River Plate former unge gutter til VM-vinnere

Etter en helt ellevill finale ble Argentina verdensmestre for tredje gang, og Lionel Messi fikk endelig den eneste tittelen han manglet for å krone en eventyrlig karriere. Her forteller Argentina-ekspert Viggo Strømme litt mer om historien bak VM-gullet.

ENDELIG: Lionel Messi kunne endelig løfte trofeet han har manglet – VM-pokalen – det synlige beviset på at Argentina er verdensmester i fotball igjen. Foto: NTB
  • Av Viggo Strømme, sportssjef NTG Bærum Fotball
Viggo Strømme

El Semillero, arnestedet, er kjent for å være et av Sør-Amerikas, og da, et av verdens beste fotballakademier. River Plates fotballgullgruve har åtte verdensmestere fra 1978 og 1986 på CV-en, inkludert Ubaldo Fillol, Leopoldo Luque og Daniel Passarella. Alfredo Di Stefano og Omar Sivorì, som begge har vunnet gullballen, Aimar, Almeyda, Caniggia, Crespo, Demichelis, Falcao, Gallardo, Higuain, Lamela, Macherano, Ortega, Saviola er andre toppspillere som har driblet, taklet og seiret i den kjente hvite og røde Riverdrakta fra Buenos Aires. 

Club Atlético River Plate former unge gutter til å kunne vinne VM. 

– River er en institusjon som historisk har vært enestående for trening og utvikling av unge spillere. Det viktigste i Argentina, og for River, er å få tak den gode spilleren, få ham til klubben og deretter begynne å påvirke med trening, steg for steg. Hemmeligheten er å ha godt råmateriale og veldig gode trenere.
  Det er Jose Vidal som forklarer. Han har vært trener for River Plates juniorlag i mange år, og har trent Julian Alvarez, Enzo Fernandez, Exequiel Palacios og Gonzalo Montiel på El Semillero. Alle sammen nå verdensmestre for Argentina, etter søndagens neglebiter av en finale. Også målvakten, Franco Armani, og German Pezzella har gått gradene i klubben. Begge er med i VM- troppen. Pezzella har to kamper så langt i VM. 

Hovedmålet for klubben er å gi spillere mulighet til å oppnå en stor fremtid hos førstelaget og samtidig utdanne dem akademisk, etisk og atletisk.

River Plate ser på fotball som en selektiv sport

Sebastian Pait, akademisjef, i River Plate, forteller at klubben har 18 speidere over hele landet og har over 50 000 spillere i porteføljen. Rekrutteringsprosessen er lang og omfattende. Seksåringer må prøvespille og jaget etter den neste Messi er i konkurranse med alle de andre store klubbene. De beste blir invitert til treninger med klubbens akademi for trening og for å bli utsatt for enkelte fremprovoserte minitraumer og situasjoner for å avdekke et reaksjonsmønster som kan passe med et liv innenfor argentinsk toppfotball. Noen svært få blir selektert etter mentale, fysiske og helserelaterte tester som kan avdekke personlighet, fysisk tilstand og hvordan kostholdet har vært. Det et mange kostholdrelaterte skader blant unge spillere i Argentina. 
  Deretter venter minimum seks måneder med fysisk, taktisk og mental tilpasning. Klubben henter aller flest spillere fra Buenos Aires, med adresser syd i byen fra de fattige bydelene. Tidligere toppspiller og akademisjef, Adrian Domenech, uttalte en gang at han ønsker spillerne inn til klubben så nærme fødselen som mulig. Det blir mer tid til riktig påvirkning da.  

– Vi har en god struktur og har sammensatt tankesett gjennom hele klubben. Målet vårt er å forberede spillerne til A- laget. Alle vet hvordan vi skal spille, vi bytter aldri. Det er pasningsorientert og teknisk fotball som gjelder, fortsetter Pait. 

Metodikken er klar, systematisk og tydelig. Alle årgangene har perioder på 10 morphosykluser og 45 treninger. Modeller og statistikk underbygger de ulike rollekravene, både offensivt og defensivt. 

Julian og Enzo vant VM

STERKT MØTE: Sterkt fotballfaglig møte med juniortrener i River, Jose Luis Vidal, i Buenos Aires 2018. Foto: Jose Osvaldo Vasquez

Julian Álvarez og Enzo Fernandez har imponert stort i VM, og begge spiller med det argentinerne kaller `pecho caliente`, varmt hjerte. Julian kom til River fra Atlético Calchín, Cordoba i 2016, 15 år gammel etter å tidligere ha prøvespilt både for Boca Juniors og Real Madrid (da han var 11 år). Nå står han med fire skåringer i VM- sluttspillet. Med sine ydmyke svar, passer han til profilen for en Cordovan fra Calchin. 
  – Vi så at han hadde stor fysisk kapasitet, både offensivt (som er hans største dyd), og defensivt, både i press og etter balltap. Vidal beskriver Julian da kom til River.
  – I samlet press er han veldig hardtarbeidende for lagkameratene sine. Han finner rom på uventede steder og er alltid på jakt etter skåringer. Han er en veldig støttende spiller, teknisk komplett, og en av de som forstår spillet veldig godt. Han er en av disse spillerne som alle ønsker å ha i troppen sin. Han er rett og slett et eksempel til etterfølgelse. 
  – Alvarez ble ferdig utviklet for Premier League gjennom systematisk arbeid. Trenerne har reparert manglene gjennom individuell oppfølging og rett tilpasning (Pait).

Enzo Jeremiaz Fernandez er født i januar 2001. I 2006 ble han klar for River Plate, kun fem år gammel. Etter tretten år i akademiet ble han forfremmet til førstelaget og fikk debuten for millionærene i januar 2019. Etter VM-finalen ble han kåret til den beste unge spilleren i VM. 21- åringen debuterte for Albiceleste så sent som i 22. september i år. Jose Vidal er imponert over hvordan den unge spilleren har utviklet seg. 
  – Enzo har stor kontroll på tid og rom i midtbanerollen. Han leser spillet veldig godt og kan finne en åpning, som et lite hull i en vegg med en utmerket pasning. Enzo er et vinnende vesen som aldri gir opp. Han er støttende med omgivelsene og lever fotball med mye `pasion`. 
  – Begge spillerne har vært gode for oss i River Plate, sier Vidal. Jeg er stolt over å se hvilke øyeblikk de nå opplever i VM. De fortjener det så mye.

Nøkkelen 

PÅ BESØK: NTG- gutter spilte mot River Plate og kommende stjernespillere i 2018. Bildet er fra kampen mot River Plate bak Estadio Monumental hvor VM- finalen i 1978 ble spilt. Nr. 51 til venstre, Sanches Sebastian og nr. 45 i midten, Daniel Lucero er nå førstelagsspillere i River Plate. Nr. 50 Giuliano Simeone, sønn til Diego ‘Cholo’ Simeone, trener i Atletico Madrid. Foto: Viggo Strømme

Argentina er et land hvor fotball åndes og pustes. Konkurransen blant de unge spillerne i Argentina er enorm. Et uttrykk sier at det finnes en god argentinsk fotballspiller under hver eneste stein. De beste blir oppdaget på en løkke, i en klubb eller på arrangerte kamper. De største talentene blir hentet til toppklubbene så unge som mulig. River Plate er en av de flinkeste i klassen til å finne de beste talentene. Det regnes som en kunstart i Argentina, å ha svart gane, som er et uttrykk for å smake kvalitet. Argentinske klubber utvikler kapital når de utvikler spillere. Forretningsmodellen er enkel. Gode emner settes i strukturerte utviklingsprogrammer med verdens beste konkurranse for unge spillere, utvikler dem for førstelaget og for salg til utlandet.
  – Argentina er skaperne av to av de to største spillerne i fotballens historie. Den ene spiller nå, den andre er Diego Armando Maradona. Det gir respekt hos motstanderne, avslutter en stolt Jose Vidal.

Søndag kveld kunne Julian og Enzo leve ut drømmen enhver argentiner i samme generasjon har, å vinne den tredje stjernen for landet sitt sammen med Lionel Messi. Samtidig hadde El Semillero utviklet seks nye verdensmestere. 

HØY KVALITET: El Semillero og trening med River Plates 18 og 19-åringer. Svært høy kvalitet på spillere og trenere. Foto: Viggo Strømme