Kjenner du Årets Grasrottrener?

Vi skal igjen lete landet rundt etter Årets Grasrottrener. Vi ser etter Grasrottrenere som utmerker seg spesielt og gjør en ekstra innsats for å bidra til at barn og unge koser seg med fotballen.

VINNER: Ola Lyngvær fra Clausenengen ble kåret til Årets Grasrottrener i Norge for 2021. Foto: Norsk Tipping

Norges Fotballforbund, Norsk Fotballtrenerforening og Norsk Tipping skal sammen igjen kåre Årets Grasrottrener. Vi skal kåre Årets Grasrottrener i hver fotballkrets og ut fra disse kandidatene kåre Årets Grasrottrener i hele norsk fotball. 
  I tillegg til heder og ære vil klubben til vinneren av Årets Grasrottrener i hver krets motta 10 000 kroner. 
  Klubben til den som vinner den nasjonale kåringen og blir Årets Grasrottrener i fotballen vil i tillegg motta 20 000 kroner, altså totalt 30 000 kroner til klubben som har den nasjonale vinneren.  

Nominér din kandidat før 18. september

I 2021 var det Ola Lyngvær som stakk av med tittelen som Årets Grasrottrener. Han fremhevet først og fremst det å bli nominerte som den viktigste anerkjennelsen. 
  Bli med å gi en trener du mener fortjener prisen og anerkjennelsen for jobben som gjøres, og nominer din kandidat på fotball.no. 
  Fristen for å nominere din kandidat er 18. september.

Hvilke kriterier gjelder? 

Kriteriene som gjelder for at man skal kunne bli Årets Grasrottrener er: 

 • At den nominerte er trener for et lag i barne- og ungdomsfotballen 
 • At den nominerte har tatt minst ett av delkursene i Grasrottrenerutdanningen 
 • At den nominerte er over 18 år
 • At den nominerte har politiattest og trenerattest

Vi trenger din hjelp! 

Teddy Moen, generalsekretær i Norsk Fotballtrenerforening, er veldig glad for fokuset Grasrottreneren får og gleder seg til å være med å kåre Årets Grasrottrener: 
  – Vi i Trenerforeningen skal jobbe for fotballtrenere på alle nivåer i norsk fotball. Vi skal sikre trenerens stilling og status i norsk fotball og vi mener dette virkelig vil være med å løfte frem statusen og stoltheten over det å være fotballtrener. Det finnes uendelig mange gode og verdige kandidater der ute, og det vil være vanskelig å bare skulle kåre en vinner i hver krets og en vinner nasjonalt, sier Teddy Moen. 

Bo Folke Gustavson, fagansvarlig barn og ungdom i NFF, er enig.  
  –  Det vil bli et luksusproblem å kåre Årets Grasrottrener. Det er så utrolig mange dyktige og gode Grasrottrenere som gjør en fantastisk innsats hver uke for at barn skal få gode fotballopplevelser. Utfordringen blir å få tak i alle de gode kandidatene, og her trenger vi virkelig hjelp fra Grasrota for å få nominasjoner til kåringen, sier Bo Folke Gustavson. 

Hvordan nominere? 

For å få vite om alle de gode Grasrottrenerne som finnes der ute er vi avhengig av publikums hjelp. Vi trenger deres hjelp til å nominere Grasrottrenere dere mener fortjener denne prisen. Alt vi trenger er navn på nominerte, hvilken klubb den tilhører og selvfølgelig en begrunnelse på hvorfor nettopp denne personen fortjener å bli Årets Grasrottrener. 

  I perioden frem til 18. september kan hvem som helst nominere sin kandidat. 

Hva skjer etter nominasjonsperioden? 

Fra 26. september starter den første av to stemmeperioder. Den første perioden varer frem til 16. oktober. Her skal man stemme på den grasrottreneren man mener bør bli Årets Grasrottrener i sin krets. 
  En lokal jury kårer kretsens vinner blant de fem kandidatene med flest stemmer.

Stemmeperiode to begynner 27. oktober og varer til 6. november. Her kan man stemme blant de 18 kretsvinnerne på hvem man mener bør bli Årets Grasrottrener i hele norsk fotball. 

En nasjonal jury kårer vinneren blant de fem med flest stemmer. Utdeling av prisen skjer på Cupfinaleseminaret 25.-26. november. 

Hva kan man vinne?  

Klubben til den Grasrottreneren som vinner i hver krets mottar 10 000 kroner, som vi oppfordrer klubbene til å bruke på trenerne i sin klubb. Klubben til den kandidaten som blir den nasjonale vinneren får i tillegg 20 000 kroner, altså totalt 30 000 kroner til klubben til Grasrottreneren som blir Årets Grasrottrener.  

  Vi inviterer de fem med flest stemmer etter den nasjonale stemmeperioden til Cupfinaleseminaret på Ullevaal i november, der kåringen og utdelingen vil skje. I tillegg inviterer Norsk Tipping vinneren med til Idrettsgallaen på Hamar i 2023 for å oppleve dette på nært hold 

Vi heier på Grasrottrenerne 

Preben Stai i Norsk Tipping sier følgende om hvorfor de ønsker å være med å kåre Årets Grasrottrener: 
  – Treneren er kanskje den viktigste rollemodellen i norsk fotball. Treneren er den som er der i barnas første møte med fotballen. Treneren er rollemodellen som tar vare på barna, tilrettelegger for god aktivitet, gir barna mestringsfølelse og utfordringer. Den gjør at barna føler tilhørighet og trygghet. Den gjør at barna synes det er gøy med fotball. Vi trenger slike trenere og vi heier på dere. Sier Preben Stai, og legger til: 
  –  Vi vet at det ikke er penger eller status som motiverer Grasrottrenerne i utførelsen av sine oppgaver. Motivasjonen handler om å følge og ta del i barna sin utvikling. Det å se at de koser seg i fotballen og med lagkameratene sine, se smilene, gleden, tårene og samholdet. Vi ønsker likevel å hedre gode Grasrottrenere rundt omkring i Norge og bidra til å gi dem den anerkjennelsen de fortjener, avslutter Preben Stai. 

Slik blir Årets grasrottrener: 

 • Frem til 18. september kan man nominere sin kandidat som Årets Grasrottrener (sjekk fotball.no for link til nominasjonside)
 • Fra 26. september til 16. oktober vil man kunne stemme på sin favoritt blant de nominerte Grasrottrenerne i hver fotballkrets (fotball.no)
 • En lokal jury kårer Årets Grasrottrener i hver krets blant de 5 med flest stemmer etter stemmeperioden. 
 • Fra 27. oktober til 6. november vil man kunne stemme på sin favoritt blant kretsvinnerne. 
 • En nasjonal jury kårer Årets Grasrottrener i fotballen blant de 5 med flest stemmer etter stemmeperioden
 • De 5 kandidatene med flest stemmer inviteres til Cupfinaleseminaret 
 • Utdelingen skjer på Cupfinaleseminaret 25.-27. november 2022 
 • Vinneren blir invitert til Idrettsgallaen på Hamar 7. januar 2023