Cupfinaleseminaret Kvinner ble en suksess

Da Brann-kaptein Tuva Hansen løftet kongepokalen og sammen med lagvenninnene jublet vilt for Cupfinaleseieren mot Stabæk, hadde rundt 150 trenere fra norsk kvinnefotball allerede brukt to dager på Cupfinaleseminaret Kvinner. Impuls- og etterutdanningstiltaket for trenere, ledere og ansatte i norsk kvinnefotball ble en ubetinget suksess – som garantert blir gjentatt til neste år.

DEBATT: Cupfinaleseminaret Kvinner ble avsluttet med en interessant debatt med overskriften «Hvor likestilt er den norske fotballorganisasjonen? – Status og utfordringer». Panelet bestod av generalsekretær Teddy Moen i NFT (fra venstre), forsker Hanne Sogn fra NIH, fotballpresident Lise Klaveness, tidligere generalsekretær og visepresident i NFF, Karen Espelund, programleder Guro Fostervold, daglig leder Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner, daglig leder Einar Håndlykken i Odd og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Ivar Thoresen

Norges Fotballforbund, Toppfotball Kvinner og Norsk Fotballtrenerforening satte sammen et program som inkluderte alt fra landslagstrenerne på jentesida til verdens beste trener i kvinnefotballen, Lluís Cortés, og et eget mini-seminar med tittelen «Hvor likestilt er den norske fotballorganisasjonen? – Status og utfordringer». Der deltok både fotballpresident Lise Klaveness og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Viktig arena

– Det er et viktig mål for hele norsk fotball å løfte frem flere kvinnelige fotballtrenere, men også styrke fagmiljøet på kvinnesiden. På seminaret er man velkommen om man har trenerlisens eller ikke. Alle trenere av begge kjønn er velkomne til en flott faglig og sosial møteplass på Ullevaal Stadion og Intility Arena. Her blir det både muligheter for nettverksbygging, og ikke minst viktige etterutdanningstimer for lisenstrenere, sa Trenerforeningens generalsekretær Teddy Moen på forhånd.
  Etterpå har han definitivt sine ord i behold. Målet om 150 deltakere ble nådd. Det faglige innholdet holdt høy klasse. Og det sosiale utbytte svarte, etter tilbakemeldingene å dømme, absolutt til forventningene.

Voldsom kraft

– Det å få 150 trenere og fagfolk inn på et slik seminar er godt gjort. Og det viser at det er behov for en slik møteplass i kvinnefotballen, oppsummerer Teddy Moen i etterkant.
  Han mener hele settingen ble knallbra. Et godt fagprogram kombinert med den sosiale opplevelsen rundt selve Cupfinalen på Ullevaal slo godt an – noe tilbakemeldingene også tyder på.

– Det viktigste vi tar med oss er at vi ser at når de sentrale aktørene i bransjen samarbeider – i dette tilfellet Toppfotball Kvinner, NFF, vi i Trenerforeningen og Norsk Tipping – får vi en voldsom kraft, understreker Teddy Moen.
  – Samarbeidsånden er god, og det har vært avgjørende for å lykkes. Cupfinaleseminaret Kvinner er et godt eksempel på hva vi kan få til sammen på ganske kort varsel når vi jobber godt sammen, avslutter Moen.

Behov for møteplass

– Med bakgrunn i Toppklubbsstandard-prosesser i klubbene gjennom hele året i Toppserien og 1. divisjon har det vokst frem et behov for å samle fotballfamilien på kvinnesiden. Seminaret ble en suksess og målet for antall deltakere ble nådd. Seminaret vil trolig fortsette å vokse i årene som kommer. Initiativet til seminaret kommer fra Seksjonen for Toppklubbutvikling i NFF som også har hatt det faglige ansvaret. Seminaret er ellers i samarbeid med Toppfotball Kvinner og Trenerforeningen, hvor sistnevnte har hatt det koordinative ansvaret, påpeker seksjonsleder Toppklubbutvikling i NFF, Bård Borgersen .
– Det er veldig positivt at vi lykkes med målsettingen om antall deltakere og at man opplever seminaret som en god møteplass og et sted for faglig inspirasjon. Dette seminaret vil trolig fortsette å vokse og være en viktig møteplass for kvinnefotballen i fremtiden, sier Borgersen.

  • Les mer om Cupfinaleseminaret Kvinner i Fotballtreneren nr. 4/2022, som kommer i desember.
BEST I VERDEN: UEFA kåret Lluís Cortés til Årets trener på kvinnesiden i sesongen 2020-2021. I 2021 ble han av IFFHS kåret til verdens beste klubbtrener på kvinnesiden. Hederen fikk Cortés etter å ha vunnet stort sett det som vinnes kunne i løpet av sin periode som hovedtrener for Barcelona Femeni fra 2019-2021, med Champions League-tittelen sesongen 2020-2021 som det absolutte høydepunktet. Fredag var han trekkplaster på Cupfinaleseminaret Kvinner. Foto: Ivar Thoresen
VELKOMMEN: Fotballpresident Lise Klaveness ønsket velkommen til Cupfinaleseminaret Kvinner, med gledelig mange deltakere. Foto: Ivar Thoresen