Smerud gir seg etter EM

Leif Gunnar Smerud gir seg som U21-landslagstrener etter sommerens EM-sluttspill.

TAKKER FOR SEG: Leif Gunnar Smerud er den tredje treneren som tar Norge til et EM-sluttspill. Etter mesterskapet søker han nye utfordringer. Foto: NTB

– Etter ni år som landslagstrener, og et EM-sluttspill som venter til sommeren, føles det helt riktig å sette punktum og søke andre utfordringer. Samtidig føles det riktig at en ny trener nå får den samme fantastiske muligheten som jeg har fått. Det er mye talent på vei opp i norsk fotball, og det har vært inspirerende å forvalte den framveksten av gode spillere som vi har sett de siste årene, sier U21-landslagssjef, Leif Gunnar Smerud til fotball.no.
  EM i Romania og Georgia starter 21. juni. Norge har Sveits, Frankrike og Italia i sin gruppe, og kampene vil bli vist på NRK.

Fokus på EM

Smerud har vært U21-trener gjennom fire perioder, men har også ledet A-landslagene både på kvinne- og herresiden – inkludert den kampen for «Nødlandslaget» mot Østerrike i 2020.
  – Jeg kom inn i jobben som en relativt ung mann, upolert på mange måter, både som trener og menneske, om jeg skal vær helt ærlig. Jeg har lært enormt, fått utvikle meg sammen med gode spillere og trenere i et sterkt fagmiljø, men nå er jeg klar for et nytt kapittel. Å være landslagstrener og klubbtrener er to vidt forskjellige ting, og savnet av hverdagen i klubb har jeg kjent på stadig vekk i hele min periode i NFF. Så enkelt er det. Dessuten skal mesterskapet i sommer først og fremst handle om laget, og derfor kommuniseres min beslutning nå, sier han.

Stolte øyeblikk

Leif Gunnar Smerud gleder seg voldsomt til å avslutte med et mesterskap – og med stil.
  – Vi har en tropp og en kultur som gir oss all mulig grunn til å tro at vi kan overraske og skape stolte øyeblikk, sier Smerud.

– Leif har over flere år gjort en god jobb i flere trenerjobber, og kroner nå U21-tiden med et mesterskap som henger høyt. Han er utvilsomt en dyktig trener som er klar til å trene alle klubber i Skandinavia. Jeg ønsker ham lykke til, både med mesterskapet og veien videre etter det, kommenterer A-landslagssjef Ståle Solbakken.

Toppfotballsjef Truls Dæhli synes det er ryddig av Smerud å gi tidlig beskjed om sine tanker om framtida.
  – Leif Gunnar Smerud har vært en viktig trener og fagperson i NFFs landslagsmiljø gjennom lang tid. Å ta laget til et sluttspill der det bare var 14 plasser å konkurrere om, er en stor prestasjon. Gjennom alle sine år i NFF har han vært en viktig driver i vårt fagmiljø, og bidratt betydelig til at hele landslagsløpet vårt har hatt en svært positiv utvikling, sier Dæhli.