Hyller og hedrer Teddy Moen i Norway Cup

Mathare United er endelig tilbake i Norway Cup. Laget fra Nairobi-slummen i Kenya benytter anledning til å hylle og hedre NFTs avdøde generalsekretær Teddy Moen for alt han gjorde for dem og fotballen i Mathare-slummen. Ikke minst når det gjelder trenerutdanning og trenerutvikling.

HYLLER TEDDY: Trener Derrick Ochieng Otieno (i midten) og hans G16-lag hyller Teddy Moen for det han gjorde for trenerutvikling og fotballen i Mathare-slummen. Foto: Ivar Thoresen
SØRGEBIND: Mathare United hedrer Teddy Moen i årets Norway Cup, og spiller med sørgebånd og markerer med ett minutts stillhet før hver kamp. Foto: Geir Åge Olsen

Blant annet spiller Mathares G16-lag i 7er-klassen med svarte sørgebind i hver kamp og minnes Teddy med ett minutts stillhet foran hver kamp på Ekebergsletta denne uka.
  I tillegg deltok de – og ble nummer to – i Teddy Moen Tournament i Søgne, i oppkjøringen til årets turnering.

Endret vårt perspektiv

– Teddy endret vårt perspektiv på trening og coaching da han kom til oss og kjørte sitt utviklingsprogram, forteller G16-lagets trener Derrick Ochieng Otieno.
  – Han lærte oss å trene trenerne, og fikk oss til å tenke utenfor boksen.

Arbeidet for å bedre fotballens kår i Mathare-slummen utenfor Kenyas hovedstad Nairobi var et hjertebarn for Teddy Moen. Et prosjekt han viet stor oppmerksomhet. Han gikk i bresjen for et trenerutviklingsprosjekt i samarbeid med MYSA (Mathare Youth Sport Association), og han jobbet utrettelig for å skaffe økonomi til bedre fasiliteter og mer utstyr.
  – Teddy bidro til kvalitet og kvalifikasjon, sier Otieno – som har trent Norway Cup-guttene fra Mathare de siste seks månedene.
  Bedre kvalifiserte trenere har økt kvaliteten på treningsarbeidet under ellers kummerlige forhold i slummen.

– Helt spesiell

Edwin Wasonga har vært MYSA-direktør i en årrekke. Han støtter sin trener i hyllesten.
  – Teddy var helt spesiell for meg. Jeg verdsatte ham enormt for det arbeidet han gjorde for oss. Han ble en del av vår familie.
  – Da han kom inn, hadde vi mange trenere som ikke var gode. Den betydningen han har hatt ved å utvikle unge trenere i MYSA har vært utrolig verdifull. Hans utviklingsprogram var unikt og spesielt, sier Wasonga.
  Han forteller at det å være en del av Teddys trenerutviklingsprogram ble starten på lange og suksessrike trenerkarrier for mange i organisasjonen. Blant annet har MYSA rekruttert den nåværende assistenttreneren på Kenyas A-landslag.

GODE STØTTESPILLERE: MYSA-direktør Edwin Wasonga hyller Teddy Moen og er klar for at MYSA fortsatt har gode støttespillere i tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal og NFTs daglige leder Geir Åge Olsen. Foto: Ivar Thoresen

Var alltid der for oss

– Teddy var alltid der for oss. Enten han besøkte oss og jobbet fra morgen til kveld med utvikling, eller møtte oss på digitale møteplasser og delte av sin erfaring og kunnskap. Det har vært til stor inspirasjon for oss. 
  – Hans arbeid tilførte oss ekstra verdig. Vi er så takknemlige for den tiden han investerte. Arve etter Teddy er utrolig viktig for oss, sier Wasonga.
  Faktisk så viktig at i september åpner Teddys Coffee Shop i Mathare-slummen – et fristed for fotballtrenere, hvor de kan møtes, ta en kaffe og diskutere fotball.

Måtte bytte klasse

Til slutt bare et eksempel for å illustrere utfordringene Mathare United har stått overfor inn mot Norway Cup:
  Laget var egentlig påmeldt i G16 11er-klassen. Men i ett land med bare en fungerende passmaskin og et utfordrende byråkrati knyttet til reisedokumenter og visum, lyktes de bare med å få 12 spillere med seg til Norge. Dermed måtte de flyttes over til klassen med 7er-fotball.
 Og etter ei ukes oppkjøring på Sørlandet i regi av MYSAs Venner i Norge, har Derrick Ochieng Otieno målet klart:
  – Vi har hatt en perfekt oppkjøring. Nå vil vi til finalen, sier han og legger til at mottakelsen afrikanerne har fått i Norge har vært formidabel.
  – Vi møter så mange vennlige folk og får så mye mat at vi allerede har lagt på oss flere kilo.

KAMPKLARE: Mathare Uniteds G16-lag klare for Norway Cups første kamp. Tiller ble slått 4-0. Foto: Geir Åge Olsen
LYKKE TIL: Per Ravn Omdal og Geir Åge Olsen hilser på og ønsker Mathare-gutta lykke til i Norway Cup. Foto: Ivar Thoresen