Fem timer med Bielsa

Ingen av de nesten 350 trenerne som «tjuvstartet» Cupfinaleseminaret med etterutdanning torsdag, kommer noensinne til å glemme dagen. Fem timer med Marcelo Bielsa i Ullevaal Panorama ble en opplevelse det vil bli snakket om i årevis.

TEGNET OG FORKLARTE: Marcelo Bielsa tegnet og forklarte i fem timer på Ullevaal fredag, med Bryant Lazaro som oversetter og medhjelper. Foto: Ivar Thoresen

Den argentinske trenerguruen ga alt da han inngående presenterte sitt femårige utdanningsløp for utvikling av unge fotballspillere, før han detaljert presenterte de 11 formasjonene han mener finnes, og fleksibiliteten som ligger i dem.
  – Det er bare 11 formasjoner. Jeg har sett i mange år, men jeg finner ikke flere, sa Bielsa.

760 treninger

– Jeg forteller dere ingenting her, som dere ikke allerede vet, sa Bielsa også i presentasjonen av utdanningsprogrammet han mener vil skape flere gode fotballspillere.
  – Det er ingen klubb i verden som har gjort det som skal til og planlagt fra første til siste økt i et utviklingsløp over fem år. Ressursene er der, men ikke planleggingen.
   Fem år med Bielsas program er 760 treninger – hver og en økt planlagt til minste detalj, og med en progresjon for hvert år, og et innhold hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Alt dette kan du lese mer om i Fotballtreneren nr. 1/2023 på nyåret.
  Og det beste av alt: Bielsa er ikke ferdig. Fredag får ytterligere 350 trenere på det ordinære Cupfinaleseminaret muligheten til å oppleve Bielsa fra scenen. Det blir selve finalen i fredagens program, og det perfekte vorspiel til Trenerfesten i Meet-salen fredag kveld.

Europatoppen

I rettferdighetenes navn skal det absolutt nevnes at både NFTs generalsekretær Teddy Moen, fotballpresident Lise Klaveness, sjefen for Topptrenerutdanningen, Johnny Gallefoss og Europatoppens prosjektleder Øyvind Iversen, sterkt bidro til å gjøre Etterutdanningsens første dag til en bra dag på Ullevaal.
  Aldri før har så mange trenere med de høyeste trenerlisensene (UEFA PRO-, UEFA A- og. UEFA Keepertrener A-lisens) deltatt på Cupfinaleseminarets etterutdanning. De angrer neppe.
  Og det er bare å glede seg til fortsettelsen. Med mer Bielsa. Med Claudio Ranieri. Og med velig mange andre spennende bidragsytere.

STÅENDE APPLAUS: Teddy Moen hadde ikke noe problem med å få med seg salen på stående applaus for Marcelo Bielsa etter fem timers fascinerende fotballprat. Foto: Ivar Thoresen
SATTE STANDARDEN: Fotballpresident Lise Klaveness skulker aldri, og satte standarden for en flott dag da hun åpnet Cupfinaleseminarets etterutdanning. Foto: Ivar Thoresen
GOD STEMNING: Ingen grunn til å deppe over utviklingen i norsk fotball. Prosjektleder Øyvind Iversen presenterte trepartssamarbeidet Europatoppen med et smil om munnen. Foto: Ivar Thoresen