Trenerutdannelse i Skottland

Opp gjennom årene har trenerutdannelse fra Det skotske fotballforbundet (SFA) høstet anerkjennelse og respekt langt på utsiden av de britiske øyer. En rekke markante trener- og managerprofiler i skotsk og engelsk fotball, har bidratt til løfte utdanningens status.

GODT MOTTATT: NFTs daglige leder Teddy Moen ble tatt godt i mot av Jim Fleeting, Donald Park og Det skotske fotballforbundet på St. Andrews. Foto: RONNY GESON GUNNARSSON

Men Det skotske fotballforbundet har også over mange år satset mye på fotballtrenerutdanning, og har fått mye støtte til dette arbeidet fra Sir Alex Ferguson, David Moyes og Andy Roxburgh.

• Artikkelen er hentet fra NFTs medlemsblad – Fotballtreneren, nr. 3/2016.

I mange år hadde SFA sin trenerutdanning i landsbyen Largs på vestkysten av Skottland. Nå har man valgt å legge de øverste utdanningstrinnene til universitetsbyene Stirling (UEFA Pro-lisens) og St. Andrews (UEFA A-lisens).
  – Largs var et myteomspunnet sted med lange tradisjoner for å utdanne skotske fotballtrenere og managere. Men som med alt annet, noen ganger er det nødvendig med litt forandringer og bedre fasiliteter. Stirling og St. Andrews har begge moderne universitet og campuser som er perfekte for vårt formål.

Storbrittanias eldste universitet

Undertegnede og PR-mann i Trenerforeningen, Ronny GESON Gunnarsson, er på plass på treningsfeltet til University of St. Andrews, Storbritannias eldste universitet (fra 1417!) på østkysten av Skottland. Været er flott og gressmattene er både grønne og nyklipte. Her møter vi to erfarne kursveiledere som holder orden på årets UEFA A-lisens kull.
  Jim Fleeting er Scottish FAs Director of Football Development og Donald Park er Head of the Scottish FAs coaching education course. Begge har vært involvert i trenerutdanning i snart to tiår, har bakgrunn fra både amatørfotball og profesjonell fotball og kjenner godt til hvordan trenerutdannelsen er i en rekke andre land rundt om i verden.
  – Dette året har vi omkring 80 deltakere på vårt UEFA A-lisens kurs (i Norge tas det opp 32 trenere på tilsvarende kurs hvert år). Flertallet er fra Skottland, men vi har også trenere her fra Wales, England, Frankrike, Portugal og USA. Vi er åpne for trenere fra andre land som ønsker å ta trenerutdannelse gjennom SFA. Vi føler at trenere fra andre fotballkulturer bringer inn litt «ekstra krydder» til kurset vårt, sier de.

Fra Sir Alex til Mourinho

Opp gjennom årene har en rekke trenere fra andre nasjoner vært i Skottland for å ta sin trenerlisens. Mest kjente deltakere er kanskje Jose Mourinho og Andre Villas-Boas fra Portugal, som begge tok sine UEFA B- og A-lisenser gjennom SFA.
  – Jose Mourinho har i alle år vært en god ambassadør for vårt program og bidratt til at en rekke yngre trenere fra Portugal og fra klubbens han har ledet, har kommet til vår trenerutdanning. Villas-Boas var bare 21 år første gang han kom til oss.
  Ifølge Fleeting og Park kan de ikke erindre at det har vært noen norske fotballtrenere som har deltatt i deres UEFA A-lisens program, men de vil gjerne se noen flere «vikinger» i årene som kommer.
  – Norske fotballtrenere har anledning til å søke trenerutdannelse gjennom SFA, men selvfølgelig må de som alle andre være kvalifiserte for deltakelse. Dog må de være klar over den ekstra belastningen som ligger i å måtte reise frem og tilbake mellom Norge og Skottland en rekke ganger, og utfordringen med språket.

FAKTA
Litt om UEFA A Licence – SFA

Prisen (2016):
• £ 1 650 (Innledende del)
• £ 960 (Evaluering)
  Innledende del – Kurset har en varighet av 1 år, 9 sammenhengende dager på St. Andrews (mai måned) og 4 veiledningsdager senere på året. Søkere til dette kurset må ha gjennomført en UEFA B-lisens ett av de siste tre årene. Alternativt må de vise til at deres lisens er godkjent som resultat av at man har deltatt på nok timer I forhold til kravene i SFAs etterutdanningsprogram. Aktuelle kandidater bør merke seg at de må delta på inntil 2 veiledningssamlinger over 2 dager før de kan søke på opptak på UEFA Advanced Assessment (vurdering før opptak til UEFA A-lisens).
  Evaluering – Søkere som ønsker å gjennomføre denne 6 dagers evalueringen, må ha gjennomført den innledende delen av UEFA A Lisens kurset i Skottland de siste 5 årene.

ÆRVERDIG: Teddy Moen og Ronny Geson Gunnarsson på ærverdige St. Andrews Golf course i Skottland – en av verdens mest berømte golfbaner. Foto: PRIVAT