Løfter jentesatsingen i Landslagsskolen

NFF vil gjøre mer for jentene i Landslagsskolen. Nasjonal kretslagsserie, regionale turneringer og J14-landslag blant tiltakene.

PRIORITERER LANDSLAGSSKOLEN: Satsingen på jentene i norsk fotball styrkes gjennom en oppgradering av Landslagsskolen. Foto: Ivar Thoresen

– Vi har erkjent at vi må gjøre noe ekstra for jentene i landslagsskolen. Mens guttene har hatt større midler og muligheter gjennom NTF-systemet, har ikke jentene de siste årene hatt samme kamptilbud som gutta, forteller leder for spillerutvikling i NFF, Håkon Grøttland til fotball.no.

Helhetlig utviklingsmodell

I snart to år ar en arbeidsgruppe bestående av folk fra toppklubber, kretser og NFF sentralt jobbet med å utarbeide en optimal kampplattform for jenter i alderen 14-16 år.
  Nå rulles en helhetlig utviklingsmodell ut, med Europatoppen med som finansieringspartner.

– Vi ønsket ikke rene klubbserier som på guttesiden, men bygde videre på landslagsskolen og kretslagsstrukturen. Det blir nå en forsterket satsing som består av flere ting.
  – Alt i alt blir det et helt annet volum, kampplattform og tilbud i landslagsskolen, sier Grøttland og konkretiserer tiltakene:

Mange elementer

  • Tidligere oppstart med sonelag, fra januar det året man fyller 12 år.
  • Økt fokus på hverdagsoppfølging av spillerutvikler på de største talentene i krets. Mer trening med gutter er også et av fokusområdene.
  • Regional kretslagsserie for jenter 13 og 14 år, som sikrer kvalitetskamper jevnt og trutt på samme måte som hos guttene.
  • Etablert toppgrupper for de beste kretslagsspillerne, der de beste jentene trener sammen og møter til regionale kampsamlinger.
  • Opprettelse av J14-landslag, altså landslag et år tidligere på jentesiden enn på guttesiden. Første tiltak er samling i november i år, med kamper mot Wales, Hellas og Nord-Irland.

Dratt i fra

– Historisk sett har vi vært en bra nasjon på jentesiden og helt der oppe, men de siste årene har vi sett at de største nasjonene har dratt litt i fra. Vi må steppe opp, og våre beste jenter må få et bedre tilbud. Det har ikke vært god nok matching mot jevnaldrende og jevngode jenter, samt at trening med gutter har forsvunnet litt. Vi ønsker nå en hverdag preget mer av dette, samt gode kamptiltak med jevngode jenter. Vi har stor tro på at disse tiltakene vil bidra til å løfte oss, sier Håkon Grøttland.

Vi må steppe opp, og våre beste jenter må få et bedre tilbud

Håkon Grøttland
SER FRAMOVER: – Vi har erkjent at vi må gjøre noe ekstra for jentene i landslagsskolen, sier forteller leder for spillerutvikling i NFF, Håkon Grøttland. Foto: Ivar Thoresen