Reidar Schjei ny hedersperson i NFT

Norsk Fotballtrenerforening har utnevnt Reidar Schjei til Hedersperson i foreningen. Hedersperson er NFTs nest høyeste utmerkelse, og Schjei blir den 11. som får prisen gjennom foreningens historie.

HEDERSPERSON: Reidar Schjei er ny Hedersperson i NFT, og fikk prisen av Trenerforeningens leder Dag Opjordsmoen ved åpningen av Cupfinaleseminaret fredag. Foto: Ivar Thoresen

Her er begrunnelsen for kåringen:

«Vi skal hedre en person som har vært med på Norsk Fotballtrenerforenings reise helt siden starten på Hotel Ibsen i Skien i 1986. Han har ikke vært noen blindpassasjer, men så til de grader bidratt og satt preg på foreningen gjennom alle år.

  Engasjementet og entusiasmen er like brennende og ektefølt nå, som det var for over 50 år siden. Dette er en person som brenner for fotballen generelt og for fotballtrenere spesielt. Hundrevis av norske fotballtrenere har fått sin første grundige innføring i fotballens ABC av ham på ett eller annet trenerkurs rundt om i landet. Og noen ekstra tips og triks med på kjøpet. Og definitivt mange gode historier og en smittende latter fra et muntrasjonsråd uten sidestykke.

Han har sjøl klatret alle trinnene på trenerutdanningsstigen, og har i tillegg gjennomført Olympiatoppens Diplomtrenerutdanning. I løpet av en trenerkarriere som varte i mer enn 50 år, var han innom 11 ulike klubber i fire forskjellige fylker. I tillegg har han hatt lederverv og ledet trenerutdanning i både klubb og krets. Han har vært kursansvarlig for 26 UEFA B-kurs/oppgraderingskurs (2003-2019) og utdannet Grasrottrenere fra 1978 til 2021 i flere kretser.

Spillerkarrieren startet i Kvam IL i 1962, og før den ble altfor tidlig avsluttet i 1973 – etter tre beinbrudd – rakk han å få med seg en semifinale i cupen for Steinkjer i 1970. 
  Det ble en lykke for trenerstanden – for siden er det trenergjerningen som har fått den største oppmerksomheten.

Oppmerksomhet og heder har han fått sjøl også, for sitt utrettelige arbeid for trenerne. Prisene er mange: Elverum Fotball sitt Hederstegn 2008. Indre Østland Fotballkrets Hederspris 2009. Kåret til Årets trenerildsjel av Norsk Fotballtrenerforening i 2010. Æresmedlem i Elverum Fotball 2013.
  Han ble også tildelt Kongens fortjenstmedalje i 2013. 

I tillegg har han blitt behørig hedret av Forsvaret, som har vært hans arbeidsgiver i alle år. Han er tildelt Forsvarsmedaljen med to stjerner, Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med én stjerne og Hærens vernedyktighetsmedalje med tre stjerner.

Nå blir det et diplom til å henge på veggen. Vi gratulerer Reidar Schjei som hedersperson i Norsk Fotballtrenerforening.»

Tildeling av prisen: 

Reidar Schjei mottok utmerkelsen «Hedersperson i NFT» av NFTs leder Dag Oppjordsmoen, under NFTs 35. Cupfinaleseminar på Meet Ullevaal fredag 8. desember 2023.

I NFTs statutter for tildelingen av prisen heter det:
  «Hederstegn med diplom er Norsk Fotballtrenerforenings nest høyeste utmerkelse. Den kan tildeles enkeltpersoner i NFTs organisasjon eller enkeltpersoner i NFFs organisasjon, som på en meget fortjenestefull måte over tid har gjort en solid innsats for norske fotballtrenere og deres kår.
  Også ansatte/engasjerte personer i NFTs organisasjon kan være aktuelle kandidater til hederstegn med diplom.
  Beslutning om tildeling treffes i NFTs styre og de positive avgjørelser protokollføres, etter at saken har vært forberedt og behandlet fortrolig. En egen vurderingsgruppe foreslår tildeling overfor styret.»

FAKTA
REIDAR SCHJEI

• Født: 1948 i Steinkjer• Yrkeskarriere i Forsvaret fra 1967 til 2002. Befalsskole, Krigsskole 1, Hærens Forvaltningsskole, Hærens Stabsskole. Studie i Kvalitetsledelse ved Høgskolen på Gjøvik. Sjef for Forsvarets Idrettstropp på Terningmoen i Elverum 1978-79.
• Han har gått hele NFFs trenerutdanningsløp slik det var da han utdannet seg. Har også gjennomført Olympiatoppens diplomtrenerutdanning. Han har vært trener i 11 klubber (Verdal, Steinkjer, Jømna/Heradsbygd, Elverum, Sør-Østerdal fotballkrets, Andenes, Harstad, Landsås, Tverrelvdalen, Våler, Rena) i fire av landets fylker, og hatt lederverv og ledet trenerutdanning i både klubb og krets (Sør Østerdal FK, NFF Trøndelag).  Har vært kursansvarlig 26 UEFA B-kurs/oppgraderingskurs (2003-2019) Med alle Grasrottrenerkurs (1978-2021) i flere kretser har det nok blitt mellom 1500-2000 utdannende trenere. 
• For sitt arbeid i Forsvaret og i fotballen har Reidar fått en rekke utmerkelser: Tildelt Forsvarsmedaljen med to stjerner, Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med én stjerne. Hærens vernedyktighetsmedalje med tre stjerner.
• Er tildelt følgende priser: Elverum Fotball sitt Hederstegn 2008. Indre Østland Fotballkrets Hederspris 2009. Kåret til Årets trenerildsjel av Norsk Fotballtrenerforening i 2010. Æresmedlem i Elverum Fotball 2013. Tildelt Kongens fortjenstmedalje i 2013.