Kontringen lever

Kontringsfotballen lever i beste velgående og blir et stadig viktigere angrepsvåpen. Statistikk fra Premier League viser en økning i antall kontringsmål på 61 prosent forrige sesong, sammenlignet med sesongen før.

FULL FART FRAMOVER: Med Erling Braut Haaland på laget er kontringen blitt et enda viktigere angrepsvåpen for Manchester City. Her fra Champions League-finalen mot Inter. Foto: NTB

– Spiller du ikke kontringsfotball, er det fordi du er dum, sa daværende Chelsea-manager José Mourinho i 2015, etter at Chelsea hadde vunnet Premier League med åtte poeng og bare tapt tre kamper i løpet av hele sesongen. Han la til:
  – Kontringen er et fantastisk element i fotballen, et våpen du har. Når motstanderen er i ubalanse, har du en fantastisk mulighet til å score mål.

Flere kontringsmål

Opta har siden 2018-19-sesongen definert kontring som sjanser skapt i et hurtig angrep etter at forsvarende lag har vunnet ballen på egen halvdel. 
  The Athletic har sammenfattet statistikken fra Opta for de fem siste sesongene:

Avslutninger etter kontringerxG kontringerKontringsmål
2022-2338278,887
2021-2235869,754
2020-2129656,956
2019-2040183,676
2018-21932870,368
Kilde: Opta/The Athletic

Som tallene viser: Antallet kontringsmål har aldri vært høyere enn sist sesong i Premier League, selv om det i 2018-19 både var flere avslutninger etter kontringer og høyere xG (expected Goals) som følge av kontringer.
  I 2022-23-sesongen overgikk antall kontringsmål xG på kontringer med klar margin. 

Forklaringen på dette handler om mer enn at spillerne tok bedre vare på sjansene, ifølge The Athletic. De peker blant annet på at Premier League aldri har vært mer ballbesittelses-orientert, og at mange lag – spesielt utenom de «seks store» – forsvarer seg i lav eller middels høy blokk, og forsøker å sette opp feller for motstanderen, for så å kontre. 

Gjennomtenkt og organisert

I 2014 vant Real Madrid den andre semifinalen i Champions League borte mot Bayern München 4-0, til tross for at de hadde ballen bare 31% av tida. Seieren kom etter en oppvisning i kontringsfotball.
  Real Madrid-sjef, da som nå, Carlo Ancelotti, sa den gang:
  – Kontringsangrep er nå mye bedre organisert og gjennomtenkt. 
  – Det handler ikke lenger bare å om å sende en lang ball framover. Kontringene er mer detaljert planlagt, og det øker sjansene for flere kontringsmål, sa Ancelotti.

Kontring på kontring

Kontringen er med det et viktig taktisk element i dagens moderne fotball. Og ikke bare det. Kontring på kontring er et annet viktig moment.
  For mange er egne angrep et «hvileforsvar» – spillerne posisjonerer seg for å vinne ballen fort tilbake om de mister den, og kunne kjøre en kontring på motstanderens kontring for enda bedre å kunne utnytte motstanders ubalanse, både posisjonelt og numerisk. Også dette nøye planlagt og trent på.

Manchester United og Liverpool på topp

Optas kontringsstatistikk fra forrige Premier League-sesong viser at Manchester United (ni mål) og Liverpool (åtte mål) var de to klubbene som scoret flest kontringsmål.
  Bare Liverpool har de siste fem sesongene scoret flere ganger på kontringer – ti mål da de vant Premier League i 2019-20.

Seriemester Manchester City scoret også flere kontringsmål sammenlignet med de forrige sesongene – sju i 2022-23 mot fem de to foregående sesongene.
  Her er det også verdt å merke seg at Manchester City, med Erling Braut Haaland på topp, var langt mer effektive på sine kontringer enn alle de andre lagene – med sju mål på ti forsøk. Manchester United hadde 19 forsøk på å score sine ni mål, mens Liverpool scoret åtte ganger på 21 forsøk.

Interessant å merke seg også at Leeds United, som under Marcelo Bielsa tok Premier League med storm med hurtig angrepsfotball, forrige sesong bare fikk registrert to kontringsmål på ti forsøk. 
  Arsenal har også en historie som et effektivt kontringslag, men sist sesong ble det bare fire mål på ti forsøk.
  Dårligst uttelling av alle i Premier League-sesongen 2022-23: West Ham, med ett kontringsmål på 20 forsøk.

Avgjør kamper

Litt tilbake til Manchester City. Med Erling Braut Haaland på laget var det all grunn til å forvente et enda mer kontringssterkt og -fokusert City enn tidligere. Slik ble det også, men ikke bare på grunn av Haaland.
  – Vi har Kevin de Bruyne, Jack Grealish, Julian Alvarez og spesielt Erling. Spillere som definitivt kan løpe, sa City-manager Pep Guardiola i mars.
  – Vi har et lag som kan løpe 30-40 meter på noen få sekunder og bryte ned motstanderen. Selvsagt vil vi benytte oss av det, fortsatte han.

Citys økte vektlegging av kontringen som effektivt angrepsvåpen underbygges også av at seriemesterens ballbesittelse forrige sesong var den laveste de fem siste sesongene – men den var likevel 61,6 prosent.
  Samtidig: Fem av Citys sju kontringsmål forrige sesong kom i kamper de allerede ledet og var i ferd med å vinne. 

11 sekunder

Ett eksempel: Da Manchester City slo byrival Manchester United 6-3 i oktober, hadde de åtte utespillere bak ballen i forkant av sitt fjerde mål (på stillingen 3-0). De Bruyne og Haaland var de eneste utespillerne som ikke var på «riktig side». 
  Fra Sergio Gomez blokkerte Antonys skudd omtrent på 16-meterstreken gikk det bare 11 sekunder før Phil Foden hadde satt ballen i motsatt nett, etter pasning fra Erling Braut Haaland.