Marcelo Bielsa klar for Cupfinaleseminaret

Claudio Ranieri er allerede bekreftet. Nå er ytterligere en internasjonal topptrener klar for å bidra på Cupfinaleseminaret, 24.-26. november. Marcelo Bielsa (67) – senest best kjent som mannen bak Leeds Uniteds eventyrlige reise fra 2018 til 2022 – kommer også. Benytt sjansen til å møte to av verdens mest profilerte fotballtrenere: Meld deg på Cupfinaleseminaret nå. Vær rask. Ved påmelding før 1. november kan du spare opp til kr 1 400,- på deltakeravgiften.

KJENT POSITUR: Leeds-manager Marcelo Bielsa, slik vi kjenner ham best på sidelinja under kamper. Argentinerens innflytelse på Leeds United var enorm. Foto: NTB

– Han er en av vår tids mest innovative trenere – selv uten å ha vunnet særlig mye. Slik innledet Hans Backe NFT-seminaret i I Oslo i 2019, om metodene til Marcelo Bielsa – den argentinske fotballtreneren og manageren som store navn som Pep Guardiola, Mauricio Pochettino, Jorge Sampaoli, Eduardo Berizzo og Diego Simeone alle omtaler som et forbilde og en inspirasjonskilde.

En drøm går i oppfyllelse

– Å få verdens kanskje fremste «fotballtrener-guru» til Cupfinaleseminaret og Norge, har vært en drøm som Trenerforeningen aldri har turt å ha, før i år. Nå har vi lyktes, og det blir helt fantastisk å ønske Marcelo Bielsa velkommen til Cupfinaleseminaret, sier generalsekretær Teddy Moen i Norsk Fotballtrenerforening (NFT).
  Bielsa vil bidra både på Etterutdanningsseminaret torsdag 24. november og på det ordinære Cupfinaleseminaret fredag 25. november. Alle deltakerne skal få glede av dette unike besøket.

VIKTIG: Bryant Lazaro har spilt en avgjørende rolle i arbeidet med å få Marcelo Bielsa til Cupfinaleseminaret.

Moen understreker at det å få Bielsas navn på plakaten ikke ville vært mulig uten gode medhjelpere, nettverk og den sterke merkevaren Cupfinaleseminaret har i trenermiljøet ute i Europa.
  – Først og fremst ønsker jeg å takke tidligere Tromsø IL, Øygarden FK- og Alta-trener, Bryant Lazaro. Som medlem i NFT har han i mange år vært en viktig støttespiller, og det har han som har hatt oppfølgingen mot Bielsa etter at ideen om å få ham til Norge tok mer konkret form. Bryant snakker spansk flytende, jobber som trener i Ecuador, og har som amerikaner med argentinsk bakgrunn opparbeidet seg en respekt og tillit hos Bielsa. Det har vært avgjørende. Bryant vil presentere Bielsa og hans tankegods til den norske trenerstanden på Cupfinaleseminaret. Han er en svært erfaren og kompetent fotballtrener til tross som sin unge alder, og har en internasjonal erfaring som få andre trenere i Norge. For Trenerforeningen er han gull verdt.

Legende i Leeds

Marcelo Bielsa har fått klengenavnet «El loco» – den gale – på grunn av sitt ekstreme og tidvis kontroversielle treningsregime.
  I sitt første forsøk var Marcelo Bielsa i 2018/2019-sesongen svært nær å ta den sovende kjempen Leeds United tilbake til Premier League – noe klubben og fansen hadde drømt om i mange, mange år. Etter å ha ligget på en av de to sikre opprykksplassene helt til de aller siste serieomgangene, snublet Leeds på oppløpssida. Ikke bare snublet de. De falt også – med hjemmetap i en dramatisk andre playoff semifinale mot Derby County.
  Dermed glapp det for Bielsa. Igjen. Slik det ofte har gjort. Og akkurat slik Hans Backe i midten av mars 2019 fryktet at historien ville gjenta seg.
  – Det er ni kamper igjen av sesongen. Leeds trener fortsatt steinhardt. Det ligner slik det var i Athletic Bilbao. Spillerne var helt utmattet på slutten av sesongen. De fleste lagene han har trent har opplevd det sammen, sa Backe på NFT-seminaret for tre år siden.
  – Det er fascinerende, fortsatte Backe og snakket om en prinsippfast trener med det som gjerne kan kalles til dels ytterliggående metoder.

Den påfølgende sesongen lyktes derimot Bielsa og Leeds med opprykket og i 2020/2021-sesongen tok de Premier League med storm – og ble nummer ni. I fjorårssesongen gikk det tyngre, og ved utgangen av februar fikk Bielsa sparken fra et nedrykkstruet Leeds. Leeds berget plassen, og selv om Bielsa forsvant ut underveis er han fortsatt en stor helt blant Leeds-fansen.

EGEN BOK: Hans Backe (til høyre) og John Wall kan mer enn de fleste om metodene til Marcelo Bielsa, og har skrevet bok om det. I 2019 deltok de på eget Bielsa-seminar i Oslo. Foto: Ivar Thoresen

Den gale

THORE HAUGSTAD

Thore Haugstad, fotballskribent for NRK, Four-four-two, Josimar, The Player´s Tribune, og sin egen nettside timeontheball.net, skrev i Fotballtreneren nr. 2/2019 artikkelen Historien om Marcelo Bielsa – «den gale». En trenerhistorie utenom det vanlige.

  En trenerhistorie utenom det vanlige er Bielsas reise utvilsomt. Noe som beskrives inngående og godt i Haugstads artikkel.
  Han skriver blant annet om da Bielsa trente Athletic Bilbao i 2011-2013:
  «Én gang tegnet Bielsa med kritt på skoene sine for å vise Athletic-spillerne hvor på foten de skulle treffe ballen. Så gikk han rundt med de samme skoene i flere dager uten å vaske bort krittet. Noen merket at Bielsa tok nøyaktig 13 skritt hver gang han krysset den tekniske sonen i løpet av kamper. Bielsa nektet å forklare hvorfor. Ved en annen anledning ble Bielsa spurt av en gruppe unge fans om han kunne signere klisteralbumet deres. Han sa nei. I stedet tok han albumet og ba dem møte ham på samme sted til samme tid neste dag. Da de møtte ham igjen, ga han dem tilbake albumet, signert av ham og alle spillerne.»

Suksess og nederlag

Om den første tida i Leeds United skriver Haugstad:
  «Bielsa fikk smake på både suksesser og nederlag i sin første sesong i Leeds. Man kan si at sesongen var dramatisk, og at utfallet betydde mye for Bielsa. Men om det er noe vi vet om ham, så er det at han alltid prøver å si sannheten, og når han hevder at prosessen virkelig er viktigere for ham enn resultatet, så bør vi kanskje tro ham. «Jeg tror aldri at jeg kommer til å bli nevnt i en bok», har Bielsa sagt. «Men om jeg blir det, så ønsker jeg ikke at det er på grunn av en tittel jeg vant, men på grunn av metodene jeg brukte i jakten på mine mål». Et av resultatene av perioden hans i Leeds er at arbeidet hans har blitt mer kjent i England og andre land – som Norge. Bielsas metoder vil garantert havne i flere bøker. Og med det må vi vel kunne si at hans største ønske har blitt oppfylt.»

«Min defensive strategi kan oppsummeres i én setning: Alle løper»

Marcelo Bielsa

Anerkjennelse og inspirasjon 

– Med Bielsa på plass, i tillegg til Claudio Ranieri, vil Cupfinaleseminaret styrke posisjonen som en av Europas fremste møteplasser for fotballtrenere. Seminaret har i løpet av mer enn 30 år etablert seg som det ypperste i Norden. Det er heller ikke mange andre miljøer i Europa som har noe som kan sammenliknes med vårt seminar, påpeker Teddy Moen.
  – Det unike med Cupfinaleseminaret er at trenere fra alle nivåer er i norsk fotball er samlet på ett sted. Kombinasjonen av etterutdanning for lisenstrenere med de høyeste trenerutdanningene, og et ordinært seminar for alle andre trener, er meg bekjent også unik i Europa.

– For NFT betyr dette stolthet, anerkjennelse og er en utrolig inspirasjon, fortsetter Teddy Moen.
  – Jeg har arbeidet med Cupfinaleseminaret siden 1997, og målet vårt har hele tida vært å utvikle Cupfinaleseminaret til en møteplass som medlemmer i foreningen og trenere i Norge skal elske å komme til, ta del i, og omfavne. Jeg synes vi gjennom årene har lyktes godt. Likevel trenger enda flere i fotball-Norge å forstå hvor stort seminaret er, hvor viktig det er, og hvor mye kunnskap og kompetanse seminaret bringer inn til norsk fotball på alle nivåer. Cupfinaleseminaret gir faglig påfyll, inspirasjon og styrker trenerstanden. Og når man får være sammen med selveste Marcelo Bielsa på seminar, så gjør det noe med en fotballtrener. Det er denne inspirasjonen vi ønsker at trenere skal kanalisere ut på treningsfeltet hver dag. Det er da norsk fotball får oppdrift, sier Moen entusiastisk.

CHILE: I 2010 ledet Marcelo Bielsa Chile under VM i Sør-Afrika etter å ha ført landet til sitt første VM på 12 år. Foto: NTB scanpix

På høyde med Michels

Teddy Moen mener det å få Marcelo Bielsa til Cupfinaleseminaret er en begivenhet på høyde med da Rinus Michels var til stede under seminaret på Norges idrettshøgskole i 2001. 
  – Han var da en eldre mann på 74 år, men er ved siden av Bielsa kanskje den største trenerpersonligheten vi har hatt. Men Bielsa er fortsatt i sin beste alder, en utrolig ettertraktet trener som sier nei takk til to-tre tilbud om å ta over toppklubber og landslag hver uke. Vi som følger engelsk fotball, så hvilken innflytelse han umiddelbart fikk på fagmiljøet i England, som manager i Leeds. Det er ikke uten grunn at managere som Pep Guardiola, Jürgen Klopp og andre, peker på Bielsa som en trener de ser opp til, lærer av, og inspireres av, sier Teddy Moen. 

Se VM med gode kolleger

Selv om det ikke er noen Cupfinale den helgen Cupfinaleseminaret arrangeres, lover Teddy Moen fotballfest på øverste hylle. Og det er spillefri på alle nivåer i norsk fotball den aktuelle helgen. 
  I tillegg starter fotball-VM i Qatar søndagen i forveien.
  – Vi vil å sørge for at VM-kamper på ettermiddag og kveldstid implementeres i programmet. Deltakerne skal få mulighet til å se spennende VM-kamper sammen med gode trenerkolleger gjennom helgen, lover Teddy Moen.
  VM-høydepunktene står i kø disse dagene, blant annet Barsil-Serbia (torsdag kl. 20.00), England-USA (fredag kl. 20.00), Frankrike-Danmark (lørdag kl. 17.00) og Argentina-Mexico (lørdag kl. 20.00). 

Vær rask – spar inntil kr 1 400,-

Det lønner seg å være rask med påmeldingen til årets Cupfinaleseminar. For det første kan det bli fullt. Med Marcelo Bielsa på plass nærmer vi oss raskt taket på 700 når det gjelder antall deltakere. Dessuten er det gode penger å spare på å melde seg på innen 1. november.

Prisen for å delta på det ordinære Cupfinaleseminaret for ikke-medlemmer i Norsk Fotballtrenerforening er kr 4 300,-.

  • Som medlem i NFT får du en rabatt på kr 750,-.
  • Melder du deg i tillegg på før 1. november får du ytterligere kr 650,- i rabatt.

Medlemmer i NFT som melder seg på før 1. november kan med andre ord delta til en pris som er kr 1 400,- lavere enn full pris. 
  Ikke-medlemmer som melder seg inn samtidig som de melder seg på Cupfinaleseminaret, vil få medlemsrabatten. 

FAKTA
MARCELO BIELSA

• Født: 21. juli 1955
• Fotballtrener og tidligere fotballspiller fra Argentina
• Trenerkarriere:
1990–1992: Newell’s Old Boys
1992–1995: Atlas
1995–1996: América
1997–1998: Vélez Sársfield
1998: Espanyol
1998–2004: Argentina
2004: Argentina U23
2007–2011: Chile
2011–2013: Athletic Bilbao
2014–2015: Marseille
2016: Lazio
2017: Lille
2018-2022: Leeds United