Restitusjon viktigere enn noensinne

Restitusjon er nå viktigere enn noensinne i toppfotballen, på grunn av den store kampbelastningen, med flere  kamper i uka og med det høy skaderisiko.

RESTITUSJON: gjennomføres hele uka etter kamp/treninger. Foto: Skjermdump videopptak fra respektive klubber.
  • Av Reidar Schjei

Et godt eksempel i dag er klubber i Premier League, hvor Southampton stilte nesten med et «juniorlag» mot Manchester United for noen dager siden, og tapte 0-9 på Old Trafford.
Selv om vi ikke har så tett kampprogram i toppfotballen her på berget, er  restitusjon like viktig, selv i bredde-  og ungdomsfotballen.

Definisjon av restitusjon

Innen idretten kan restitusjon defineres som «gjenopprettelsen av de fysiologiske forstyrrelser forårsaket av trening og konkurranser» (Viru, 1996).
Denne forståelsen av restitusjon er bygget på at kroppen under normale forhold innehar en nøye regulert biologisk balanse (homeostase), og at denne balansen blir forstyrret av ulike typer stress, deriblant hard fysisk aktivitet (Pacak and Palkovits, 2001).
Restitusjon innbefatter dermed alle de prosesser som bringer kroppens fysiologiske systemer fra en ubalanse, skapt av trening eller konkurranser, tilbake til den opprinnelige likevekt som innstilles i hvile. (Olympiatoppen).

Planlegging av restitueringen?

Klubben og lagets trenerteam har det overordnede ansvar for planlegging og tilrettelegging for restitueringen ut fra kampprogrammet og antall treningsøkter. Det vanlige er at restitueringen skjer dagen etter kampdag. Noen starter etter at kampen er ferdig, enkelte spillere fortsetter restitusjonen når de kommer hjem. I Norge legger enkelte toppklubber inn en hviledag den andre dagen etter kamp (blant andre Rosenborg).  I England er ikke det så vanlig etter det vi vet.

Med et stramt kamporogram kan restitusjon måtte skje organisert flere ganger i uka. Men like viktig er hva kan den enkelte spiller selv gjør straks etter at kampen er ferdig og ikke minst etter hver trening. 

Hvordan kan laget restituere?

De aller fleste toppligaer i verden har et svært hardt kampprogram nesten hele året rundt. 
Ut fra terminlista for Premie Leauge, Champions Leauge 2020/2021 (august – mai, 40 uker) skal Liverpool spille 84 kamper, under forutsetning at de spiller seg frem til alle cupfinaler. De er allerede slått ut i kvartfinalen i ligacupen, men går de til finalen i FA-cupen, ender de på 82 kamper.
Dette innebærer i gjennomsnitt to kamper pr. uke, men i  enkelte perioder kan det bli tre kamper i uka. For eksmpel har Manchester United (når dette skrives) spilt lørdag 30/1, tirsdag 2/2, lørdag 6/2 og skal spille tirsdag 9/2. Da skjønner vi hvor viktige det er med godt planlagte restitusjonsøkter etter hver kamp. Utfordringen gjennom en slik uke  blir få tid til taktiske økter for å forberede seg til neste kamp. 

Hvordan fremstår en slik  restitusjonsøkt?

En av de klubbene som er svært åpne på hvordan slike restitutisjonssøkter gjennomføres er Manchester City.
Vi legger merke til at manager «Pep» Guardiola alltid er aktivt til stede sammen med resten av trenerteamet.  Enkelte ganger slenger han seg med også.
Det er helt innlysende at disse øktene må differensieres ut fra skadesituasjonen og den belastning den enkelte spiller har pådratt seg gjennom uka. City legger dette opp som et stasjonssystem hvor spillerne fordeles etter behov. Det er gjennomgående mye fitness, styrke og bevegelighet, etterfulgt av ulike spillaktiviteter. Kampbelastningen, resultatkravet, skader, dårlige perioder påvirker helt klart også  det mentale. 
Da er det i alle fall viktig at restusjonsøktene gjennomføres  med litt humor, glede og trivsel på feltet.

Vi kan se at noen av stjernene kommer inn senere i økta, mens andre kjører både styrke, koordinasjon og høyintenstitet i spillaktivitet. Vi legger merke til at alt foregår på treningsfeltet, og apparater av alle slag er montert ute på banen. Videoklippene dere nå kan se setter fokus på  restitusjonsdelen av økta, avsluttende spilldel med fokus opp mot neste kamp legger de sjelden ut,  forståelig nok.

Unntaket er når klubbene gjennomfører pre-season, en dag åpent for publikum hvor en kan se helheten i en treningsøkt. Vi tar med noen eksempler fra Manchester City og Liverpool FC og Bayern München.
Etter å ha sett  alle disse øktene før/etter kamp kan du reflektere opp imot norsk fotball, laget ditt og nivå dere befinner dere på, kanskje kan du hente noen tips her?

Siste: Crystal Palace mangler 10 førstelagsspillere til mandagens  kamp mot Leeds 8 februar