Teddy Moen: 25 år som NFT-sjef

I 1998 ble Teddy Moen engasjert av Norsk Fotballtrenerforening i en 50% stilling som administrativ leder etter Joar Hoff. Dermed er Teddy nå på vei inn i sitt 25. år som virksomhetens øverste administrativ leder. Nå med oppgradert tittel til generalsekretær.

JUBLER FOR NFT: Teddy Moen har vært øverste administrative leder i Trenerforeningen i 25 år, og har gledet seg til å gå på jobb hver eneste dag. Her jubler han for NFT etter å ha blitt hedret av fotballpresident Lise Klaveness under Cupfinaleseminaret i november. Foto: Ivar Thoresen
  • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2023

– Jeg kan med hånda på hjertet si at dette har vært et fantastisk oppdrag, hvor jeg har gledet meg til å gå på jobb hver dag, sier Teddy Moen.
  Han ble valgt inn i NFT-styret i 1997 som tiltaksleder, men ble relativt raskt spurt av daværende styreleder Roald Bruun-Hanssen  om han ville vurdere å etterfølge Joar Hoff, som også hadde vært en av grunnleggerne av foreningen i 1986.

Heltidstrener

– I 1997 og 1998 var jeg heltidstrener i Telemark, i en kombinasjon som assistenttrener for Odds A-lag og KA spillerutvikler i Telemark fotballkrets. Året før var jeg hovedtrener for IK Start i Tippeligaen. Jeg var derfor i gang med en karriere som profesjonell fotballtrener, og måtte gjøre et veivalg. 
  Som far til to små barn og en kone fra Kristiansand, ble ønsket om å skape en mer stabil familie-tilværelse viktigere enn å satse videre som profesjonell trener. Og Teddy gikk inn i rollen som 50% administrator i NFT og en 50% stilling som sportsjef i IK Våg-Fotball.
  – Med disse rollene fikk jeg likevel fortsette å arbeide innen fotballen, og det var viktig for meg. I en god kombinasjon med familie, fritid og andre gjøremål. Og det var ingen tvil om at jeg så fine muligheter og utfordringer gjennom Trenerforeningen. Som trigget meg!

Godt omdømme, svak økonomi

I 1998 var det litt over 1 000 medlemmer i NFT, men økonomien var svak. Samtidig hadde foreningen et godt omdømme og var etablert med eget medlemsblad, Cupfinaleseminar og ikke minst et bra, juridisk støtteapparat.
  – Fotballtrenerne som stod bak initiativet og stiftelsen i 1986, kjente bransjen, hadde lidenskap og et genuint ønske om å styrke trenerrollen i norsk fotball. Derfor var det lagt et solid fundament da jeg kom inn, noe som gjorde min oppgave enklere. Samtidig har jeg siden «inngangen» alltid hatt en arbeidsgiver, gjennom styret i NFT, som har gitt meg mye handlingsrom, tillit og utstyrt meg med autoritet. Der er avgjørende om en daglig leder skal lede arbeidet med å løfte en forening i en liten fotball-nasjon som Norge.

Teddy Moen kan nå se tilbake på en reise over et kvart århundre, og som har gjort NFT til kanskje en av Europas mest komplette foreninger for fotballtrenere.
  – Selvfølgelig gjør det meg stolt, og det å komme dit har også vært mye av drivkraften i mitt virke. Men trenerforeninger er under press, og derfor er det ingen garanti for at NFT vil holde denne posisjonen om ikke foreningen er innovativ, tydelig på sin hensikt og ikke minst har god nok oppslutning blant fotballtrenere på alle nivåer i norsk fotball, understreker Moen.

Mer enn en jobb

Han legger ikke skjul på at dette har vært mer enn en jobb, og påpeker at fotballen er og blir både hans hobby og lidenskap.
  – Hvor privilegert har jeg ikke vært som har fått lov til å leve av dette. Jeg ønsker å rette en takk til alle som har bidratt til å gi meg denne plassen og få lov til å jobbe for landets fotballtrenere og for norsk fotball. Jeg ville ikke vært det foruten og angrer aldri på valget jeg gjorde i 1998!

Nå håper Teddy at han skal være heldig og dyktig nok til fortsatt å være fotballtrenerens «ombudsmann» i flere år. 
  – Ingenting inspirer meg mer i hverdagen enn å se andre fotballtrenere utvikle seg, vokse, sette preg på bransjen vår og få det litt tryggere i sine verv og jobber. Det siste er viktig, da trygghet gir bedre arbeidsvilkår, frihet og utvikler en kompetanse som kommer klubber, lag og spillere til gode. Derfor trenger vi en sterk interesseforening i norsk fotball. Over 3 000 fotballtrenere er med og støtter dette prosjektet i dag, men vi må sammen få med enda flere. Da skal og kan vi oppnå større ting sammen.

Alvorlig bakteppe

I november 2017 ble Teddy Moen rammet av alvorlig tarmkreft. Siden den gang har han vært gjennom tre operasjoner og flere regimer med cellegift og stråling. Likevel står han i det hver eneste dag, og kommer seg gjennom tøffe perioder med en optimisme og livsgnist alle bare må beundre.
  – Jeg var litt sykemeldt på tampen av 2022, men nå er jeg jeg tilbake 100%. Så får 2023 vise hvordan ting utvikler seg. Men fordi foreningen har en fantastisk administrasjon med Ivar Thoresen, Ronny Geson Gunnarsson og ikke minst Geir Åge Olsen, som ble ansatt i 100% stilling som administrativ leder fra 1. oktober 2022, er det er apparat rundt meg som er formidabelt. Da går det faktisk an å være litt borte fra jobb, uten at foreningen blir skadelidende. Slik skal og bør det være på en god arbeidsplass.

Brenner for Cupfinaleseminaret

Teddy ønsker å takke alle som har vært med på tiltakene og støttet opp om dem, snakket varmt om dem og ikke minst gitt ham personlig feedback og ros. 
  – Cupfinaleseminaret har vært en «baby» for meg siden 1997. Da hadde jeg selv vært deltaker siden det første seminaret på NIH i 1989, og naturligvis hadde jeg masse ideer. Et fremoverlent styre i NFT ga meg masse frihet til å forme seminaret, og etter dette har en rekke styrer og nye tiltaksledere vært fantastiske pådrivere for at Cupfinaleseminaret skal være den sentrale møteplassen for fotballtrenere i Norge. Så selv uten Cupfinalen for herrer dette året, samlet vi over 700 fotballtrenere i slutten av november. Dette gjør seminaret helt unikt i Europa, og det skal vi være stolte av. Og på plass hadde vi selveste Marcelo Bielsa og Claudio Ranieri. Alt dette gjør seg ikke av seg selv og NFT har mange gode partnere i NFF, Norsk Toppfotball, Toppfotball Kvinner og Norsk Tipping som i samarbeid med en rekke firmaer og selskaper underbygger NFT sin plass i norsk fotball.

Så kommer han med en viktig presisering om at Norsk Fotballtrenerforening først og fremst er menneskene i den og alle dets medlemmer. 
  – Ingenting gir meg mer enn å treffe andre fotballtrenere på alle nivåer, diskutere fag og erfaringer, hente ny kunnskap eller bare rett og slett hygge meg i deres selskap. Det er dette som gir meg kraft og styrke i hverdagen til å kjempe kampen mot sykdom og innimellom noen tøffe dager. Å sitte som generalsekretær i denne utrolige organisasjonen er aldri kjedelig eller direkte tøft. Fordi jeg alltid føler varme, støtte og omsorg fra trener-Norge.