Hvordan få flere kvinnelige trenere?

For å rekruttere flere kvinner til treneryrket, må kvinner tørre å velge dette som en karrierevei.  Hvor mye spiller kulturelle aspekter inn? I en ny episode av NIH-podden snakker Monica Knudsen og Siv Gjesdal om hvordan det er å være kvinnelig trener på toppnivå i fotball.

PODKAST: Monica Knudsen og Siv Gjesdal er gjester i NIH-podden der temaet er hvordan få flere kvinnelige trenere. Foto: NTB og Ivar Thoresen

Norges idrettshøgskoles NIH-podden tar opp et høyst relevant tema når de setter rekruttering av kvinnelige trenere på dagsorden med disse to i studio:

  • Monica Knudsen, assistenttrener for det norske kvinnelandslaget i fotball og tidligere fotballspiller. I 2008 ble hun kåret til årets unge trener av Norsk Fotballtrenerforening, og nå skal hun bidra til å gjenreise Norges kvinnelandslag i fotball.
  • Siv Gjesdal, førsteamanuensis på NIH. Har mange års erfaring fra ungdomsfotballen, og sitter i styret i Norsk Fotballtrenerforening. På NIH underviser hun i trenerutdanning og forsker på trenerrollen. 

– Utgangspunktet for å bli en god trener må være en indre drivkraft. Du må ha lidenskap for idretten og en genuin interesse for spillet. Du kan være en god trener selv om du ikke har erfaring som spiller, sier Monica Knudsen og fortsetter:
  Fotballen har vært belastet med en autoritær, sjåvinistisk og hard holdning til treneryrket. Nå ser vi en endring og det gjør at flere ulike mennesker passer til å være trenere. Det finnes ikke lenger en mal for hvordan en trener bør og skal være.

De tar oss opp det faktum at fotball for menn fortsatt har en helt annen status enn kvinnefotball.
  – Det som er spesielt og urettferdig i fotballen, er at kvinner blir sammenliknet med menn. Vi gjør det ikke i langrenn eller håndball, men vi gjør det i fotball. Du får ikke den samme respekten som kvinne, enten du er spiller eller trener, sier Siv Gjesdal.