Skrevet av Ivar Thoresen
26. november 2024
Norsk kvinnefotball har en alle tiders sjanse til å ta en sentral plass på den store internasjonale scenen og nå målet om å gjøre Toppserien til en Topp 6-liga i Europa. Men det kommer ikke av seg sjøl. Det krever optimisme, samarbeid og hardt arbeid. Fort. Det handler også om å utnytte de erfaringene som Vålerenga og Brann har skaffet seg gjennom spill i Champions League de to siste sesongene.
– Vi må sammen velge å være optimister. Vi må opp i ringene, og ha trøkk, tempo og framdrift i arbeidet vårt, var den klare beskjeden fra fotballpresident Lise Klaveness til de drøyt 200 som i helga deltok på Seminar Cupfinale Kvinner – som oppvarming til søndagens cupfinale mellom Vålerenga og Rosenborg.
Seminaret ble arrangert av Norges Fotballforbund, Norsk Fotballtrenerforening og Norsk Tipping i fellesskap – for tredje gang, og med ny deltakerrekord.
Fotballpresidenten innledet videre med at det skjer mye positivt i norsk jente- og kvinnefotball, men tegnet samtidig et bilde om en toppfotball på kvinnesida som jobber litt i oppoverbakke i det store internasjonale bildet.
– Vi har et stort uforløst potensial som vi sammen skal gripe i åra som kommer, sa Klaveness, samtidig som hun advarte:
– Det er et utviklingstempo der ute som gjør at vi må være på tå hev, og være enda mer innovative.
Med en beskjed om å skape synergier mellom topp og bredde for å styrke den samlede konkurransekraften, sendte Lise Klaveness ballen videre til klubbene med fersk Champions League-erfaring, Vålerenga og Brann.
Først gjennom en samtale mellom Bård Borgersen, Branns styremedlem Siv Skard og Vålerenga-direktør Harriet Budd om deres opplevelse av situasjonen. Deretter snakket Ole Johan Aas med Vålerenga-spiller Thea Bjelde og sportssjef Steinar Pedersen om Europa-erfaringene fra deres ståsted.
Erfaringer som er helt avgjørende for at norsk kvinnefotball skal ta ytterligere steg videre. Det er fortsatt et langt stykke fra Toppserien til Champions League – der alt går mye fortere.
– Vi vet det, og kan snakke om det – men det handler om å kjenne på det. Erfare det, sa Thea Bjelde.
Det er å spille slike kamper jevnlig som løfter nivået i norsk kvinnefotball.
Dessuten:
– Det var viktig for norsk fotball at vi spilte 1-1 i hjemmekampen mot Bayern München. 0-1 hadde vært en parentes, supplerte Steinar Pedersen.
Med andre ord: 0-1 ville ikke være verdt noe. 1-1 er et resultat som betyr noe. For framtidstro og optimisme. Neste steg handler om hvordan snu knepent tap til seier.
Vålerenga Nils Lexerød er tydelig på hva som skal til: – Større konkurranse gjennom tøffere kamper i hjemlig liga.
Referansene Champions League gir er en ting. Det løfter alle på veien mot en mer konkurransedyktig liga. Et annet moment er økonomien som følger med spill på dette øverste nivået. Internasjonalt har kvinnefotballen en stor økonomi som vokser fort, og UEFAs modell gjør at norsk deltakelse ikke bare kommer de klubbene som deltar til gode. Det drypper på alle. Det gir rom for å skalere opp satsinga for flere.
Siri Nordby, direktør for toppfotball og landslag i NFF, fulgte opp med å understreke at ingen får til noe alene – og at samarbeid er nøkkelen til all framgang.
– Vi har et mål om at Toppserien skal være en Topp 6-liga i Europa. Det krever mye av oss NFF, det krever mye av kretsene og det krever mye av klubbene, sa Nordby og mente at nøkkelen til framgang ikke minst ligger i det å konkurrere nok på høyt nivå med aldersbestemte landslag – for å få referansene som kreves til å løfte standarden både hos spillere og klubber.
– Vi har en flat struktur. Det gjør det lettere å få til et godt samarbeid mellom klubber og landslag. Lettere å forstå at noen ganger må det ofres litt fra klubbene, for å sikre et godt utviklingsløp for spillerne, gjennom gode og mange nok referanser.
Nordbys mantra om samarbeid ga en naturlig overgang til U23-landslagets representanter; Per Inge Jacobsen, Martin Lindmark og Christian Thorbjørnsen – som snakket om hvordan de konkret jobber med inngangen «Sterkere sammen».
Lørdagens program fortsatte med fem ulike dybdeløp med relevant tematikk og dyktige bidragsytere, som deltakerne valgte mellom. Det handlet om:
Søndag formiddag ble scenen ryddet for seminarets hovedgjest, svenske Jonas Eidevall (41), som fram til midten av oktober i år var trener for en av verdens ledende kvinneklubber, Arsenal. En jobb han har hatt siden juni 2021, med blant annet to seire i FA-cupen på merittlista.
I 2023/23-sesongen ledet han også Arsenal til semifinalen i Champions League, for første gang på ti år.
Eidevall delte av sine erfaringer, refleksjoner og tanker rundt det å være trener på høyeste internasjonalt nivå – først gjennom en samtale med Bård Borgeresen, før han den neste timen dykket litt nærmere og mer konkret inn i sin egen fotballfilosofi og hvordan han har jobbet i Arsenal.
Hans historie bekreftet det som var sagt gjennom helgen: Kvinnefotballen er i voldsom utvikling, og det skjer lynraskt. Som et eksempel: I hans første sesong (2021/2022) i Arsenal var det i snitt 1 500 tilskuere på kampene. Forrige sesong var det samme tallet 35 000.
PS! En egen artikkel om Eidevall kommer i Fotballtreneren nr. 1/2025.
Fagleder for strategiarbeidet i NFF, Sissel Gynnild Hartley ledet deretter den åpne strategidebatten som avsluttet hele seminaret – under overskriften «En ny suksessepoke for norsk kvinnefotball». Et tema tett knyttet til det pågående arbeidet med NFFs nye strategiplan for perioden 2025-2023. Planen er ute på høring nå, og skal vedtas på Forbundstinget i mars.
Panelet, bestående av Lise Klaveness (president NFF), Jan Erik Fåne (styreleder TFK), Hugo Kjelseth (styrelder NLF), Ane Eide Kjærås (fagansvarlig aktivitetsutvikling NFF), Mina Finstad Berg (kommentatorTV2) og Jens Haugland (daglig leder NTF), bidro til en debatt med stor spennvidde og interessante perspektiver – rundt at mulighetene for en ny suksessepoke absolutt er til stede, og at det gjelder å være offensiv. Men det krever handling, og ikke bare ord. Og det må skje fort i en idrett som utvikler seg i eksplosiv fart internasjonalt.
Lise Klaveness minnet om noe av det hun sa fra scena dagen før, og utdypet.
– Vi ønsker å være en topp 5- eller topp 6-nasjon i Europa. Det kan vi få til. Men skal vi få det til må formelen være ny. Fordi det er en helt ny tid. Vi må være veldig nøye så vi går de første skrittene i riktig retning, og ikke tar 15 skritt til alle retninger, sa Klaveness for å understreke betydningen av å være konkret og rå i prioriteringene. Utviklingen går så fort at det ikke er tid til å gå feil.
– Det handler for eksempel hvordan vi skal få spillere til å gå fra Sverige til Norge i stedet for andre veien, påpekte hun.
Så enkelt. Og sikkert også så vanskelig. Men Klaveness oppsummerte det i noen hovedpunkter:
• Les mer om strategiddebatten under seminaret på fotball.no
• Les også: Nytt utvalg skal sette retning for norsk kvinnefotball-suksess