Håvard skulle hatt appen for mange år siden. Da kunne foten hans muligens ha sparket ball for AC Milan

Med egenutviklet app håper Håvard Karlsen (46) andre slipper tilsvarende skader som satte en stopper for hans egne fotballdrømmer.

EGENUTVIKLET: Kanskje kan Håvard Karlsen en dag leve av appen, men foreløpig trives han veldig godt i en sikker jobb på Tangen. Foto: Tangen vgs.
  • Av Ludvig Lorentzen, lektor Tangen vgs.

Hva var dette? Strekk? Knetrøbbel? Håvard Karlsen, lektor på Tangen vgs, trente 12-åringer i fotball i Vindbjart i Vennesla. Nå var det hardøkt på en søndag. Allerede etter ti minutter måtte fire spillere tusle av banen med skade.
  Hvorfor? Jo, avslørte de skadeskutte, før treningen hadde de vært på banen og lekt med ballen – i opptil åtte timer.
  Her måtte noe gjøres. Ut av hodet hentet Håvard kunnskap fra sitt hovedfag i idrettsvitenskap, han kastet seg over pc’en og la inn noen formler i et Excel-ark. Her skulle det lages en plan for å hindre overtrening og skader.

Nødrop

Men Excel ble for tungvint, og Håvard sendte et nødrop til IT-firmaet Promotek. Der jobbet Olav Lindekleiv, en durkdreven datamann som begynte med programmering i 12-årsalderen. Sammen lagde de en app med en digital treningsbok.
  Halve 12-årslaget logget øktene sine i appen, og da ikke bare de organiserte treningene, men all kroppslig aktivitet. Resten fortsatte som før. Forskjellen etter et år ble slående:
  – De som brukte appen, holdt seg skadefrie, bortsett fra en gutt som hadde ramla i slalåmbakken. Blant de andre florerte slatters, hæltrøbbel og lyskestrekker.

Med pengestøtte fra Innovasjon Norge utviklet Lindekleiv og Karlsen det som er blitt FOPP, en app over 8 000 utøvere har lastet ned. Blant brukerne er landslagene i håndball, badmintonlandslaget, landslagsutøvere i golf og mange fotballklubber, for eksempel FK Haugesund.

Sagosen

– Det er litt stas at Sander Sagosen, som er blitt kåret til verdens beste håndballspiller, bruker vår treningsapp, bemerker Håvard Karlsen. Selv trener han Vågs herrelag i fotball, og i hele klubben er appen like selvfølgelig som knotter på skoene.

Hvis den digitale treningsdagboken i appen føres samvittighetsfullt og rådene i verktøyet følges, forsvinner minst 95 prosent av alle belastningsskader, hevder Håvard. Og det trengs:
  En doktoravhandling fra 2020 forteller at 43 prosent av alle som begynte på en toppidrettslinje på videregående, var skadet eller syke.

Det finnes mange digitale treningsdagbøker på markedet. Vår er enkel og billig, kall den gjerne en Rema 1000-versjon, sier Håvard. 
  Enkeltpersoner kan kjøpe tilgang, men det vanlige er at idrettsklubber kjøper abonnement til medlemmene.

Varsel

LOGG: Her logges aktiviteten på appen. Foto: Tangen vgs.

All fysisk aktivitet må loggføres i appen. Glemmer en å gjøre dette, kommer et varsel fra mobilen klokken 21. I de første tre ukene trener man som vanlig, og da kalibreres appen til den enkelte utøver ved hjelp av algoritmer i appen. Etter dette sender appen ut push-varsler på mobilen dersom man er i ferd med å bli overbelastet og skaderisikoen øker. 
  – Hvis du holder deg i rød sone og fortsetter der, trenger du ikke lure på om du blir skadet, bare når, sier Håvard, gym- og mattelærer på Tangen.

Usikker

– Hva er ulempene ved denne digitale treningsdagboken?
  –  Man blir mer usikker som trener når man skal coache utøvere som ikke bruker appen. En viktig del av appen er jo samarbeidet mellom trener og utøver. Dersom treneren plutselig skal veilede en utøver man ikke kjenner treningsstatusen til, innser man at det er skummelt å gi «gode» råd og at man kan tråkke skikkelig i salaten, sier Håvard.
  Nå skal FOPP videreutvikles, forhåpentligvis med støtte fra Innovasjon Norge.

Daglig hardøkt

BRUDD: Tre ganger fikk Håvard tretthetsbrudd i høyrefoten. Årsak: Overtrening. Foto: Tangen vgs.

Hadde Håvard hatt appen i ungdommen, kunne livet hans ha blitt annerledes. Som 17-åring var gutten et stort midtbanetalent i stallen til Tromsø. Der hadde han selskap av Sigurd Rushfeldt, Tore André Flo og Ole Martin Årst, alle senere landslagsspillere.
  – Jeg syntes disse gutta trente for lite, og la selv ned 20-25 timer pr. uke, med ei daglig hardøkt. Drømmen var å spille for Milan en dag, forteller Håvard.
  Siden ingen stagget ham, fikk høyrefoten gjentatte tretthetsbrudd, og den overivrige unggutten måtte la fotballen ligge i tre år. Etterpå spilte han i nest høyeste divisjon. Foten var noenlunde frisk, men motivasjonen skrantet.

FAKTA
Håvard Karlsen

• Alder: 46 år. Vokste opp i Hansnes i Karlsøy kommune nord for Tromsø.
• Klubber: Spilte for Ringvassøy, Tromsø, Harstad, Tromsdalen, Mandalskameratene og Vindbjart. Trener Vågs herrelag og har vært spillende trener i Vindbjart.
• Jobb: Lærer i matematikk og kroppsøving på Tangen vgs siden 2006.
• Utdanning: Idrettsvitenskap hovedfag fra Høgskolen i Nord-Trøndelag og studier i matematikk.

FOR LITE: – Det blir for lite trening på meg selv, innrømmer Håvard Karlsen. Foto: Tangen vgs.