisensiering av MYSA sitt trener 1, eller som vi kjenner som delkurs 1 av Grasrotkurset.

Geir Åge Olsen, på sin side, brukte mye tid på å følge opp MYSA sine egne trenerveiledere.
  – Vi har holdt spesialkurs for lokale trenerveiledere i MYSA, som følger opp trenere og aktivitetsledere, sier Olsen. 
  – Dette har ikke bare økt kompetansenivået, men også gitt oss muligheten til å påvirke trenere igjennom hele året. Dette er et viktig ledd i å skape en bærekraftig treningskultur.

TRENERKURS: En av de 71 trenerne som gjennomførte trenerkurs i løpet av uka NFT var på besøk får sitt diplom av kursholder Ole Tobias Mehn-Andersen. Daglig leder Geir Åge Olsen applauderer.

35 000 barn

Tallene forteller den virkelige suksesshistorien. MYSA har nå registrert 2 181 lag med nesten 35 000 barn som deltar aktivt hver uke. Hele 750 trenere er lisensiert gjennom MYSA og NFTs trenerkurs de siste ti årene.
  Det begynner også å bære frukter gjennom påvirkningen på nasjonalt nivå. To av trenerne fra MYSA jobber nå med herrelandslaget og kvinnelandslaget til Kenya. Dette er et tydelig bevis på samarbeidets positive innvirkning på kenyanernes fotballutvikling.

Lyspunkt i vanskelig hverdag

Det gir barna en positiv utgang fra en ellers vanskelig hverdag.
  – Det mest inspirerende aspektet av dette samarbeidet er hvordan fotballen har forvandlet disse samfunnene. Barna som tidligere levde i frykt og fattigdom, har nå en trygg arena for å uttrykke seg og utvikle ferdighetene sine. Treningen gir dem ikke bare fysisk aktivitet, men også en følelse av tilhørighet og fellesskap som er avgjørende for deres utvikling. påpeker Mehn-Andersen.

Bidraget til NFT har ikke kommet uten god hjelp fra flere støttespillere. Hvert år selger NFT julepakker som CEMO donerer til foreningen. Dette er penger som går uavkortet til trenerutdannelsen og tiltak som gjør det mulig for MYSA å drifte 750 trenere. 
  – Her ser du direkte avkastning på hver eneste krone vi har bidratt med. Her har de fått masse ut av lite, og litt ti, sier Geir Åge Olsen. 

TEDDY MOEN: Som et ledd i markeringen av 10 år med samarbeid mellom NFT og MYSA, og for å hedre Teddy Moen, ble Teddy Moen Cup arrangert. Idrettsgleden lyser av spillerne.

Teddy´s  corner

STOLT: MYSA-grunnlegger Bob Munro og Teddy Moens kone, Marianne, er begge stolte over hva samarbeidet mellom NFT og MYSA har ført til gjennom ti år. Marianne og Teddys to barn, Martine og Markus var også med på turen og fikk ved selvsyn se hva Teddys unike engasjement førte til.

Et annen høydepunkt under jubileumsfeiringen var åpningen av Teddy´s Corner, en ny sportskafé som tjener som en hyllest til grunnleggeren av samarbeidet mellom NFT og MYSA, Teddy Moen. 
  Moen var en pionér i arbeidet med å bringe fotballen til slummene og ga håp til barn som ellers kunne vært fanget i en ond sirkel av fattigdom. 
  Olsen delte sitt perspektiv: 
  – Teddy´s Corner representerer ånden av MYSA og minnet om en mann som virkelig forandret livene til veldig mange barn.

Som en del av jubileumsfeiringen ble også Teddy Moens Cup arrangert, en helt ny turnering som inkluderte alle lagene i MYSA. Finalen ble spilt under åpningen av Teddy Moens Corner, og dette var en uforglemmelig dag for både deltakere og tilskuere. 
  MYSA-direktør Edwin Wasonga uttrykker sin glede: 
  – Dette er ikke bare en turnering, det er en feiring av samhold, idrettsglede og tro på en fremtid. Hadde det ikke vært for Teddy så hadde mange av disse barna vært alle andre steder enn på en fotballbane.

Barnas smil og glede på fotballbanen er beviset på at dette samarbeidet er en suksess på mange nivåer. Gjennom MYSA og NFTs dedikasjon har de klart å forvandle liv og gi håp til dem som trenger det mest. Dette samarbeidet er et skinnende eksempel på hvordan idrett kan være en drivkraft for endring og en kilde til glede, håp og muligheter i selv de tøffeste miljøene.
  Dette er historien om MYSA og NFTs tiår med dedikasjon og engasjement, en historie som gir oss alle en påminnelse om kraften som ligger i samhold, fellesskap og idrett.