Din avgjørende rolle som fotballforelder

Johan Fallby var en av bidragsyterne under Cupfinaleseminaret Vår 29.-30. april i Oslo. Johan har lang erfaring og akademisk utdanning innen idrettspsykologi og pedagogikk. Han er en mye brukt rådgiver innen fotball på klubb, krets og forbundsnivå. Som forfatter har han skrevet flere bøker om talentutvikling og foreldrenes rolle i idretten.  Selv er han tidligere landslagsspiller i bordtennis. Her skriver han om den avgjørende rollen du som fotballforelder har for ditt barns utvikling.

KOM: Johan Fallby bidro på Cupfinaleseminaret Vår i Oslo i slutten av april. Foto: fallby.net
  • Av Johan Fallby. Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2022

I föregående århundrade var det vanligt att idrotta upp till mitten eller slutet av tonåren. Idag peakar idrottandet någonstans vid 11-års ålder. Du som fotbollförälder kan vara avgörande både för att ditt barn ska fortsätta spela, och inte minst om det ska nå elitfotbollen. Men hur gör du?

Ditt första uppdrag som förälder att få ditt barn nyfiket på idrott. Där finns grunden för både ett hälsosamt liv och framtida elitsatsning. Ditt barn som elitfotbollspelare kanske börjar med att gå på tur, hoppa längdhopp eller spela innebandy. Galen idé? Nej, tvärtom. Du behöver få ditt barn nyfiket på motorik och rörelserikedom och att känna glädjen i idrotten. 

Oppmuntring

Du behöver alltså uppmuntra ditt barn till all typ av rörelse i vardagen och lyfta fram det roliga med rörelse och idrott samt engagera kompisarna. Det viktigaste är att ni rör på er och har kul tillsammans eller med kompisar. Efter ett tag behöver också någon slags utveckling och lärande komma in i bilden. Men ännu är det ingen brådska. 

När specifikt fotbollen börjar bli rolig är det dags för dig som förälder att förstå fotbollsmiljön. Även om du själv spelat har det garanterat hänt mycket sedan du var aktiv. Träningsmetoderna har förändrats, dinosaurier till tränare som skriker och är arga är på väg bort. Köer på träningarna är inte effektivt och det spelar faktiskt ingen roll hur många matcher ditt barn vinner eller hur många mål som sparkas in. 

Samarbeid avgjørenede

Träning och utveckling kan vara både fysiskt och psykiskt krävande, men det ska vara på schyssta villkor och på ett sunt utmanande sätt. Här kan du bidra med att se på tränares ledarskap, förstå träningsmetodik från 2020-talet och se hur coachning i matcher går till. Med kunskap kan du bli ett positivt bidrag både till föreningen och tränaren samt ditt barn. 

Inte minst är samarbetet i triaden en viktig del i förälderns och tränarens roll. Det är relationen och samspelet mellan tränare, barn och förälder som är ryggraden i föreningen och laget. Om relationen mellan dessa tre fungerar ökar sannolikheten för att miljön blir bra. Tränaren är den som ska förstå hur träning och match ska anpassas til åldern. Den självmedvetne föräldern respekterar tränarens roll och understödjer relationen till barnet så den utvecklas positivt. Det ger förutsättningar för barnet att lyckas.

Tilstedeværende, men ikke styrende

Det kan vara lätt att peka på de föräldrar som inte kan behärska sina känslor eller beter sig illa runt fotbollsplanerna i Norge. De sticker ut och minskar utan tvekan sina barns möjligheter att få en positiv upplevelse av fotboll. Men de flesta uppträder inte så uppenbart fel. De kanske inte vet hur de ska göra eller gör fel utan at vet som det. Många gör också ett fantastiskt arbete men sticker inte ut och påverkar därför inte fotbollsmiljön så mycket som de borde få chans att göra.

Det jag vill beskriva och lära ut till fotbollsföräldrar är att vara närvarande men inte styrande i sitt barns fotbollsliv. Med din kunskap kan du vara avgörande för både livslångt intresse och utveckling för ditt barn. För mig har den resan sin utgångspunkt i två pelare. En är kunskap om fotbollsmiljön med dess ledarskap, lärande, träning, matcher, utveckling och annat som finns väl beskrivet i forskning. Men egentligen är kanske den viktigaste pelaren din egen roll och självmedvetenhet om ditt beteende. 

Hur ser dina medvetna beteenden och stöd ut för att ge ditt barn möjlighet till en hållbar och framgångsrik fotbollsupplevelse?