– Garderobelukta er følelsen av å høre til

– Garderobelukta er følelsen av å høre til, sa daglig leder i NFF Finnmark, Roger Finjord da han trollbandt over 400 trenere med et fyrverkeri av en inspirasjonstale på Grasrottrenerseminaret i Meet-salen på Ullevaal stadion lørdag.

TILHØRIGHET: – Garderobelukta er følelsen av å høre til, var budskapet fra daglig leder i NFF Finnmark, Roger Finjord på Grasrottrenerseminaret. Foto: Ivar Thoresen

Finjord snakket på inn- og utpust om garderobelukta, om Tigerbalsam, bygging av kultur og identitet. Om øyeblikkene. Om maksimal glede når ungene sendes hjem fra trening med stjerner i øynene.
  – Stolthet er et ord som aldri må bli en klisjé, sa Finjord og minnet alle trenerne i salen om:
  – Når vi legger oss om kvelden husker vi de som klappet oss på skuldra i løpet av dagen.
  For en grasrottrener er det viktig å huske på akkurat det – se alle, gi ros og anerkjennelse.
  – Vi må unne og beundre – to ord som til sammen kan oppsummeres med raushet, sa Finjord.

Den gode treneren – i møte med generasjon Z   

Den gode treneren – i møte med generasjon Z var overskriften på årets Grasrottrenerseminar. Stødig ledet av Guro Fostervold Tvedten ble det virkelig en inspirasjonsboost av de sjeldne gjennom tre og en halv time i Meet-salen – som perfekt oppladning til Norge-Skottland etterpå.
  Norges Fotballforbund, Norsk Tipping og Norsk Fotballtrenerforening har samarbeidet om å arrangere Grasrottrenerseminaret i flere år allerede. Men aldri har det vært så mange deltakere og aldri har det vært et bedre program.
  Årets Grasrottrenerseminar var så konkret og så praktisk rettet at alle i salen ganske sikkert tok med seg noe hjem som de vil teste ut på treningsfeltet allerede denne uka.

GODT LEDET: Guro Fostervold Tvedten ledet Grasrottrenerseminaret på en svært bra måte. Foto: Ivar Thoresen

Snowflakes

Guro Fostervold Tvedten innledet med noen kjennetegn på generasjon z – de som er født mellom 1995 og 2010. Ofte kalt Snøfnugg-generasjonen, gjerne med et oppblåst selvbilde. Framstår sikre utad, men mer usikre innad. En krenk- og ynk-generasjon som blir fornærmet av alt, som samtidig er veldig teamorientert. 

Hun brukte Ole Gunnar Solskjærs beskrivelse da han snakket for flere hundre i Manchester i mai for å underbygge:
  – Vi var vinnere, som hatet å tape. Vi hadde en del krangler, som man bør ha, etter dårlige kamper, sa Solskjær om sin tid som spiller i Manchester United under Sir Alex Ferguson før han satte det inn i dagens kontekst:
  –  Hvis du virkelig tar tak i ting nå, henter de pappaen sin, mammaen sin eller til og med agenten sin … «snowflakes». Ikke mange av dem hadde overlevd i den garderoben vi hadde, sa Solskjær fra scenen.

Verdier og holdninger

VERDIER: – Trenergjerningen handler for meg ofte om verdier og holdninger, sa Stig Arve Sæther. Foto: Ivar Thoresen

– Trenergjerningen handler for meg ofte om verdier og holdninger, sa Stig Arve Sæther som førstemann ut etter innledningen.
  – Trenerrollen er ekstremt viktig, og blir stadig mer kompleks. Du skal være ekspert på mange områder. Men det handler om å sette utøveren i fokus, fortsatte han, og understreket det som kanskje er det aller viktigste i trener-utøver relasjonen – og som ble gjentatt med ulike ord som en rød tråd av mange gjennom hele dagen:
  • Det handler om å bli sett.
  • Det handler om å bli anerkjent.
Det gjør det ikke enklere for trenerrollen med en ny generasjon foreldre som gjerne har enorme forventninger på vegne av egne barn.

Sæther er førsteamanuensis i Idrettsvitenskap og hans primære forskningsfelt er ungdomsidrett, idrettspsykologi og talentutvikling, spesielt knyttet til fotball. Sæther er leder for forskningsgruppen: Ferdighets- og prestasjonsutvikling i idrett og skole, nestleder utdanning ved institutt for sosiologi og statsvitenskap, faggruppe leder for staben i Idrettsvitenskap og leder for nettverket NTNU idrett
  Han understreket også:
  – Det er en utålmodighet i utviklingsarbeidet. Det måles på resultater for langt nedover. Derfor er det helt avgjørende med en forventningsavklaring. Det er det viktigste for å forstå framtidas utvikling. Vi måler suksess ut fra det vi ser, men vi må ha et større bilde på hvordan utvikling foregår. Det er mye mer enn bare det vi ser.

Tilstedeværelse

TILSTEDEVÆRELSE: – Tilstedeværelse er det viktigste for en trener, sa kvinnelandslagstrener Hege Riise da hun snakket om trenerens viktigste oppgave i samtale med seminarets dyktige programleder, Guro Fostervold Tvedten. Foto: Ivar Thoresen

– Tilstedeværelse er det viktigste for en trener, sa kvinnelandslagstrener Hege Riise da hun snakket om trenerens viktigste oppgave i samtale med Guro Fostervold Tvedten.
  Ryddighet, verdier, se og møte spillerne med både respekt, forventninger og krav var andre ord hun trakk frem.

En av Riises landslagsspillere, LSK-keeper Cecilie Fiskerstrand fulgte opp med å fortelle om sine fantastiske trenere opp gjennom barne- og ungdomsfotballen.
  – De lot meg være meg sjøl. La til rette for at jeg kunne jage den utviklinga jeg ønsket, uten noe press. Det lot meg gi mine drømmer en sjanse. Det var et tilbud om noe ekstra til meg, som ville det lille ekstra, samtidig som det var et tilbud til alle.

GENERASJON Z: Som en representant for den omtalte Generasjon Z, inntok landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand scena med godt humør. Foto: Ivar Thoresen

Alle er gode til noe

Fra Kronprinsparets fond kom Monika Egeland Hammer for å snakke om hvordan styrke laget i 2023? –  med en tilnærming litt på sida av den vanlige fotballkonteksten.
  Hvordan få til flest mulig, lengst mulig, best mulig når de to viktigste årsakene til at unge slutter er tidspress og fordi det ikke er gøy lenger.
  – God omsorg i trygge rammer. Dyrk det sosiale, sa Egeland Hammer og oppfordret til feiring av utvikling.

Hun snakket også om feedback etter «hamburger-prinsippet» – det vil si: Anerkjenn forsøket (brødet på toppen), gi en konkret oppgave til forbedring (hamburgeren) og avslutt med en anerkjennelse om at går det enda bedre neste gang (brødet nederst).
  Som trener må du passe på å ta spillerne på fersken i å gjøre noe bra. 
  – Møt hverandre med anerkjennelse. Alle er ikke best på laget, men alle er gode til noe, sa Egeland Hammer. 

ANERKJENNELSE: – Alle er ikke best på laget, men alle er gode til noe, sa Monika Egeland Hammer fra Kronprinsparets Fond. Foto: Ivar Thoresen

Skape spillere som undres

– Gi ungdommen mer ansvar for egen utvikling. Skap trygghet og engasjement. Gi konkrete og forståelige tilbakemeldinger.
  Det var hovedbudskapet i artikkelen Snøfnuggtreneren som lærer og trener Torgeir Hoås skrev for en tid tilbake. Han var invitert til Grasrottrenerseminaret for å delta i en paneldebatt om «Den beste treneren anno 2023», sammen med Roger Finjord og Stig Arve Sæther.

Finjord siterte sin tidligere kollega Harry Hansen:
  – Vi må skape spillere som har evnen til å undres.
  – Vi spilte på løkka til vi måtte gi oss fordi vi skulle på trening.
  Slik er det ikke lenger over alt, og både utålmodighet og gi-opp-kultur ble nevnt som mer fremtredende enn at spillere koser seg med å utvikle seg.

Hvordan være trener i dette bildet? Finjord siterte Mor Theresas historiske 20 sekunders tale:
  – Er du glad i dem du skal lede? Og hvor godt kjenner du de du skal leder?

Årets Grasrottrener

På tampen av seminaret markerte Norsk Tippings Preben Stai og NFTs Geir Åge Olsen startskuddet for 2023-utgaven av kåringen Årets Grasrottrener, sammen med fjorårets Akershus-vinner.
Allerede nå er det mulig å foreslå kandidater til årets kåring – og vinneren blir utropt og hedret under Cupfinaleseminaret i desember.

Fotballpresident Lise Klaveness prioriterte også å hylle grasrottrenerne på en dag hvor så mange av dem møttes under samme tak, før fokuset ble vridd over mot kveldens landskamp.

PANELDEBATT: Torgeir Hoås (fra venstre) snakket om Snøfnuggtreneren i paneldebatten med Roger Finjord, Stig Arve Sæther og programleder Guro Fostervold Tvedten. Foto: Ivar Thoresen
VELKOMMEN: Kommunikasjonsdirektør Tonje Sagstuen ønsket velkommen på vegne av Norsk Tipping og fortalte både om egne trenererfaring og opplevelser med ulike grasrottrenere. Foto: Ivar Thoresen
FULLT HUS: Det hittil beste Grasrottrenerseminaret trakk fullt hus, med over 400 deltakere i Meet-salen, og påfølgende gratisbillett til Norge-Skottland på Ullevaal stadion. Foto: Ivar Thoresen
ÅRETS GRASROTTRENER: Allerede nå kan kandidater nomineres til Årets Grasrottrener. Geir Åge Olsen fra NFT (til venstre) og Preben Stai sammen med fjorårets Akershus-vinner Pelle Neraasen og hun som nominerte ham. Foto: Ivar Thoresen