Internasjonal toppklasse og norske trenerreiser

Cupfinaleseminarets første dag er trygt i mål. Med et innhold som omfavnet hele trenerspekteret – fra Mikkjal Thomassen og Johannes Moesgaard sine norske trenerreiser fra OBOS-ligaen til Eliteserien på første forsøk, med henholdsvis Fredrikstad og KFUM Oslo, til internasjonale toppnavn som tidligere Barcelona- og Villarreal-trener Quique Setién fra Spania og tidligere Porto-trener José Couceiro fra Portugal.

TOPPNAVN: Tolk, trener og fasilitator Bryant Lazaro sammen med to av dagens internasjonale toppnavn på Cupfinaleseminaret; Quique Setién (Spania) og José Couceiro (Portugal). Foto: Ivar Thoresen

Det var trenere med UEFA PRO-lisens, UEFA A-lisens og UEFA KT-lisenser som åpnet årets Cupfinaleseminar med sin etterutdanning ved lunsjtider torsdag. Etter en lang første dag, fortsetter de sitt eget løp fredag morgen, før de får selskap av deltakerne på det ordinære Cupfinaleseminaret i løpet av formiddagen.
  Og når Danmarks landslagssjef Kasper Hjulmand entrer scenen fredag ettermiddag, vil 700 trenere fra alle nivåer fylle Meet-salen til et faglig bredt program som varer omtrent fram til Bodø/Glimt og Molde sparker i gang Cupfinalen på Ullevaal stadion lørdag ettermiddag.

Her er noen bildeglimt fra åpningsdagen fredag. Bred omtale og dypdykk i flere av seansene fra Cupfinaleseminaret kommer i Fotballtreneren nr. 1/2024 på nyåret.

SPENNENDE REISER: Johannes Moesgaard (KFUM) og Mikkjal Thomassen (Fredrikstad) fortalte åpent og engasjerende om sine trenerreiser fra OBOS-ligaen til Eliteserien i samtale med NFTs leder Dag Opjordsmoen. Foto: Ivar Thoresen
VELKOMMEN: Et spesielt øyeblikk – NFTs daglige leder Geir Åge Olsen ønsker velkommen til det første Cupfinaleseminaret i manns minne uten Teddy Moen. Moen ble hedret av flere underveis i torsdagens program. Foto: Ivar Thoresen
STATUS: Norsk Toppfotballs nye sportssjef Erik Hoftun innledet med å snakke om status i norsk fotball, og roste spesielt Kjetil Knutsens Bodø/Glimt og Erling Moes Molde for at Norge forbedrer sin ligaranking gjennom gode resultater i Europa. Foto: Ivar Thoresen
SPILLET, TRENING, LEDELSE: Trond Nordsteien og Johnny Gallefoss fra NFF snakket om trenerutdanningen og de tre søylene utdannelsen nå har som bærende; spillet, trening og ledelse. Foto: Ivar Thoresen
RØD TRÅD: NFT-leder Dag Opjordsmoen påpekte at Cupfinaleseminaret er en stor årlig dugnad – av trenere, for trenere. – Den røde tråden gjennom seminaret blir de tre søylene; spillet, trening og ledelse, understreket han. Foto: Ivar Thoresen
TO ULIKE HISTORIER: Johannes Moesgaard ledet underdogen KFUM Oslo til Eliteserien. Mikkjal Thomassen innfridde de store forventningene i Fredrikstad og sikret plass blant de beste igjen. To åpenhjertige trenere i to svært ulike klubber fortalte om forskjellige reiser til toppen. Foto: Ivar Thoresen
INTRO: Portugiseren Hugo Pereira jobber i Norsk Toppfotball og introduserte salen til en god bolk om portugisisk fotball. Foto: Ivar Thoresen
PORTUGAL 2030: José Couceiro presenterte modellen til Det portugisiske fotballforbundet og om «Project Portugal 2030». Foto: Ivar Thoresen
TOPPTRENER: Quique Setién har trent toppklubber som Barcelona og Villarreal og tok oss med på en uhyre spennende reise gjennom sin trenerfilosofi. Foto: Ivar Thoresen
SENTRAL: Bryant Lazaro spiller også i år en sentral rolle under Cupfinaleseminaret, blant annet som oversetter for Quique Setién. Foto: Ivar Thoresen
UNIKT: Portugal kan sammenlignes med Norge på mange områder. Men de er mye bedre i fotball, til tross for at de har færre fotballspillere. Og de har et unikt samarbeid med myndigheter og utdanningsinstitusjoner. Professor Dr. André Seabra fortalte inngående om dette. Foto: Ivar Thoresen
FAGPRAT: Mellom slagene ble det tid til gode faglige diskusjoner i salen. Foto: Ivar Thoresen
DISKUSJON: Nestorene Andreas Morisbak og Svein Haagerund lyttet oppmerksomt til faglige innspill fra Dan Eggen. Foto: Ivar Thoresen
LEDER TRENERUTDANNINGEN: Johnny Gallefoss leder topptrenerutdanningen i NFF, og snakket om det i starten av Cupfinaleseminaret torsdag. Foto: Ivar Thoresen
PANELDEBATT: Cupfinaleseminarets første dag med etterutdanning ble avsluttet med en høyinteressant paneldebatt mellom José Couceiro, Cuique Setién, debattleder Bryant Lazaro og Dr. André Seabra. Foto: Ivar Thoresen
INTERNASJONAL DELEGASJON: Den portugisisk-spanske delegasjonen sammen med Bryant Lazaro. Foto: Ivar Thoresen
PORTUGAL: Dr. André Seabra og José Couceiro sammen med «norsk-portugisiske» Hugo Pereira. Foto: Ivar Thoresen