Framtidas keeperrolle: Deling av spilletid mulig?

Er det i ferd med å vokse fram en ny trend i fotball-Europa, eller skal det bare testes ut? Noen lag i Premier League har startet en ny trend uten en klar startkeeper. Topptrenere tenker nytt, på jakt etter fordeler. De ønsker å rotere keeper kamp for kamp, etter motstander og taktikk. Det er et fascinerende scenario å være vitne til. Topptrenere blir sett og studert av andre trenere. En endring som fungerer, blir gjerne kopiert. Vi har sett flere eksempler på dette. Men ikke med så hyppige keeperskifter. Vi har sett at keeperen blir byttet ut i forkant av en straffesparkkonkurranse, med en spesialist som kommer inn fra benken. Så hvorfor ikke gjøre dette av andre taktiske grunner?

DEN NYE NORMALEN?: – I en situasjon med to toppkeepere, er det galt å benytte seg av begge? Det vil kreve mot fra trenere, men dagens topptrenere er villige til å ta sjanser for å vinne. De frykter ikke risiko, skriver Kurt Hegre. Han tenker blant annet på Arsenal, som har to toppkeepere i David Raya og Aaron Ramsdale. Foto: NTB
 • Av Kurt Hegre, Viking FK
  Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 4/2023
FAGARTIKKEL: Kurt Hegre, keepertrener i Viking, har skrevet denne fagartikkelen. Foto: Viking FK

Arsenal-manager Mikel Arteta sier: 
«Someone is going to do it (change goalkeeper midgame) and it´ll be strange and you´ll ask why, but tell me why not? If you have all the qualities in another goalkeeper to do something, or if something is happening and you want to change the momentum, then do it. It is a regret that I have and now my feeling is to get everybody engaged in the team that they have to play, regardless of the competition – this is my message.»

Er dette endringen som blir den nye normalen? Blir det like vanlig å bytte keeper som å bytte utespiller? I en situasjon med to toppkeepere, er det galt å benytte seg av begge? Det vil kreve mot fra trenere, men dagens topptrenere er villige til å ta sjanser for å vinne. De frykter ikke risiko. Hvorfor ikke bytte keeper når en har forskjellige kvaliteter i keeperteamet? Det vil være en mental utfordring for trenerne å stå ved valget hvis det går galt. Det kan lett føre til at valg av keeper i framtida blir basert mer på statistikk enn prestasjon, både på trening og forrige kamp. Da blir det lett å glemme både de mentale og sosiale følelsene som oppstår hos keeperen som følge av endringen. Det krever at treneren er tydelig overfor alle keeperne, både i forkant, hvordan han vil gjennomføre ordningen, og at han klarer å gjennomføre planene sine. 

Alle trenere ønsker at hele spillergruppen skal bidra med 100% til-stedeværelse på treningsfeltet. At alle skal ha et eierforhold til treningen og lagets prestasjoner og resultater. Hver spiller er like mye verd uansett konkurransesituasjon. Forskjellige kamper trenger spillere med forskjellige ferdigheter, og underveis i kampene kreves det taktiske endringer. Er det mulig å få til det ved å bytte keeper?

Old school tenking hos tidligere toppspillere er at det er best å ha en klar ener i målet, som spiller de fleste kampene. Det gir keeperen trygghet og skaper gode relasjoner med lagkameratene. Flere tidligere toppkeepere i Europa er også imot de nye tankene. De mener det vil få for store konsekvenser, men de spilte færre kamper hver sesong. Nå deltar alle topplag i flere turneringer og spiller flere kamper hver uke. Belastning på spillerne er større både fysisk og mentalt. Behovet for restitusjon er større, og dette tvinger fram større spillergrupper som deler på kampene.

ANGRER: Mikel Arteta har gitt uttrykk for at han ikke har byttet keeper underveis i kamp oftere. Kanskje blir det mer vanlig i framtida. Foto: NTB

Spekulasjoner og diskusjoner

Blir keeperen tatt av banen i løpet av kampen, nå i 2023, blir det gjenstand for spekulasjoner og diskusjoner, blant både eksperter, presse og fans. Det er den ultimate ydmykelsen av keeperen. Hvis laget endrer startkeeper fra en kamp til neste kamp, opplever spilleren selv å miste posisjonen sin, og keeperen har blitt den nye reserven. Det er et personlig nederlag og forteller offentligheten at treneren ikke er fornøyd med hans prestasjoner. Slik er tolkningen av handlingen. Både internt og eksternt.

Er vi nå vitne til en endring for framtida, hvordan vil det se ut om fem eller ti år? Hvorfor skal det ikke være likt for alle spillerne, og hvorfor er det ikke samme konkurranse blant keeperne? Normalen i dag er en fast førstekeeper og en fast reservekeeper. 

Innovasjon og nytenkning

Bytte av keeper tilpasset taktikk i forhold til motstander er innovasjon og nytenking. Tanker vi skal ønske velkommen. Keeperrollen er i stor endring. Toppklubber skifter gjerne keeper, turnering for turnering. En keeper spiller cupkampene og en annen spiller seriekampene. Keeperen er vant til det og takler det. Jeg er mer usikker på om det vil fungere med hyppigere skifte tilpasset taktikk. Det er krevende for hovedtreneren.

Endringer vil selvfølgelig føre til reaksjoner i starten, også internt i keeperteamet. Maktbalansen og hierarkiet blir endret, og usikkerheten vil herske. Det er uunngåelig, fordi det er en ny opplevelse. Førstekeeperen vil ikke like det, de andre keeperne vil elske det. Framtida er i endring, noe jeg personlig ikke er redd for. Båndene er heldigvis sterke innad i de fleste keeperteam, og selvfølgelig vil alle være nummer én og spille kamp. Alle ønsker likevel keeperen lykke til når lagoppstillingen er klar, og gir ham full oppbakking i forberedelsene før kampen. Hva vil en endring bety teknisk, taktisk, fysisk, sosialt og mentalt, og vil rekrutterings-prosessen av keeperen bli annerledes?

KEEPERBYTTE: Tim Krul erstattet Jasper Cillessen i Nederlands mål i ekstraomgangene i VM-kvartfinalen mellom Costa Rixa og Nederland i 2014. Foto: NTB

Teknisk

 • Oppgavene og kravene blir som nå, men forandres med spillets naturlige utvikling
 • Trenere vil ønske å ha forskjellige spesialferdigheter internt i keeperteamet
  • Keeper spiller
  • Sweeper keeper
  • Standard keeper
  • Strek keeper
 • Behov for ulikheter blir større
 • Effektive keepere blir foretrukket 

Kravene vil ikke endres. Rollen krever både defensive og offensive ferdigheter nå og i framtida. Det som kan skje er at treneren ønsker keepere med forskjellige ferdigheter. Det kan åpne plass for keepere med ulik kompetanse i spillergruppen. F.eks. spiller keeperspilleren som har gode pasningsferdigheter mot motstandere med høyt press, og en sweeperkeeper type, spiller mot lag som forsvarer seg lavt og satser på hurtige kontringer. Dette gir flere muligheter for keeperoriginalene. Behovet for ulikheter blir større. I tillegg vil ballkontroll og pasningsferdigheter være et absolutt krav, og at keeperen spiller en god pasning til riktig spiller i riktig tid, vil være en selvfølgelighet. 

Taktisk

 • Større krav og flere utfordringer i framtida
 • Felles forståelse og samhandling med laget
 • Må evne og være i forkant av situasjoner og lese spillet likt som resten av laget
 • Må tørre å vente på press og spille på marginer

Kravene med ballen i bena blir store i framtiden. Keepertreningen er i endring og keeperen er nå mer integrert i lagstreningen. Meningen er å utvikle keeperens taktiske forståelse for å få en god samhandling med resten av laget. Spillerne har blitt hurtigere og sterkere og spillet har utviklet seg samtidig. Det spilles på marginer, og feil blir ubønnhørlig straffet. Selv om keeperen ikke alltid er direkte involvert med ballen så må han forholde seg til hva som skjer, uansett hvor på banen. Fotballkampen er et komplekst scenario og det er viktig at keeperen oppfatter situasjonene riktig og handler effektivt. Det er ikke tid for tenking og nøling. Handlingene skjer på gjenkjennelse og instinkt. Offensivt må keeperen tørre å beholde ballen, vente på press, og være tålmodig i det øyeblikket mulighet for pasning oppstår.

Fysisk 

 • Keeperen vil spille færre kamper
 • Gir bedre tid til restitusjon og trening mellom kampene
 • Lettere med treningsplanlegging og periodisering mellom kampene
 • Bedre tid til skadeforebygging og behandling av eventuelle skader
 • Kan gi keeperen en lengre karriere 

Med flere keepere som deler på kampene, vil det gi keeperen større muligheter til restitusjon og bedre tid til kampforberedelser. Det blir lettere å opprettholde den fysiske kapasiteten i de periodene der det blir flere treningsdager mellom kampene. Startkeeperen må alltid ha fokus på å være kampklar, både fysisk og mentalt, kontra en reservekeeper som ved siden av å være kampklar, kan trene mer og annerledes. Keeperens kropp blir utsatt for stor belastning, og restitusjon og mer hvile kan forlenge mange keeperkarrierer.

Sosialt

 • Endring av balansen
 • Keeperen blir likestilt og får nye posisjoner internt
 • Det blir flere førstekeepere og forskjellene blir mindre
 • Forholdet til familie og omverdenen blir annerledes
 • Må akseptere og forholde seg til en ny framtid
 • Keeperen må ha en sterk forbindelse med de øvrige spillerne
 • Det blir viktig med et offensivt kroppsspråk, som inngir tillit, både blant lagkameratene og supportere

Her vil det skje store endringer. Startkeeperen får automatisk en større posisjon i garderoben enn reserven. Når keeperen i gruppen blir likestilt blir balansen endret. Alle keepere blir likestilt. Noen vil føle de mister posisjon sin og andre vil få en sterkere posisjon. Det ene er lettere å akseptere enn det andre. Fans og familie vil kanskje også se på keeperen med andre øyne. Keeperen må takle dette og akseptere endringen. Som med all annen utvikling tar endringene litt tid før de blir akseptert og normalisert. Morgendagens keeper vil beherske dette.

Mentalt

 • Mindre press eksternt
 • Stort press når en spiller
 • Beherske å spille med stor risiko
 • Keeperbytte blir mer normalt i forhold til media, presse og fans
 • Gir mer mental hviletid
 • Annen type press fra sosiale media

Keeperen vil møte store utfordringer, men vil også kunne høste store gevinster med å dele spilletiden med en annen keeper. Det er krevende å forberede seg til to kamper i uken. Påkjenningen er stor, keeperen føler seg ofte mer slitent mentalt enn fysisk etter en kamp. Keeperen som spiller vil føle press om å levere i forhold til forventningen innen sin spesialkompetanse. Han vet han også må levere godt spill i andre situasjoner. Keeperen er pålagt et stort totalansvar som krever 100% fokus i hver situasjon i 90 minutter. Lengre tid mellom kampene vil gi muligheter for mer hvile. Det vil også bli krevende å håndtere meningsutvekslinger som vil foregå blant eksperter og fans på sosiale medier. De gruppene har sterke meninger og utrykker seg gjerne svart / hvitt. Det er krevende å holde avstand til dette og unngå å bli påvirket. Hodet sitter på kroppen og er med overalt hvor en ferdes. Tankens kraft er sterk! 

Konklusjon

Keeperne har som følge av regelendringer alltid måttet tilpasse seg en ny hverdag. Egenskaper med ballen i bena har blitt viktigere og treningsinnholdet har blitt annerledes. Hvis vi nå ser en ny endring med mer delt spilletid, tror jeg keeperen vil kunne tilpasse seg dette. Etablerte keepere vil kanskje trenge lenger tid til å akseptere og tilpasse seg en ny situasjon, men en ny generasjon vil vokse opp med dette som normalen.

Det er bra å få endringer testet ut av dyktige managere i store ligaer. Personlig er jeg usikker på om vi får en ny normal. Spillet kan endres offensivt, men keeperen av 2023 kan spille fotball. Uansett blir de defensive aksjonene viktigst for keeperen.

Keeperen som er god med ballen i bena er allerede en standard. Alle lag trenger en god skuddstopper, ikke bare en super ballspiller som f.eks. Ederson. Selvfølgelig er det fantastisk med en keeper som har topp ferdigheter både offensivt og defensivt. Men det er ikke mange slike keepere i verden, heller ikke i Norge. For å vinne mesterskap trenger lagene en super skuddstopper med greie pasnings-ferdigheter. En «Courtois type» som ikke kan spille som en midtbanespiller offensivt, men som har gode nok pasningsferdigheter i 16 meteren. Slik er normalen i dag. Flertallet av gode keepere, er de som ikke tar stor risiko. De angriper ikke en 50/50 ball, særlig ikke defensivt ved gjennomspill og innlegg foran målet. De fleste er innenfor normen, men framtiden kan bli en annen. Foreløpig er Arsenal-modellen ikke en ny trend. Innovasjon og nytenking er viktig og nødvendig for å bringe keeperspillet til en ny standard. Hadde jeg evnet å se inn i spåkulen om framtiden, hadde jeg gjort det. For dette kan bli interessant. Det blir krevende for keeperutviklere i Akademiene å balansere og vekte treningen i forhold til de nye kravene. Det vil kreve nytenking. Der utvikles framtidas keeper. Jeg gleder meg til å følge med!  

GOD MED BEINA: – Alle lag trenger en god skuddstopper, ikke bare en super ballspiller som f.eks. Ederson, skriver Kurt Hegre. Foto: NTB