Hareide tar Island: – En siste opplevelse

– Landslagsfotballen er en siste opplevelse. Det passer meg godt å jobbe med å planlegge kamper frem i tid i stedet for å ha kamper gående hele tiden. Det sier Åge Hareide til TV 2 etter at det fredag ble bekreftet at nordmannen er Islands nye landslagssjef.

LANDSLAGSSJEF IGJEN: Nytt land, nye muligheter for Åge Hareide, som nå skal prøve å lede Island til EM-sluttspillet. Foto: NTB

– Det var interessant etter at jeg mistet EM-sluttspillet med Danmark på grunn av pandemien. Da jeg fikk en mulighet til å trene et landslag igjen og kvalifisere laget til EM, var det såpass interessant at jeg gjerne vil forsøke det, sier Hareide til TV 2.

Tredje landslagsjobb

Island-jobben blir Hareides tredje som landslagssjef. Han har tidligere ledet både Norge og Danmark.
  – Jeg har fulgt det islandske laget ganske lenge, spesielt rundt årene da laget gikk til EM 2016 og VM 2018, og jeg ser fram til utfordringen med å hjelpe laget til å lykkes igjen, sier han til NTB, og legger til:
  – Island har mange sterke spillere. Jeg har sett mange av dem spille for klubblagene sine i Skandinavia og har også trent flere islandske spillere opp gjennom årene. Generelt er de pålitelige og hardtarbeidende, men også disiplinerte spillere med taktisk intelligens, og du trenger disse egenskapene for å lykkes i landslagsfotball, sier han.

Målet er klart.
– Å komme til EM i 2024. Jeg husker godt den islandske fansen i Frankrike 2016. De hadde en helt unik atmosfære og lidenskap. Det ville vært flott å kunne gi dem muligheten til å gjenta den opplevelsen, og vi håper at tribunen vil være full av folk på hjemmebanen vår i Reykjavík.

Kan møte Norge

Åge Hareides kontrakt med Island gjelder i utgangspunktet for de åtte resterende EM-kvalifiseringskampene. Kommer Island til EM, blir det med Hareide ved roret. Blir det tredjeplass i kvalifiseringen – og playoff om EM-plass, blir Hareide med på det også.

I så fall kan han risikere å møte Norge og Ståle Solbakken.
  – Det har jeg selvfølgelig tenkt på. Det vil være en underlig følelse. Det blir litt merkelig. Du har jo opplevd å møte klubber som du har spilt for og trent før. Det har jeg opplevd mange ganger. Men du er trener der du er. Da er det den jobben som gjelder. Du må være profesjonell og stenge ut alt annet, sier Hareide til NRK.