Reflektioner på ledarskapets utveckling inom dagens elitidrott och dess förändrade miljö

SEF – Svensk Elitfotboll presenterade nyligen en undersökning om det mentala tillståndet bland klubbarnas tränare. Väldigt bra att de börjar att fokusera på denna fråga. (även på spelarnas tillstånd, men denna artikel handlar om ledarna). Det skriver Jörgen Lennartsson i denne artikkelen.

VIKTIGE BETRAKTNINGER: Jörgen Lennartsson med viktige betraktninger om lederskap i idretten. Foto: NTB

Av Jörgen Lennartsson

  • Artikkelen er hentet fra Jörgen Lennartssons Linkedin-side og er publisert i Fotballtreneren nr. 2/2023 med hans tillatelse.

Studien visade bland annat att 27 % av tränarna uppvisade depressionssymptom.

23 % av tränarna uppvisade ångestsymtom.

Säkerligen är det liknande värden inom andra elitidrotter, ex hockey och handboll. Att det kanske är ännu högre siffror i samhället för övrigt är ingen tröst för idrottsledare som ändå får jobba med det roligaste man vet…

The Premier League klubbarna i England har under denna säsong sparkat 12 av 20 managers… (här behöver man ju dock inte oroa sig för sin framtida försörjning) Redan efter några få omgångar av vår svenska elitfotboll har 1 tränare från Herrallsvenskan, 1 tränare från Damallsvenskan, 2 tränare och 1 sportchef från Superettan fått sparken. Arbetsmiljön idag är helt annorlunda än hur den var för 10 år sedan. Pengarna blir större och större, publiken ökar, mediebevakningen har aldrig varit större och krisrubrikerna kommer fram redan efter några förluster… Kraven och pressen på en ledare idag är väldigt hög ! Hur påverkar då allt detta ledarna och tränarnas ledarskapsarbete i den värld som vi lever i just nu ? Och hur kan man hantera denna situation ?  

Här kommer några reflektioner och tankar om detta från min horisont:

• Engagemang, passion och energi i det du gör får aldrig minska, oavsett hur mycket pressen ökar.

• Viktig innan man kan leda andra måste man kunna leda sig själv. Tål att fundera på i stressade situationer.  

• Man måste alltid ta sig tid för återhämtning och reflektion. (Zooma ut ditt perspektiv)

• Kommunikation är A och O. Du måste klara att kommunicera såväl uppåt, neråt och i sidled inom din organisation.

• Det mentala perspektivet har oftast väldigt stor inverkan på prestationen vid såväl framgång som motgång. Här gäller det att jobba långsiktigt och kontinuerligt. Undvik att hamna i brandkårsutryckningar när det går dåligt, detta leder sällan till något bättre. Omgivningen har ofta dålig förståelse för denna del, det kan inte du som ledare ha. Många gånger handlar det om att förmedla trygghet och lugn, speciellt i pressade situationer. Största hoten här blir ofta att andra personer inom en organisation stressar upp sig och sänder ut motsatta signaler. Desto mer samkörda alla är, desto större chans att man kan vända ett mentalt stressat läge.    

• En av ledarens största utmaningar är att hitta den rätta balansen mellan humanism/omtanke och hög kravställning. Men också mellan delaktighet/dialog och tydlig styrning. Detta är så klart situationsrelaterat som allt inom ledarskap, vad din grupp behöver just nu. Den nya generationen spelare har ofta andra perspektiv och behöver ibland en annan hantering än tidigare generationer.

• Var alltid nyfiken och hungrig på utveckling men köp inte allt nytt utan kritisk granskning. Ta bara med dig det du tror på. Bli inte historielös eftersom en del nya inspel bara är nya ord på redan beprövade metoder… Dock – prestigelöshet är viktigt i ett förändringsarbete. Många har synpunkter på ditt arbete, speciellt i motgång – var dig själv och följ din filosofi och dina värdegrunder. Här gäller det att navigera rätt bland alla åsikter. Se upp så att du inte blir någon annan, kopian är alltid sämre än originalet.

• Det är lika viktigt att vara en bra ledare för de andra ledarna som för spelarna. Byt miljöer och gör ibland andra saker med dina ledarkollegor. Ledarskap är ett teamwork. Ingen kan allt – det handlar om att komplettera varandra och att samarbeta.

•  I det nya landskapet är mediabolagens perspektiv ofta (inte alltid) mer kommersiellt än journalistiskt. Detta kan lätt bli ett energiläckage i motgång. Gå inte i den fällan och låt detta påverka ditt ledarskap negativt. Det är bara att gilla läget, även om det kan vara svårt ibland… I det stora hela är det dock detta som gör att elitidrott kan vara ett yrke för så många ! 

• Som ledare kommer du att må bättre om du undviker alla negativa sociala medier, speciellt i motgång (försök få din familj att göra samma). Självklart ska du alltid ställa upp i klubbens kanaler och ge din syn på verksamheten, men detta uppdrag kan man dela på inom ledarstaben.

• Få tränare fullföljer numera sina kontrakt. Detta är såklart väldigt negativt men dessvärre är det ett faktum på hur det ser ut idag. Ta det inte personligt utan som tränare kan du bara konstatera att det är så det blivit, även om det kan vara tufft ibland… 

– Alla vet att kontinuitet, långsiktighet och stabilitet är framgångsfaktorer. Trots detta är det ganska få klubbar som klarar av att leva upp till detta när pressen ökar… Alla klubbar borde lära av exempelvis Frölunda HC och BK Häcken som är två mönsterklubbar i detta avseende.

• Många elitklubbar inom flera sporter behöver fundera på – Vem coachar coachen? Här finns en stor utvecklingspotential på många håll.

• Ha perspektiv på idrotten. I slutändan är ändå familjen och dina vänner alltid viktigast. Om du klarar av att ha den distansen så gör du också ett bättre jobb som ledare.

• Ibland blir det fel – lär dig och gå vidare.

Ledarskap är komplext och det finns inget facit. Var och en får själva fundera på om de sympatiserar med dessa tankar eller inte. Personligen tror jag att en hel del av detta också går att applicera på olika ledarroller inom näringslivet.

Till sist – Så som klimatet har utvecklat sig inom den alltmer cyniska och kortsiktiga elitidrottsvärlden – finns det plats i framtiden för ledare som Tommy Söderberg, Bengan Johansson, Tommy Sandlin och Håkan Sundin? Förhoppningsvis kommer vi aldrig att landa i en värld där dessa legenders egenskaper och ledarskapsfilosofier inte längre uppskattas.