Idrettens karrieresenter – også noe for trenere

Idrettens Karrieresenter er mest kjent for å hjelpe fotballspillere og andre idrettsutøvere til en yrkeskarriere etter idretten. Men de kan også bistå fotballtrenere på mange områder og ulike nivåer.

UTVIKLING: – Vi ser alltid etter muligheter for hvordan vi kan utvikle tjenestene våre, og da er det spennende å tenke på hvordan vi også kan hjelpe fotballtrenere, sier daglig leder Karianne Stensen Gulliksen i Idrettens Karrieresenter. Foto: Ivar Thoresen
  • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 3/2024.

– Primært jobber vi med karriereveiledning og -rådgivning for spillere med tanke på hva de kan gjøre etter idrettskarrieren når det gjelder utdanning og jobb, forteller daglig leder Karianne Stensen Gulliksen ved Idrettens Karrieresenter på Idrettens Hus på Ekeberg i Oslo, før hun skynder seg å legge til:
  – Vi ser alltid etter muligheter for hvordan vi kan utvikle tjenestene våre, og da er det spennende å tenke på hvordan vi også kan hjelpe fotballtrenere.

Deltid eller etter karrieren

– Vi har ressurser å tilby også til trenerne. Spesielt kan det jo dreie seg om trenere som ikke lenger ser for seg å fortsette trenerkarrieren. Men det kan også dreie seg om deltidstrenere som vil ha noe annet å drive med ved siden av fotballen, understreker Gulliksen og røper også at de har lekt med samme tanken når det gjelder dommere.
  – Vi ønsker å være et karrieresenter og en ressurs for hele fotballen.
  Selv besitter hun god kompetanse og bred erfaring fra både idretten og arbeidslivet, og kan sånn sett trygt sies å være rett kvinne på riktig plass. Som datter av en de fire skøyte-s-ene som herjet på 70-tallet og tidlig på 80-tallet – Sten Stensen – vokste hun opp med toppidretten tett på kroppen. (Amund Sjøbrænd, Kay Arne Stenshjemmet og Jan Egil Storholt var de tre andre). Hun har i tillegg selv vært blant de beste danserne i Europa, og jobbet mange år som trener i dans på relativt høyt nivå. Senere har hun bla. jobbet fem år med omstilling og karriererådgivning i Right Management som er ett av selskapene i ManpowerGroup, med store konsern som Equinor, Gjensidige og Telenor.

Eid av fotballen

Idrettens Karriersenter er eid av Norges Fotballforbund (NFF) og Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), som er idrettsutøvernes fagforbund, og driftes gjennom et annet av NFFs datterselskaper, Idrettens Helsesenter.
  Med det utgangspunktet jobber Idrettens Karrieresenter mest opp mot fotballspillere, men også håndballspillere og ishockeyspillere er en del av porteføljen.
  – Vi er en dynamisk og åpen organisasjon som tilpasser oss etter behovene som finnes.
  – Vi jobber tettere og tettere med fotballen, naturlig nok ettersom de er en av eierne våre. Men vi ser også på uforløst potensial andre steder i norsk idrett, sier Gulliksen.
  Hun forteller videre at en strategi er å komme tettere på NFFs samarbeidspartnere, med tanke på et vinn-vinn-samarbeid, som også kan gi samarbeidspartnerne enda mer tilbake i form av tilgang på menneskelige ressurser fra idretten.

Fire søyler

Idrettens karrieresenter tilbyr bistand, veiledning og rådgivning innenfor fire søyler.

  • Utdanning og utvikling

IKS ønsker å hjelpe med å bygge kompetanse parallelt med idrettskarrieren. Det finnes mange muligheter, og det handler om å finne det som passer for den enkelte i sin situasjon. Om det er å fullføre videregående skole, enkeltkurs, deltids-/fulltidsstudier eller annet.

  • Jobb og karriere

IKS bistår i overgangen til en ny karriere. Dette er en krevende fase for mange utøvere og det kan være nyttig å ha noen å sparre med. Om du har tatt utdanning og vet hva du vil, har tatt utdanning og ikke vet hva du vil bruke den til videre – eller ikke har gjort noen forberedelser i det hele tatt, kan IKS bistå deg i prosessen!

  • Trainee-ordning

IKS sitt traineeprogram gir en unik mulighet til å få arbeidserfaring tilpasset hverdagen som idrettsutøver. IKS har med seg noen spennende bedrifter som ønsker å tilby traineeplass.

  • Events

IKS tilbyr ulike seminarer, webinarer, nettverkstreff og karrieredager som kan være til hjelp og nytte på veien inn i en annen karriere etter idretten. 

Ta kontakt

Karianne Stensen Gulliksen oppfordrer fotballtrenere som er nysgjerrig på mulighetene til å ta kontakt, for sparring og en individuell oppfølgingssamtale. 
  – Vi er alltid tilgjengelige for en uformell prat, og har opparbeidet oss et stort nettverk, poengterer hun. 
  – Idrettsbakgrunn er dessuten en etterspurt erfaring i arbeidslivet. Mye er overførbart fra idretten til andre bransjer. 

Trenere, som utøvere, kan bli utbrent og kjenne på et behov for å finne på noe annet. Med en gjennomsnittlig «levetid» i jobben på 18 måneder for trenere i toppfotballen, er det ikke til å undres over om noen i en så prestasjonsbasert og tidvis usikker bransje, tenker på å hoppe av. 
  – Og det handler ikke nødvendigvis om å forlate idretten fordi om man ser for seg en annen jobb. Det finnes mange andre karriereveier å gå innenfor idretten enn det å være utøver eller trener, påpeker Gulliksen. 
  – Vårt utgangspunkt er at vi ønsker at folk skal bli best mulig å være lengst mulig i idretten.

Fra spiller til trener

«Et bra liv – hele livet» skriver IKS på sine hjemmesider og oppfordrer til å lage en ny plan A.
  – Det gjeler ikke bare for spillere, men for hele fotballen, understreker Gulliksen.
  Hun forteller samtidig at IKS jobber med ganske mange spillere som ønsker å bli trenere. Enten etter spillerkarrieren, eller å starte på trenerutdanningen mens de fortsatt er aktive. 

Hun viser også til forskning som viser at mange utøvere har god effekt av å drive med noe annet ved siden av toppidretten, enten det dreier seg om utdanning eller deltidsjobb. Det samme kan være aktuelt for trenere, siden det er svært mange deltidsansatte trenere i norsk fotball.
  – Det er spennende, også fordi det er blitt mer vanlig å jobbe mer prosjektrelatert i ordinært arbeidsliv. Her kan trenere komme inn og bidra med kompetanse på flere områder, og vi kan bistå med å legge slike parallelle løp.

En stor ressurs

GODE RÅD: Idrettens Karrieresenter kan også gi fotballtrenere gode råd og karriererådgivning, fastslår Karianne Gulliksen. Foto: Ivar Thoresen

Karianne Stensen Gulliksen fremhever igjen at hun ser på fotballtrenere som en stor ressurs som kan være attraktive for næringslivet.
  – De har ledererfaring og er vant til å leve med presset om å prestere til en hver tid. Slik er det også i næringslivet. Trenerne har også ofte en robusthet som gjør at de tåler en trøkk. Det blir også mer og mer viktig at man tar ansvar for sin egen karriere. Også dette er fotballtrenere vant til fra jobben sin. 
  – Vi vet at arbeidslivet verdsetter idrettsbakgrunn og idrettserfaring når de skal velge sine fremtidige medarbeidere. Konkret har vi sett det gjennom trainee-programmet vi har kjørt nå. Tre av utøverne som var med har fått forlenget sine perioder, slik at de blir dobbelt så lenge med på programmet. 

Hjelpe trenerne til å hjelpe spillerne

IKS kan også være en nyttig sparringpartner for fotballtrenere som ønsker å hjelpe sine spillere på karriereveien – enten mens de fortsatt er aktive eller etter karrieren. 
  – Vi jobber for at utøverne skal kunne stå lengst mulig i idretten sin, om de ønsker det. Sånn sett er vi et bra redskap for trenere som vil legge til rette for framtidsmulighetene til sine spillere.