Alexeeva ble Årets Grasrottrener

Vinneren av Årets Grasrottrener 2022 er nå kåret: Maria Alexeeva fra Kirkenes IF. Prisen ble delt ut på Cupfinaleseminaret fredag.

 

VINNER: Maria Alexeeva ble fredag kåret til Årets Grasrottrener 2022. Foto: NFF
  • Av Christer Madsen, fotball.no

Som i fjor har NFF, Norsk Fotballtrenerforening og Norsk Tipping sammen kåret Årets Grasrottrener. Det har engasjert tusenvis av takknemlige foreldre, besteforeldre og andre i og rundt klubbene våre til å stemme fram sin trenerkandidat. 18 kretsvinnere har blitt kåret, og det har blant disse blitt stemt fram topp fem nasjonalt. Juryen har derfor hatt en utfordrende oppgave med å kåre en vinner blant fem meget kvalifiserte kandidater.

Vinneren ble Maria Alexeeva, trener for J13 i Kirkenes Fotballklubb. Hun mottok prisen under fredagens cupfinaleseminar på Ullevaal, der hun var invitert sammen med de fire øvrige finalistene. De fire andre finalistene var for øvrig Kai Tore Molund (Nordreisa IL), Magne Nedrebø (Fron Fotball 2010), Pål Øystein Berg (Ballstad UIL), Henning Vetås (Nordhordaland BK).

– Tusen takk. Nå føler jeg meg liten, men samtidig veldig stor. Jeg kommer fra en liten klubb i nord, så det er stort å se så utrolig mange flotte mennesker og få denne prisen. Jeg ønsker å takke pappa for fotballforståelsen, mamma for det sosialfaglige, samboeren min som har lagt til rette for at jeg kan styre med dette på fritiden og selvfølgelig jentene på laget med datteren min i spissen. De har åpnet opp døren og inkludert meg og gitt meg lov til å være med J13. Det har alt å si, for uten at de hadde åpnet seg for meg hadde jeg ikke fått bygd et så godt lag, sa Alexeeva fra scenen da hun mottok prisen fra A-landslagssjef Hege Riise.

– Betyr utrolig mye

– Det er så stort det her, at jeg kjente nervene da jeg gikk opp på scenen, sier hun etter utdelingen. 

– Dette var veldig viktig for verdiene vi har jobbet med og skal jobbe med videre. Jeg har en tro på det å bygge lag, det å være masse sammen. Blir man trygge sammen, så blir man et godt lag og bedre spillere. Det tror jeg har mye å si for jentene, fortsetter hun.

Alexeeva stortrives som breddetrener og satte stor pris på å bli verdsatt av sine egne med en nominasjon, som til slutt endte opp med tittelen Årets Grasrottrener. 

– Det som er gøy med å være trener er at jeg ser at man kan få det til, og så har man barn i utvikling som er en utrolig spennende prosess. Det er kjempespennende prosess. Så betydde det veldig mye å bli nominert. Jeg trener jentene og det er de jeg første og fremst møter på treningene, så det å få de gode ordene fra foreldrene og lederen i klubben betyr utrolig mye, sier hun.

Juryen, som besto av Ingvild Stensland, Brede Hangeland, Geir Midtsian, Ane Eide Kjærås, Bol Folke Gustavson og Elin Nicolaisen, hadde følgende begrunnelse for vinneren: 

Når juryen relativt raskt kom fram til årets vinner, begrunnes det med kandidatens fantastiske evne til å skape både trivsel og utvikling, på og utenfor banen. Vinneren beskrives som en trener med stort engasjement for alle, og et fyrverkeri av en person med stadig nye ideer til hvordan bygge samhold blant jentene i klubben.  

Årets grasrottrener formidler sin fotballkunnskap med stor entusiasme gjennom erfaring fra både egen spillerkarriere og trenerkurs, og det understrekes at vinnerens formidlingsevne er en sterk årsak til rekrutteringen i nærområdet. Oppsummert kan vi si at vinneren er alt hva vi legger som grunn for å være en god ambassadør for Grasrottreneren, med et verdisett som bygger på visjonen fotball for alle!

Det er derfor en glede og ære vi på vegne av Norsk Tipping, Norsk Trenerforening og Norges Fotballforbund, vil få utrope Maria Alexeeva til Årets Grasrottrener 2022.

Ønsker å løfte rollemodellene

I tillegg til heder og ære får klubben til vinneren av Årets Grasrottrener i hver krets 10 000 kroner. Klubben til Årets Grasrottrener i fotballen nasjonalt mottar i tillegg 20 000 kroner, altså totalt 30 000 kroner til klubben som har den nasjonale vinneren.

– Norsk Tipping ønsker å løfte de gode rollemodellene i norsk fotball, og grasrottreneren er kanskje den viktigste rollemodellen. Grasrottreneren er rollemodellen som tar vare på utøverne, tilrettelegger for god aktivitet, gir utøverne mestringsfølelse og utfordringer. Med Årets Grasrottrener har vi lyst til å gi motivasjon og inspirasjon til alle de nominerte og vinnere. Uavhengig av om man har blitt kåret til kretsvinner eller ikke håper vi alle nominerte tar med seg den anerkjennelsen det er å bli nominert – det betyr at mange setter stor pris på innsatsen som legges ned på fotballbanen, sier Preben Stai i Norsk Tipping.