Hvorfor blir så mange midtbanespillere topptrenere?

Sveits-baserte CIES Football Observatory har forsket på topptreneres bakgrunn, og funnet ut at blant hovedtrenere med tidligere karriere som profesjonelle spiller, er nesten halvparten midtbanespillere.

SAMME BAKGRUNN: Mikel Arteta (Arsenal) og Pep Guardiola (Manchester City) – to topptrenere med samme bakgrunn, som sentrale midtbanespillere. Foto: NTB

Etter å ha analysert 1 866 lag fra 126 ligaer i 89 land, viser rapporten fra CIES Football Observatory at 42,4% av hovedtrenerne med profesjonell spillerkarriere bak seg, var midtbanespillere som aktive.

Overblikk

Manchester City-manager Pep Guardiole er en av dem, og i følge The Athletic ga han i 2019 sitt svar på hvorfor sentrale midtbanespillere er «overrepresentert» som trenere. 
  – Normalt har den «sittende» midtbanespilleren et unikt overblikk på hva som skjer på banen. Jeg tror det ligger læring i den rollen, mens en spiss bare tenker på å score og en keeper bare har fokus på å redde, sa Guardiola. 

Flere i Premier League

Pep Guardiola og Mikel Arteta er slett ikke de eneste tidligere midtbanespillerne som er manager i Premier League.
  Wolves-manager Gary O´Neil og Brightons Roberto De Zerbi har samme bakgrunn, selv om sistnevnte spilte mest i en mer offensiv rolle  som 10-er.

Også i norsk fotball er det flusst av topptrenere med midtbanebakgrunn. Som landslagssjef Ståle Solbakken, hans assistent Kent Bergersen, Jerv-trener Lars Bohinen og Kjetil Rekdal, for å nevne noen i farten.

Involvert i alt

Oren Rozanski jobber med prestasjonsanalyse i Charlton og har sin forklaring på fenomenet overfor The Athletic:
  – Sentrale midtbanespillere er involvert i alle spillets faser. Både offensivt og defensivt.

– Sentrale midtbanespillere er katalysatoren for defensivt og offensivt spill, og kontringer. Samtidig har de best oversikt av alle, supplerer analytiker Callum Ellis i Bournemouth.