Keepere oppfatter signaler fra sansene raskere enn andre

Målvakter har et smalere tidsvindu enn andre fotballspillere. Og andre som ikke spiller fotball. – De oppfatter sansesignalene raskere i hjernen, forklarer psykologen David McGovern til avisen The Guardian.

KVIKK I OPPFATTELSEN: Keepere oppfatter sansesignalene i hjernen raskere enn andre, viser ny forskning. Foto: Ivar Thoresen

Det er forskning.no som omtaler det nye forskningsprosjektet hvor irske forskere ved University College Dublin rekrutterte 60 fotballspillere og andre til ulike tester.
  Fotballspillerne som deltok var profesjonelle målvakter eller utespillere. Kontrollgruppen var personer i samme alder, som ikke spilte fotball, 20 deltakere i hver gruppe.
  Deltakerne ble bombardert med en rekke lyder og lysglimt. Disse sanseinntrykkene skulle de prøve å skille fra hverandre. Var det forskjeller i reaksjonstiden deres? Altså hvor raskt sanseinntrykk tolkes i hjernen?

Oppfatter raskere 

Resultatene var tydelig: Keepere har et smalere tidsvindu enn andre fotballspillere. Og andre som ikke spiller fotball.
  – De oppfatter sansesignalene raskere i hjernen, forklarer psykologen David McGovern til avisen The Guardian
  Han ledet studien, som er publisert i tidsskriftet Current Biology.

Studien viser også at keepere i større grad klarer å skille sansesignaler til øyne og ører fra hverandre, noe som kan skyldes at de i sin rolle må ta raske beslutninger basert på hva de hører og ser.
  – Å være keeper ligner veldig på å jakte med mange sanser på vidt gap. Det krever ikke bare å bruke visuell informasjon eller hva du hører, sier McGovern.

Gode på det vi trener på

– Jeg er ikke overrasket over at vi blir gode på det vi trener på, sier forsker og overingeniør Anders Meland ved Norges idrettshøgskole til forskning.no.

Han bekrefter at Keepere vil få spesialiserte evner til å bruke sansene.
  – Men jeg har egentlig bare ventet på at noen forskere skulle finne noe som støtter opp om dette, fortsetter han.

Tidligere studier har vist at reaksjonstiden er medfødt. 
  – Den kan man ikke gjøre noe med, sier Meland.
  Reaksjonsevnen er noe annet, og den kan trenes. Det vil si evnen til å forutse hva som kommer til å skje. Å lese spillet og spillernes bevegelser. 
  – De beste keeperne er i stand til å forutse hvor ballen kommer, forteller Meland.