Ayling, Dallas, Bielsa og «pecho caliente» fra Rosario

Viggo Strømme kjenner argentinsk fotball bedre enn de fleste. Og han kjenner Leeds United svært godt. Her gjør han noen betraktninger rundt hvordan Leeds under Marcelo Bielsas ledelse på oppsiktsvekkende vis har gått fra en middelmådighet i Championship til et Premier League-lag å regne med.

FORVANDLING: Luke Ayling og Stuart Dallas spilte begge på et Leeds-lag som var middels i Championship. Nå herjer de i Premier League. Viggo Strømme prøver seg på en forklaring på hvordan den reisen har vært mulig. Foto: NTB
  • Av Viggo Strømme. Sportssjef NTG Bærum Fotball
SUBJEKTIV: Viggo Strømme kjenner argentinsk fotball bedre enn de fleste. Og han kjenner Leeds svært godt. I denne artikkelen trekker han opp noen interessante linjer, som kan forklare Leeds sin suksess. Foto: Privat

En litt stiv, ukoordinert og langhåret høyreback roter bort ballen, igjen. Han snur seg og jogger rolig hjemover. Jeg tenker at dette er en typisk championshipspiller. Klubben må ha ny back om de skal ha noe som helst håp om opprykk. Vi befinner oss på Elland Road 8.4.2017. Leeds vant 3-0 over Preston foran drøye 32 000 tilskuere. Leeds beholdt ballen i 50% av kampen, men hadde fire færre pasninger med sine 328 mot Preston sine 332. Noen få av disse hadde Stuart Dallas etter han kom inn og spilte de siste 20 minuttene. Leeds endte som nr. syv i Championship denne sesongen.

Fire år senere. En herlig mandagskveld i april i år. Leeds holder høyt balltempo, er presise og har ballen i 62% av kampen mot Liverpool sine 38%. Kun Manchester City har hatt ballen mer enn Liverpool gjennom årets Premier League. Leeds har 525 pasninger med 83% treffsikkerhet mot Liverpool sine 322 og 77% treffsikkerhet. Kampen endte 1-1 etter flest klare sjanser til Leeds. Ayling og Dallas presterte i verdensklasse, igjen.

Enorm vekst. Casilla, Ayling, Jansson, Berardi, Alioski, Phillips, Hernandez, Roberts, Klich, Harrison og Bamford. Det var sol, varmt, stappfullt og svært håpefull stemning på Elland Road denne langfredagen i 2019. Leeds åpnet godt og skåret først ved Bamford. Wigan fikk en mann utvist, men klarte å snu kampen til 2-1. Fra kampen mot Wigan er det bare Casilla, Jansson og Berardi som ikke spilte mot Liverpool. PS! Meslier hadde neppe fått sjansen om ikke Casilla hadde blitt utestengt i åtte kamper for rasisme i fjor vår. Leeds sluttet som nr. tre i Bielsas første sesong. Året før, i 2018 ble Leeds nr. 13 i Championship med flere av de samme spillerne.

Leeds sin førsteellever mot Liverpool hadde åtte Premier League-kamper før denne sesongen. Alle åtte ved Bamford for Middlesbrough i 2016/17. Rett nok har Llorente ca.150 La Liga-kamper (eneste med andre kamper fra topp fem ligaer). Llorente (7), Alioski (12), Phillips (7) og Dallas (12) har 38 landskamper for Spania, Nord-Makedonia, England og Nord-Irland. Liverpool sin ellever hadde samlet ca. 1700 Premier League-kamper, ca. 250 kamper fra andre topp fem ligaer, over 250 Champions League kamper i tillegg til 303 A-landskamper. Alle klubbkamper er regnet før denne sesongen. Dette er tall uten Salah.

Resultatet og kampbildet mot Liverpool er fotballfaglig oppsiktsvekkende! Hvordan kan det skje? Jeg tror vi må til en av verdens absolutte største fotballbyer, nemlig Rosario i Argentina. Her er fotball galskap! Lokaloppgjøret spilles mellom La lepra (de spedalske) og El Canalla (skurkene). Det er et av de heteste byderbyene i hele verden. Oppgjørene mellom Rosario Central og Newell´s Old Boys (NOB) er så betente, så intense og følelsesladede at kampene mellom lagets åtteåringer må gå uten tilskuere. Byen har en unik trenerhistorie. Cecar Luis Menotti, legenden som ledet Argentina til VM-gull på hjemmebane i 1978 er født i Rosario. Han spilte for Rosario Central fra 1960-1963, men var trener for NOB i 1970, blant flere store klubber han har trent. Tata Martino, som trente FC Barcelona i 2013/14 spilte Barcaball med NOB året før.  PSG-trener Mauricio Pochettino spilte for NOB, med Bielsa som trener. Han kommer opprinnelig fra Murphy, noen mil sørvest for Rosario. Marcelo Bielsa hadde stor innflytelse på Pochettino da han var i starten av sin trenerkarriere. Bielsa er selv født i Rosario. Han spilte for NOB i 1977/78 og var trener fra 1990/1992. Siden den gang har han som kjent vært trener for Vélez Sarsfield, Argentina, Chile, Atheltic de Bilbao og Marseille før han overtok Leeds. Han har nå bevist å være en av verdens absolutte beste trenere gjennom å gjenreise Leeds United fra et middels championshiplag til å konkurrere med de beste lagene i verden. Bielsa var en av assistentene til Jorge Griffa som er født i Santa Fe. Griffa som debuterte for NOB i 1954 er kanskje den største fotballfaren fra Argentina. 

Sluttproduktet for en trener er selve spillet og kampen. Prestasjonen mot Liverpool i vår er summen av enorm erfaring fra en rik og mektig fotballkultur, forberedelser, treningsplanlegging, ny og moderne metodisk tilnærming, fysiske og taktiske forberedelser i tillegg til mentale ferdigheter og karakterstyrke. Bielsa og hele støtteapparatet får spillerne gjennom hele sitt virke til å bli bedre, mye bedre. De har fått særdeles mye ut av pengene og tilpasset seg neste nivå gjennom nitid målstyrt trening og endring av livsstil. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Han har fått spillerne til å ha kniven mellom tennene i hver situasjon, og de spiller fotball med `pecho caliente`, varmt hjerte. 

Laget er likevel større enn enkeltspillere. Side before self – everytime. Mottoet lever som det skal på  Elland Road takket være en argentiner fra Rosario og en gjeng med læringsvillige og særdeles motiverte spillere med Ayling, Dallas og Phillips i spissen. Ayling kan i skrivende stund skilte med flest tacklinger i hele Premier League, og han har syvende flest pasninger av alle spillere frem til runde 34.

Marcelo Bielsa uttalte til LUTV etter kampen mot Liverpool: «I think the game was beautiful». Det synes jeg også. 
Sorry Luke! 
MOT!

KARAKTERISTISK: Leeds-manager Marcelo Bielsa, slik vi kjenner ham best på sidelinja under kamper. Argentinerens innflytelse på Leeds United har vært enorm. Foto: NTB