Lederskap og kultur bygd på tro: Å utvikle et vinnende tankesett

Hvem vinner egentlig i dette høyt elskede spillet kalt fotball? De fleste vil vel si at tilgangen på penger forklarer hovedforskjellen mellom de som vinner og resten. Det kan sikkert ofte legges til grunn, men hva med de som alle har utømmelige med ressurser, hva skiller egentlig de fra hverandre? Med penger har klubbene tilgang til utrolig talent, men er talent nok til å vinne (og vinne mer enn en gang; til og med vinne år etter år?)

FORMEL FOR SUKSESS: Pep Guardiola har latt seg inspirere av Ferran Soriano – en av personene bak suksesshistoriene til Manchester City og FC Barcelona – med forslag om en matematisk formel som skulle gi Champions League-suksess. Foto: NTB
 • Av Toni Ordinas
  UEFA-PRO Coach, veileder NFF UEFA A- & UEFA B-lisenser, professor RFEF-Spain UEFA-PRO & Professional Sport Director-lisenser.
  • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 3/2023.

La oss lete i en annen retning: Hvis penger ikke virkelig er et alternativ for oss, kan vi finne andre faktorer bak suksessen til de mest notoriske vinnerne i denne sporten som vi igjen kan bruke som inspirasjon inn mot våre egne klubber og lag? Kan vi ta i bruk verktøy som kan hjelpe oss, som trenere, til å engasjere spillerne våre til å tenke som Clive Woodward gjorde: «To win becomes an inevitable fact»?”[1]

LEDERSKAP: Toni Ordinas skriver om lederskap i fotballen. Foto: NTB

Videre ønsker jeg å sette søkelys på historiske fakta fra noen av de mest suksessrike lagene i fotballen. Hvilke lag og hvilke managere fra de topp fem beste europeiske ligaene har tidligere satt rekorder for antall ubeseirede kamper på rad? La oss starte med Premier League i England der Arsène Wenger og hans Arsenal FC var uslåelig gjennom hele 49 kamper mellom 2003 og 2004. I La Liga, Spania, ledet Luis Enrique sitt FC Barcelona gjennom en rekke på 43 kamper uten å gå på ett eneste tap (2017-2018). Og i Frankrike, der ledet Laurent Blanc PSG i 36 kamper på rad uten tap (2015-2016). I Italia og Tyskland finner vi tall som er enda mer oppsiktsvekkende enn dette. AC Milan gikk ubeseiret gjennom 58 kamper (1991-1992), hvor laget var ledet av Fabio Capello i alle utenom den første av disse kampene. Til slutt, i den tyske Bundesligaen er det Bayern München som har rekorden for flest sammenhengene kamper uten tap på 53 kamper. Den rekorden er delt mellom to managere: J. Heynckes og Pep Guardiola (2013-2014). 

Frem til i dag har ingen trener i denne sporten klart å holde det viruset med å tape kamper på avstand for evig tid, men hva har de til felles, de som leder lagene sine til perioder der de vinner mer enn noen andre? Å få innsyn i de mer private arbeidsmetodene og lederegenskapene til de som driver klubbene på det øverste nivået er ikke en lett oppgave nå til dags, hvor hemmelighold settes veldig høyt. Heldigvis, kan vi lære mye av studier som er publisert både på lederskapsnivå fra det høyeste nivået og fra en mer spirende kultur av åpenhet rundt det å utveksle ideer. Tilgangen på intervjuer som er blitt gjort, åpner også dørene for å dra enkelte konklusjoner. 

Denne artikkelen oppsummerer konklusjoner som er oppnådd gjennom mer enn ti år med studier av ulike kilder som omhandler oppbygningen av kulturer og gruppedynamikker som knyttes sammen av to ord: Troens kraft

Hvis det å vinne var en matematisk formel…

Det høres vel nokså naivt ut å prate om matematiske formler i et spill hvor kaos, tilfeldigheter og flaks ofte gjør at en pluss en ikke alltid blir to. Likevel, inspirert av Ferran Soriano[2] en av personene bak suksesshistoriene til Manchester City og FC Barcelona, hvor begge klubber har blitt og er ledet av Pep Guardiola gjennom hans forslag om en matematisk formel som skulle gi Champions League-suksess, vil jeg være modig nok til å legge frem et forslag om en formel som kan gi suksess over tid. Denne formelen er en sammensetning av konklusjoner gjort basert på dokumentasjon og informasjon som jeg har samlet gjennom alle disse årene og som utspiller seg gjennom noen spesifikke konsepter.

Der hvor vi forstår suksess som en avgrenset prossess som foregår her og nå, forstår vi derimot gjentakende suksess som et produkt som utspiller seg nokså kontinuerlig over tid og som består av tre faktorer som påvirker hvert medlem av laget, det inkluderer selvfølgelig spillere, men også trenerteam og andre ansatte som bidrar til sportslig prestasjon: 

UOVERVINNELIG: Arsène Wenger og hans Arsenal FC var uslåelig gjennom hele 49 kamper mellom 2003 og 2004. Her sammen med kaptein Patrick Vieira. Foto: NTB

GJENTAKENDE SUKSESS = (INDIVIDUELL KVALITET KOLLEKTIV KVALITETTRO

 • Hvis vi starter med INDIVIDUELL KVALITET: Med hvilken kompetanse på og av banen bidrar alle til den gruppens fremgang? Hva gjør han eller henne essensiell til gruppens mål om å oppnå det ønskede resultatet? Innenfor den første multiplikatoren av gjentakende suksess må vi skille mellom talent, eller fotballtalent og personlige verdier. Uten individuelt talent i et lag, blir det å drømme om gjentakende suksess bare et fortapt ønske. Og det kan være en veldig frustrerende drøm. Men uansett hvor talentfull et medlem av laget kan være, kan han eller hun være veldig skadelig for den kollektive dynamikken i laget, om man ikke er personen med de riktige verdiene. Noen kaller det gift i gruppen eller toxic-personligheter om du vil. Et hvert byggverk under konstruksjon uansett om det er en bygning, en merkevare, en identitet eller et lag, vil alltid være mye lettere å rive ned en å bygge den opp. 
 • Den andre faktoren i denne formelen er KOLLEKTIV KVALITET som må være forstått som det endelige produktet av interaksjonen og samarbeidet mellom alle gruppens medlemmer. Viktigheten av denne kollektive dimensjonen er sterkt knyttet til vekstpotensialet til den individuelle kvaliteten hos hvert medlem av gruppen. Det betyr: kollektive miljøer hvor de relasjonelle interaksjonene er sterke øker betraktelig potensialet til den individuelle utviklingen, imens dysfunksjonelle miljøer virker som oftest veldig begrensende for den individuelle utviklingsprosessen. Tre fundamentale elementer bestemmer den totale verdien på den kollektive kvaliteten i jakten på gjentakende suksess:
  • Den pågående syklusen av planlegging-utføre-evaluere-analysere-forbedre («Ideer er viktige, men utførelsen betyr alt» sier John Doerr[3]; og hva med evaluering? Man kan spørre seg om vi for ofte er okkupert med stresset med å utføre og om vi faktisk er villig til å tenke tilbake i tid, analysere og diskutere hva vi har gjort med intensjonen om å faktisk forbedre arbeidet. Vi kan ofte anvende denne holdningen til en oppgave, en treningsøkt, et av våre spillprinsipper, en potensiell signering for laget vårt, en kampplan osv. …)
  • Et annet viktig element av denne kollektive kvaliteten kan bli gitt gjennom et enkelt, men kraftig ord: energi.Hvis det stemmer at energi et motoren i livene våre, er det enda mer sant i forbindelse med kollektiv prestasjon. Evnen til å generere en tilstand av positiv energi og det å klare og mobilisere til å bruke det i hvilket som helst scenario og under hvilke som helst omstendigheter, spesielt under motgang, er en utrolig kraft i denne formelen om gjentakende suksess. Det er mange måter å uttrykke denne energien på, men jeg kan finne få bedre eksempler enn besluttsomheten demonstrert av Carlo Ancelottis Real Madrid utgave i 2022-sesongen av Champions League eller lagånden hos Lionel Scalonis Argentina i 2022 VM i Qatar. 
  • En tredje definerende faktor av den kollektive kvaliteten er direkte relatert til den klassiske forskjellen mellom det som på fagspråket kalles «growth mindset» og «fixed mindset». To prosesser er essensielle i den daglige driften til et lag som ønsker å gjøre det å vinne til et mønster: tilpasningsdyktighet og innovasjon. Hvor er vår neste mulighet til å forbedre oss? Fra hvem kan vi stjele en ny idé? Pep Guardiola sa selv en gang at han er en tyv av ideer. I hvilke aspekter av spillet vet vi – eller burde vite om den neste trenden som kan ha en viktig innvirkning på hvordan vi bør spille? Egenskapen til å være selvkritisk og fornye oss selv er basert på viktigheten av å alltid ha identiteten vår i baktankene våre, men samtidig aldri snu ryggen vår til en verden der samfunnet, idretten, teknologien, og vitenskapen er i en permanent tilstand av endring. I vår ukentlige, månedlige og årlige planlegging … hvor stor viktighet gir vi til vår egen søken for nye ideer? Hvor mange besøk eller møter planlegger vi med intensjonen om å lære fra andre? For tro meg eller ikke, men det er det de beste der ute gjør. 
 • Og til slutt, det helt spesielle elementet, faktoren som hever våre grenser til et nytt nivå, den vi likevel, uforståelig nok mange ganger kun klarer å huske når ting ser som verst ut: TRO! Det er neppe mulig å konkurrere uten en sterk følelse av at «dette klarer vi», det er i hvert fall umulig å oppnå noe uten det. Kan vi til og med gå så langt å si at det åpenbare fraværet av denne «troen som lag» er det som noen ganger koster oss jobben som fotballtrenere?
ENERGI: – Hvis det stemmer at energi et motoren i livene våre, er det enda mer sant i forbindelse med kollektiv prestasjon. Evnen til å generere en tilstand av positiv energi og det å klare og mobilisere til å bruke det i hvilket som helst scenario og under hvilke som helst omstendigheter, spesielt under motgang, er en utrolig kraft i denne formelen om gjentakende suksess. Det er mange måter å uttrykke denne energien på, men jeg kan finne få bedre eksempler enn besluttsomheten demonstrert av Carlo Ancelottis Real Madrid utgave i 2022-sesongen av Champions League, skriver Toni Ordinas. Foto: NTB

Du lurer kanskje på dens betydning og plassering i formelen, ikke sant? La oss se litt nærmere på det: De to faktorene av kvalitet har en lineær betydning for lagets prestasjoner (desto bedre verdi av kvalitet, desto høyere er sjansen for suksess); tro har en eksponentiell påvirkning på lagets prestasjon: høyere nivå av overbevisning på veien mot suksess, jo raskere fremskritt i form av resultater kan bli oppnådd. 

Tro er ikke magi. Tro er en prosess som du og jeg kan bygge inn i våre lag. Men det er viktig også å ha i tankene at tro er ikke noe som kan blir kjøpt for penger eller som kan bli kopiert fra andre. Tro krever autentisitet, det krever at man føler det og lever gjennom det. Det er for meg den mest positive beskjeden jeg ønsker å dele med dere: troen på deres lag er avhengig av deg og din vilje til å lede laget ditt gjennom prinsippene til managerne som gjennom historien har klart å maksimere selvtilliten og motet til sine egne spillere. 

Lag-kultur og samholdet i TROEN

For å skape den utrolige overbevisningen og den konstante innstillingen av besluttsomhet mot suksess må man være samlet, det kan ikke oppnås alene. Kanskje noen av dere har hørt det afrikanske uttrykket: «hvis du vil gå raskt, gå alene. Hvis du vil gå langt, gå samlet». Så her står vi. Vi trenger bidragene fra hver av pilarene av laget i denne daglige byggingen av troen som et lag. På hvilken måte skal hver og en av disse ledende figurene i et lagspill agere for å bidra? La oss se på et forslag som jeg har designet basert på studier av ulike modeller som hevder de gir suksess:

Figur 1. Factors of building Team Success (Ordinas, 2022).

I et scenario med kontinuerlig krav om resultater, er det helt essensielt at klubben, hovedtrener, trenerteam og spillere jobber i henhold til hverandre og ikke hver for seg, i hver sin retning. Det er sentralt for å kunne skape gjentakende suksess. Å arbeide i henhold til hverandre betyr ikke å være enige for alt det er verdt, men det betyr å stå sammen i arbeidet. Det betyr å være lojal mot den retningen som man har blitt enig om. Det betyr å gjøre avvik til en mulighet for å vokse og det betyr ikke minst å holde sammen i tider med tvil og vanskeligheter. 

Det er ikke hensikten å gå dypt inn i hvert enkelt element som er introdusert i figur 1. Likevel tror jeg det er nødvendig å fokusere på den type lederskap man som hovedtrener kan utøve for å bringe seg selv nærmere modeller for gjentakende suksess.

58 KAMPER UTEN TAP: AC Milan gikk ubeseiret gjennom 58 kamper i1991-1992, hvor laget var ledet av Fabio Capello i alle utenom den første av disse kampene. Foto: NTB

Lederskap som styrken i troen som et lag

I dagens kollektive miljøer, er kompleksiteten av effektivt lederskap økende. Samfunnet har endret seg og globaliseringen bringer enda flere utfordringer. Press har blitt det naturlige habitat der en trener oppholder seg. Men dette miljøet viderefører seg selv over til også andre medlemmer av laget, inkludert trenerteam, spillere og familier. 

Er det noen form for lederskap, innenfor modeller av suksess som kan være en referanse for å skape lag med et høyt nivå av selvtillit? Kan vi i vår spesifikke realitet bruke strategier som kan øke troen i våre lag? Svaret er kort og konsist: ja det er det!

De mest autentiske lederne, de som har bevist at de kan lede lagene sine til repeterende suksess, har en lederstil som tilbyr en solid base av overbevisning og utvikling både individuelt og kollektivt: lederskap som er fokusert på PERSON og deres UTVIKLING. 

Hva er målet til denne lederstilen basert på TRO? Å gi hvert INDIVID virkemidler for å kontinuerlig forbedre ferdigheter, vaner og verdier som gjør troen på å vinne unngåelig for alle som er samlet som et LAG.

Så, på dette tidspunktet av min refleksjon, er det på tide å dele med dere dekalogen av ledelsesstrategier som er til for å skape prestasjonsmiljøer hvor tro og besluttsomhet er roten til repetert suksess over tid. 

DEKALOG AV LEDERSKAP: TRO SOM DEN SENTRALE MOTOREN MOT GJENTAKENDE SUKSSESS

 • Unnskyldninger, nei. Ansvar, alt. 
  • Hvorfor bruker vi unnskyldninger? Fordi det er den letteste utveien. Det er enkelt, mer komfortabelt, og våre hjerner elsker det. Ansvarliggjøring krever et steg forbi det å kun innrømme våre egne feil. Det krever også en forpliktelse til å agere for å oppnå forbedring. 
  • Hvorfor tar ikke alle ansvar? Fordi det krever en hel del selvtillit og mot i ønske om å finne en løsning! Ansvar manifesterer seg selv gjennom handling!
 • Eksellense er disiplinen av ufravikelige prinsipper.
  • Eksellense er ikke målt i penger eller materielle goder, det er basert på disiplin. Derfor er det ikke godt nok å tro man kan kjøpe det. Talent og eksellense er ikke synonymer. 
  • Et lag er enestående, ikke på grunn av sin perfeksjon, men på grunn av den systematiske repetisjonen av det som hever troen til det maksimale, dag etter dag, kamp etter kamp. På grunn av dette er nivået deres inspirerende. 
  • Et lags kultur av eksellense krever prinsipper som man aldri viker fra rundt kvaliteter som vil bestemme vekstpotensialet til gruppen. Som disse store managerne beskriver der disse prinsippene en nøkkel til å installere en vedvarende tro som gir resultater på sikt. 
 • Identitet = et kompass i etterkant av tap
  • Hva betyr det å ha din egen identitet? Det betyr å ha en dyp tro på det gode som kommer som et resultat av å være oss selv. På grunn av dette, når vi opplever tap og tvilen det skaper, er det å kunne holde fast ved en identitet veldig nyttig for oss. 
  • Er det en klubbidentitet eller en treneridentiet? En identitet er kun solid sammen med kontinuitet, og kontinuitet blir gitt til oss gjennom positive resultater. I praksis er det en trener sin evne til å etablere identitetsmarkører som knytter sin egen fotballfilosofi sammen med klubben sin kultur som skaper troen på det å være, og derfor hjelper til med å oppnå den beste versjonen av alle medlemmene i laget. 
  • En identitet er ikke pålagt å vinne kamper, men et lag og en trener uten en identitet har inget utgangspunkt før syklusen av tap vil komme. Identitet er ikke et slogan, men et daglig levesett og troskap. 
 • Kommuniser godt (og lytt enda bedre!)
  • «Forelsk deg i ordet og lag magi med utseendet». Hvem vil vel ikke «følge» en slik person til det uendelige? Dette er typisk for noen som kan kalles spesiell … og det er det samme med de beste lederne. Å kommunisere veldig bra betyr ikke å «imitere veldig godt». Det betyr å være autentisk!
  • Å ikke kommunisere er umulig. Vi kommuniserer ved handling (tekst, verbal, fysisk og visuelt). Verbal kommunikasjon hjelper oss å inspirere; fysisk kommunikasjon med kroppen gir oss troverdighet.
  • Hvis spilleren er hovedpersonen i konkurransen, hva vet vi egentlig om spillerne våre? Vet vi hvordan vi skal lytte og snakke med dem? Hvis vi ønsker å skape en sterk og moden gruppe i møte med vanskeligheter, hvis det er avgjørende at alle går hånd i hånd etter samme «tro»: hvilken rolle spiller «stemmen» til spillerne? Egenskapen med å vite hvordan man lytter (og spesielt hva «de ikke forteller oss») er en nøkkel i prosseser som omhandler beslutningstaking fordi det forsterker oss som leder ved å tjene gruppens respekt.
  • Viktigheten av individuell kommunikasjon (1-1): å være synlig i trenerens øyne og vite at du blir behandlet rettferdig og ærlig: her finner man to grunnleggende nøkler til spillerens lojalitet til gruppen.
 • Arbeid hardt, men først av alt arbeid smart
  • «Hardt arbeid» får stadig ros. Men hva med «å jobbe smart»?
  •  80/20-prinsippet: «80 % av konsekvensene av våre handlinger er forårsaket av 20 % av våre handlinger». Å identifisere disse 20 % er det første trinnet for å «arbeide smart».
  • «Nysgjerrighet er viktigere enn kunnskap», sa Albert Einstein. Av de 20 % som er nøkkelen til resultatene, hvordan er det mulig å gjøre det bedre? Hvilke spesialister/eksperter/erfaringer kan vi dra nytte av?
  • Den intelligente lederen innrømmer (når han snakker) hva han eller hun ikke kan noe om. Omgi deg med de beste du kan. Spør om råd. Dette forbedrer de 20 prosentene. 
 • I usikkerhet, vær en leder!
  • Livet. Sport. Konkurransen. Spillet. Resultatet. Usikkerhet definerer i stor grad vår nåtid og fremtid. Først og fremst (spillere, trenerteam, klubb og miljø) er vårt lederskap svært viktig i møte med usikkerhet.
  • Hvordan håndterer vi usikkerhet/utfordring? Hvordan forbereder vi spillerne våre til å forutse, reagere og respondere på usikkerhet? Jobber vi med en plan? Og vi har plan B og C? Forbereder vi teamet vårt til å møte flere «scenarier» eller mot en fast løsning?
  • Usikkerhet krever ro, men også mot. Besluttsomhet, men også å ha kapasiteten til å analysere. Kunnskap om hvordan du lytter, men også ved å ha dine egne kriterier og standarder. Usikkerhet krever lederskap og dette peker direkte på oss: hvilken type leder er vi i situasjoner med høy usikkerhet? 
 • Bli vaksinert av positivitet
  • Alt som omgir vårt daglige liv er knyttet til en følelse. Vi er mennesker i den grad at vi også er emosjonelle.
  • «Verdien» av vår holdning som leder er grunnpilaren som befester troen i laget vårt. «Å være positiv» er ikke en medfødt egenskap. Optimisme og positivitet bygges og ivaretas dag for dag.
  • Legg vekt på kommunikasjon (verbal og ikke-verbal): «hvordan» og «for hvem» betyr like mye eller mer enn «hva».
  • Å praktisere takknemlighet og være rettferdig i måten man gir anerkjennelser.
  • Å være konstruktiv i møte med vanskeligheter: i livet blir det gjort feil, det finnes problemer og drama. Det er alltid minst én løsning for hver av disse feilene og hvert av disse problemene. Noen ganger krever denne løsningen mot og tapperhet, og derfor synes vi det er vanskelig.
  • Opprettholde en lykkelig og balansert sans for humor: se opp for eufori, demp frustrasjon og motløshet.
  • Å leve og fokusere energien vår i nuet: det gir oss full handlingskraft!
  • Forstå hvor spesielt/håpefullt et smil kan være: det forandrer dagen!
 • Du kan være din tøffeste rival
  • Vi er alle gjenstand for en intern dialog. Og når vi er under sterkt press, blir denne indre «stemmen» veldig mektig: da kan vi være vår verste fiende og våre «grenser» dukker opp foran ansiktene våre. 
  • Frykt, komfort og ego utgjør den farligste treenigheten. Å identifisere dem, forstå hvordan og når de påvirker oss og ha ressursene til å håndtere dem er det første skrittet til å vokse som person. Ingen «tro» har langsiktig bærekraft hvis vi aksepterer at frykt, trøst og ego dominerer våre beslutninger.
  • «De er verken de sterkeste eller de mest intelligente …» (Charles Darwin). Tilpasningsevne! Vi er fordypet i en «kompetanse»-endring: vår evne til å tilpasse oss, endre og gjenoppfinne oss selv er nøkkelen til en ny illusjon og følgelig fornye «troen» til laget vårt.
 • Hjelp personen og han/hun vil forbedre laget
  • Å lede mennesker innebærer å skape et «sikkerhetsnett» rundt laget: tilliten og roen ved å jobbe innenfor en ramme der verdier, utvikling og læring står sentralt. 
  • Vi er alle pålagt en «prestasjon» og et «potensial»: ta siktet mot på potensial! Å sette søkelys på potensial betyr å satse på utvikling basert på våre styrker (og disse forsterker vår selvtillit!).
  • Å lære og tilgi våre feil (samtidig som vi tar ansvar for dem) er et viktig skritt i personlig modning. Feil er en del av vår «vitale statistikk». I møtet med feil, er utholdenheten av vår motivasjon på jobb!
  • Nøkkelen til å hjelpe andre til å forbedre seg er spørsmålene i stedet for svarene vi tilbyr. Ingen blir bedre hvis det ikke er av egen vilje, derfor er det som trenere i våre hender å hjelpe dem med å stille de riktige spørsmålene.
 • Uansett hva det gjelder, vær lidenskapelig!
  • Lidenskap er motoren i livene våre. I det som er essensielt (i kjærlighet, i drømmer, i det som får bena våre til å skjelve) er lidenskap kjernen. Det viktigste spørsmålet i livet er: Hva er mitt hvorfor?
  • Lytt til deg selv! Ikke svikt deg selv! Ikke forråd drømmen din fordi dette vil være den fiaskoen som vil hjemsøke deg. Ikke et resultat, ikke å tape … følelsen av å ha sviktet deg selv! Lidenskap er ikke noe mer enn å finne en grunn hver dag til å bli mer forelsket i drømmen vår.
  • Bare det som får hjertene våre til å slå veldig fort har kapasitet til å mobilisere energi på en optimal måte og gjøre «det umulige mulig». Lidenskap er, til syvende og sist, å lede teamet vårt til det maksimale uttrykket av «tro».
LAGÅND: Lionel Scaloni skapte en utrolig lagånd med Argentina i 2022 VM i Qatar. Det resulterte i VM-gull. Foto: NTB

Bibliografi (utvalg):

Ancelotti, C. Liderazgo tranquilo. Conquistar mentes, corazones y triunfos. Ed. Indicios. 2016.

Ancelotti, C. Mi árbol de navidad. Ed. La esfera de los libros. 2013.

Brent, M.; Elsa, F. The leadership of teams. How to develop and inspire high-performance teamwork, Ed. Bloomsbury. 2017.

Caldwell, J. Navigating the impossible. Build extraordinary teams and shatter expectations. BK Publishers. 2019.

Carrascosa, J. Trabajar y competir en equipo. Ed. Netbiblo. 2011.

Collell, J. Pep Guardiola. De Santpedor a la banqueta del Barca. Totes les claus del seu èxit. Ed, La butxaca. 2009

Cubeiro, J. C,; Gallardo, L. La Roja. El triunfo de un equipo. Ed. Alienta. 2009.

Del Bosque, V. Ganar y perder. La fortaleza emocional. Plataforma Editorial. 2015.

Espar, X.; Salvador, M.; Urarte, M. No limits. Plataforma Editorial. 2016.

Fergurson, A.; Mortiz, M. Leading. Ed. Hodder.2015.

Fuda, P. Leadership transformed. How ordinary managers become extraordinary leaders. Profile Books. 2013.

García, L. Rádomir Ántic. Ed. Plaza & James. 1996.

Gullit, R. Cómo leer el fútbol. Ed. Córner. 2016. 

Kerr, J. Legacy. 15 lecciones sobre liderazgo. Ed. Córner. 2013.

Lyttleton, B. Edge. What business can learn from football. HarperCollins Publishers. 2017.

Marí, P. Aprender de los campeones. Plataforma Editorial. 2011.

Marí, P. Liderar equipos comprometidos. Las claves de los equipos que no paran de crecer. Plataforma Editorial. 2017.

Maroto, J. El método Del Bosque. Ed. Aguilar. 2010.

Martín, A. L’efecte Guardiola. Solucions guanyadores per a la lliga quotidiana. ED. Debolsillo. 2012.

Mascherano, J.; Miguelez, N. Los 15 escalones del liderazgo. Mis valores en el fútbol y en la vida. Ed. Planeta. 2015.

Neveling, E. Jurgen Klopp. The biography. Ebury Press. 2016.

Perarnau, M. Pep Guardiola. La metamorfosi. Ed. Córner. 2016.

Perarnau, M. Herr Pep. Ed. Córner. 2014.

Sacchi, A. Fútbol total. Ed. Córner. 2015.

Simeone, D. Creer. El desafío de superarse siempre. Libros Cúpula. 2016.

Urbea, J.; García de Oro. Éxito. Las once claves de la motivación, el triunfo y el liderazgo vistas por los mejores entrenadores del mundo. Ed. Planeta. 2011. 

Valdano, J. Los 11 poderes del líder. Ed. Conecta. 2013.


[1] Woodward, Clive. How to win. Rugby and leadership from Twickenham to Tokyo. Hodder & Stoughton. 2019.

[2] Soriano i Compte, Ferran. La pilota no entra per atzar. Ara Llibres. 2009.

[3] Doerr, John. Measure what matters. ‎Portfolio Penguin. 2018.