Skrevet av Norsk Fotballtrenerforening
6. oktober 2023
I NFFs trenerkurs UEFA Spillerutvikler A er det høyt prioritert å besøke og lære av Europas fremste klubbmiljøer for å etablere referanser på topp internasjonalt nivå. I september dro derfor 15 deltakere sammen med fem veiledere og to kursledere på studietur til FC Barcelona for å komme på innsiden av akademiet og klubbens tilnærming til spillerutvikling for både jenter og gutter.
Barcelona er kjent for en tydelig spillfilosofi, en klar struktur og metodikk i treningsprosessen og har i en årrekke vunnet trofeer både på herre- og damesiden, samtidig som de har vært blant de fremste klubbene i Europa til å utvikle spillere til det høyeste nivået.
Oppholdet har kick-off på hotellet like ved La Masia når veileder og «Barcelona-elsker» Geir Hansen på engasjert vis innrammer oppholdet med en innføring i kulturen og identiteten som kjennetegner FC Barcelona.
Han trekker de historiske trådene først tilbake til tidlig hollandsk påvirkning, med Rinus Michels innføring av «Total fotball» og Johan Cruyffs æra som spiller, trener og klubbygger, før Pep Guardiolas periode med sterkt fokus på akademi og spillerutvikling og klubben i flere år var dominerende i Europa, frem til tidligere spiller og dagens hovedtrener Xavis filosofi og spesielle særtrekk ved årets lag.
Oppholdet starter også med besøk til Nou Camp og FC Barcelonas museum der klubbens rikholdige historie og storhet ble ytterligere forsterket. Det var her gledelig å se at kvinnelaget til Barcelona også har fått en velfortjent stor plass på museet og at Norge, med Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen, er vel representert og minner oss om at det er mulig å vokse opp i Norge og bli gode nok til å bli blant de beste spillerne i verden og spille i de aller beste og største klubbene i verden.
Oppholdet starter også med at vi får besøk av 16 år gamle Martine Fenger, som nylig flyttet fra Norge til Barcelona og nå er en del av stallen til Barcelona Kvinner B. Martine er en av de mest spennende aldersbestemte landslagsspillerne i Norge, kommer opprinnelig fra Justneshalvøya utenfor Kristiansand og har sin fotballbakgrunn fra Gimletroll, Amazon Grimstad og Kolbotn.
Hun fortalte om sin reise i jakten på proffdrømmen og overgangen til en av verdens beste klubber og hvordan hun ble tatt imot, bor og trener og tilpasser seg dette miljøet. Dette ga en nyttig innsikt i en ung spillers vurderinger og tanker om prioriteringer i egen spillerutvikling og møte med toppklubb internasjonalt.
Dag 2 var satt av til å observere en U19 Youth League-kamp og en Champions League-kamp for å etablere referanser på det høyeste nivået på junior- (U19) og seniornivå i Europa. Begge kampene var mellom FC Barcelona og Royal Antwerpen og ga en unik mulighet til å danne seg et bilde av referansene for de to respektive nivåene med lik motstand.
Vi så først U19 Youth League-kampen der vi ble spesielt imponert av et Barcelona-lag med svært høye ferdigheter på enkeltspillere i de respektive rollene. Vi lot oss særlig begeistre av den 18 år gamle venstrekanten Dani Rodriguez som hadde 1v1-ferdigheter man sjelden ser, selv på internasjonalt nivå.
På kvelden var det klart for Champions League-kamp med flott ramme og stemning. Dette ble en kamp Barcelona dominerte fra begynnelse til slutt og vant 5-0. Det var en kamp der Barcelonas karakteristiske tilnærming til spillet var både tydelig og ikke minst effektiv. Også i denne kampen var det mange imponerende enkeltmannsprestasjoner og spennende nye møter med unge spillere med eksepsjonelle ferdigheter til å skaffe overtall ved driblinger og evne til å gå av motstandere. Det var som forventet en tydelig sammenheng og kollektiv struktur i de to kampene, men samtidig opplevde vi en større frihet på A-laget i noen roller.
De neste to dagene tilbrakte vi på La Masia, akademiet til FC Barcelona, der vi observerte treninger med alle lag i alle aldre, både på gutte- og jentesiden. Kvaliteten på treninger og spillere var gjennomgående høy og dette ga en unik mulighet til å etablert topp europeiske referanser på alle aldre for både gutter og jenter.
I løpet av disse dagene fikk vi også innføring i Barcelonas planverk og metodisk tilnærming til spillet og treningsprosessen av Methodology Department, Goalkeeping Department, Scouting Department og High Performance Department. Planverket var omfattende og den metodiske tilnærmingen har en tydelig filosofi med etablerte spillprinsipper og spillmodell. Observasjon av treninger forsterket dette bildet og det var en lik og lett gjenkjennelig tilnærming til treningsprosessen i alle aldre fra U8 til senior både på gutte- og jentesiden.
Etter all observasjon, var det hver dag refleksjon og evaluering av dagen i gruppene som besto av tre deltakere med sin veileder. Disse seansene førte til mange gode diskusjoner og refleksjoner om hva dette kunne bety for hver enkelt og hvordan man kunne oversette det til sin egen kontekst og hverdag. Deltakerne på årets utdanning, jobber i ulike miljøer og kontekster og representerer arbeid i topp og bredde med jenter og gutter i ulike aldre i norske og internasjonale miljøer. Det er en klar ambisjon om at besøk til internasjonal toppklubb skulle føre til både informasjon, inspirasjon og refleksjon. I denne sammenheng er det også en viktig målsetting å etablere gode nasjonale og internasjonale referanser på spillet og treningsprosessen som deltakerne kan ta med tilbake til sine respektive miljøer og benytte i arbeidet med spillerutvikling på klubb og landslagsnivå.
NFF har lyst ut en ny runde UEFA Spillerutvikler A-utdanning nå. Søknadsfrist allerede søndag 8. oktober.