Historisk kick-off for trenerutdanning

For første gang i NFF-historien var det tirsdag formiddag felles kick-off for tre topptrenerutdanninger på Ullevaal stadion.

HISTORISK: Johnny Mikael Gallefoss åpnet et historisk felles kick-off for tre topptrenerutdanninger i Ullevaal Panorama tirsdag. Foto: Ivar Thoresen

NFFs seksjonsleder for topptrenerutdanningen, Johnny Mikael Gallefoss, kunne med stolthet i stemmen ønske de 15 deltakerne på UEFA PRO-lisens, de rekordmange 40 deltakerne på UEFA A-lisens og de 15 deltakerne på UEFA Spillerutvikler A, samt studentene ved den nyopprettede næringsmasteren ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), velkommen til en spennende og intens uke med fullt fagprogram for de tre utdanningsløpene. 

Omringet av likesinnede

Programmet for de tre forskjellige utdanningene følger naturligvis ulike spor utover i uka fram til og med fredag, men det var liten tvil om at verdien av å samles til et felles kick-off i Ullevaal Panorma var stor.
  I tillegg startet et eget utdanningsløp for veilederne på alle tre utdanningene allerede mandag formiddag.

– Her er dere omringet av likesinnede, sa Johnny Mikael Gallefoss da han ønsket velkommen og oppfordret alle til å ta med seg «partikler av kunnskap» hjem.
  – Du som trener eier din egen utvikling, og dette er starten på et langt løp der trening, spillet og ledelse er de bærende fagsøylene, fortsatte Gallefoss og kom med enda en oppfordring til dagene som kommer:
  – Her kan vi lære av hverandre og lære om oss sjøl. Samtidig som vi utvider både nettverket og vennekretsen.

Første siden 2016

UEFA PRO-lisens og UEFA A-lisens utdanningen har vært faste elementer i NFTs utdanningsportefølje i mange år. 
  UEFA Spillerutvikler A er derimot en nyhet i år, og står på programmet for første gang siden 2015/2016. 15 deltakere er med på årets kurs, som kjøres sammen med studentene ved den nye næringsmasteren ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).
Ambisjonen er at UEFA Spillerutvikler A også skal gjennomføres årlig framover.

Kjærlighet til mennesker

Oppgaven med å sende med deltakerne en inspirasjonsmelding inn i en intens arbeidsuke, var ikke uventet tildelt nestoren Dag Opjordsmoen.

  – Dere trenger både tro og håp, men først og fremst handler det om kjærlighet til mennesker, sa Dag om det å være fotballtrener.

  – Du må være ualminnelig glad i folk.

Etter 23 år som heltids trener med null opptjente pensjonspoeng var Opjordsmoens tydelige oppfordring at dagens og framtidas trenere er opptatt av ordnede arbeidsforhold og skikkelige kontrakter.
  – Det holder ikke i møtet med Nav at du har fått lønn i hvitevarer, kjøregodtgjørelse og elgkjøtt. 

Trenerforeningen

Opjordsmoen passet også på å minne om at Norsk Fotballtrenerforening er stedet å henvende seg for fotballtrenere om det er spørsmål eller utfordringer.
– Det er Trenerforeningen som støtter trenerne.
Gjennom åra har NFT skapt et fagpolitisk fundament for trenere som er OK+, slik Opjordsmoen – sjøl veteran i NFT-styret – uttrykte det.
Han trakk fram Cupfinaleseminaret som et eksempel på hva Trenerforeningen har fått til.
– Her møter småguttetrieneren fra Sørumsand Eliteserietreneren fra Sandefjord, som den naturligste ting i vedern. Vi skal være stolte av at vi med dette har fått til noe ingen andre klarer, sa nestoren.

• Vi kommer tilbake med mer utfyllende stoff i Fotballtreneren nr. 2/2023.

GLAD I FOLK: Dag Opjordsmoen inspirerte med sin velkomsttale. Foto: Ivar Thoresen