Jalland ny U21-trener – Solbakken forlenger

Jan Peder Jalland overtar som U21-landslagstrener etter at Leif Gunnar Smerud har ledet Norges U21-lag gjennom sommerens EM-sluttspill. Samtidig er det klart at Ståle Solbakken forlenger sin kontrakt som A-landslagssjef gjennom VM-kvalifiseringen – ut 2025, og til og med VM 2026 om Norge kvalifiserer seg.

NYTT LAG: Jan Peder Jalland overtar som hovedtrener for Norges U21-landslag. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

– Dette er en kjempespennende mulighet som jeg virkelig leder meg til å ta fatt på. Det er en stor ære å jobbe med våre største talenter. Jeg kjenner mange av spillerne våre fra før, og har hatt flere av de på G15, G16 og U20. Dette er et veldig spennende kull jeg har troen på, sier Jalland til fotball.no.

Moden og motivert

Jalland har vært aldersbestemt landslagstrener siden januar 2019, da han kom fra jobben som assistenttrener i Stabæk. Hans første oppdrag som U21-sjef blir EM-kvalifiseringskamper i september.
  – Jan Peder er både moden og motivert for større oppgaver. Gjennom fem år i NFF har han gjort en svært god jobb som trener for ulike kull, med en jevn rekke av gode prestasjoner. Han har en moderne tilnærming til spillet, samtidig som har han vært en viktig bidragsyter i utarbeidelsen av vår faglige plattform. Det er også en fordel at han kjenner svært godt til den gruppen av spillere som nå er på vei til å bli den neste U21-generasjonen, sier toppfotballsjef Truls Dæhli til fotball.no.

Takker for tilliten

Ståle Solbakkens nye avtale som A-landslagssjef strekker seg ut 2025 og forlenges dersom landslaget når play-off våren 2026. Hvis Norge kvalifiserer seg til VM 2026, forlenges kontraktstiden til etter mesterskapet.
  – Jeg er takknemlig for tilliten og at NFF ønsker å forlenge kontrakten. Jeg føler vi er på rett vei i utviklingen av laget, spillere og støtteapparat. Min periode startet med en rotete VM-kvalik med covid, hjemmekamper på bortebane og Qatar-problematikk. Vi så bedre prestasjoner i Nations League og gode prestasjoner i EM-kvaliken nå i mars, der vi dessverre fikk dårlig betalt i form av poeng. Alt i alt har vi hatt en jevn framgang hele veien, og det potensialet jeg ser i både spillere og støtteapparat gjør at jeg har lyst til være med å utvikle norsk fotball videre. Derfor har jeg nå forlenget avtalen med NFF, sier Ståle Solbakken til fotball.no.

Veldig fornøyd

Fotballpresident Lise Klaveness er også tydelig på NFF ønsket å forlenge landslagssjefens kontrakt.
  – Vi er veldig fornøyde med den jobben Ståle gjør som landslagssjef. Han er en tydelig og samlende leder for laget og støtteapparatet, med en evne til å skape både konkurranse og trygghet i landslagstroppen. Vi ønsker å forlenge avtalen med Ståle allerede nå, og med det sende et tydelig signal om at han er vår mann i framtiden. Selv om det er flere gode ting som skjer i norsk toppfotball, står vi også overfor store utfordringer og stadig økende konkurransekraft blant våre motstandere i Europa. Skal vi utvikle oss nok fremover er vi helt avhengige av kontinuitet og kraft i arbeidet, og da er det avgjørende for oss at en av de viktigste premissleverandørene for toppfotballkultur blir med på laget i en lengre periode.