UEFA PRO: – Det har vært en fantastisk delingskultur

15 nye trenere har fullført Europas høyeste offisielle trenerutdanning.

UEFA PRO-TRENERE: 15 nye trenere har fullført Europas høyeste offisielle trenerutdanning. Foto: NFF
  • Av Thomas Brekke Sæteren, fotball.no

UEFA PRO-lisens er Europas høyeste offisielle trenerutdanning. Nå har 15 nye trenere fullført utdanningen halvannet år etter at de startet kurset våren 2021.

– Det har vært en god reise med dette kullet. Alle 15 deltakerne har stått fram en god motivasjon og lyst til å lære mer, de har hatt en veldig bra tilstedeværelse og jobbet hardt gjennom hele løpet. Jeg både tror og håper at flere av denne gjengen vil være viktig for norsk toppfotball på dame- og herresiden i årene framover, sier Trond Nordsteien som er PRO-ansvarlig og topptrenerutvikler i NFF. 

– Jeg vil også rose veiledergruppen som består av fem svært dyktige veiledere som innehar mye erfaring, kunnskap og veiledningskompetanse,

– Det har vært veldig positivt

Viking-trener Morten Jensen er en av de 15 nye UEFA Pro-lisenstrenerne.  

– Det har vært veldig positivt. Fantastisk å være på kurs med trenerkollegaer som har et ønske om å utvikle seg selv og hverandre. Det har vært et veldig sterkt kollegium med gode veiledere underveis, sier han.  

– Vi har fått et veldig bra nettverk gjennom UEFA Pro-kurset. Det gjør at vi kan hjelpe hverandre i hverdagen og vi har hatt mye kontakt også utenfor kurset når vi har hatt behov for det. Jeg er veldig takknemlig for at det er så mange fantastiske trenerkollegaer som har vært villige til å by på seg selv og til å dele erfaringer. Det har vært en fantastisk delingskultur på kurset og det vil styrke både oss og norsk fotball om vi klarer å ha med den delingskulturen videre. 

UEFA PRO-utdanningen skal ha et internasjonalt snitt forteller Pro-ansvarlig Trond Nordsteien. 

– Vi har vært i utlandet og sett klubbfotball på høyeste nivå og deler av de internasjonale referansene har også vært knyttet opp mot A-landslaget herrer der vi har fått tilgang til arbeidsprosesser og besøk fra trenerteamet. 

– Kvaliteten har vært høy

For Morten Jensen var det internasjonale fokuset nyttig da han og Viking kjempet om å komme til gruppespillet i Conference League i sommer.  

– Erfaringsutvekslingen med klubber som har vært med på det før, for eksempel Molde, har vært viktig og jeg kunne ta med erfaringer de har gjort hjem til mitt team. Det har vært en veldig bra delingskultur både når det gjelder spillet og hva vi som ledere må tenke på når vi skal konkurrere internasjonalt, forteller han. 

– De internasjonale besøkene var også veldig nyttige. Vi så Premier League, Champions League, Europa League og Conference League. Det var veldig verdifullt å være der og å få de internasjonale referansene sammen med gode kollegaer.  

Fagfolk på toppnivå har innledet de ulike temaene og Ståle Solbakken, Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg, Bjørn Mannsverk og Erik Hamren er blant trenerprofilene som har bidratt.

– Kvaliteten har vært høy på foredragsholderne som har vært innom kurset. Det har vært faglig bra innhold og jeg har gledet meg til hver samling for å treffe kompiser og kolleger og høre om erfaringene fra deres hverdag, forteller Jensen. 

Skal utvikle helhetstrenere med x-faktor

UEFA PRO er et program som skal utvikle helhetstrenere med x-faktor som skal håndtere spill og ledelse på topp nasjonalt og internasjonalt nivå. 

– Utdanningen er knyttet tett opp mot den enkelte treners praksishverdag og har spillet, metodikken og ledelsen av menneskene som overordnede temaer, sier Trond Nordsteien.

– Det har vært flere klubbesøk der de tre deltakerne som har vært i gruppe sammen har besøkt hverandre sammen med sin veileder. Der har de knyttet de tre søylene på nytt igjen inn i den unike klubbkonteksten til hver enkelt klubb. 

Stabæk-trener Per Inge Jacobsen var i gruppe med Brann-trener Olli Harder og faglig leder i Brann-akademiet Aksel Bergo. Med seg som veileder hadde de tidligere landslagssjef Even Pellerud. 

– Vi er gode kompiser og har hatt et veldig godt samarbeid. Det var en godt sammensatt gruppe og det har jeg inntrykk av at alle gruppene på kurset var. Det har vært et bra samspill mellom ulike personlighetstyper, forteller Jacobsen. 

– Vi var så heldige at vi fikk innpass hos West Ham, både på dame- og herresiden. Vi fikk det samme i Brann og jeg synes vi har fått gode referanser både internasjonalt og nasjonalt når det gjelder utviklingsarbeid og jobben som gjøres på toppnivå. 

Stabæk kvalifiserte seg til topp 4-sluttspillet i Toppserien etter et godt grunnspill i vår og sommer og i november skal klubben spille cupfinale mot Brann på Ullevaal stadion etter at de slo de ut Rosenborg i semifinalen.

– Hvor tett og godt samarbeidet vårt har vært så vi på den siste samlingen der jeg og Olli Harder la frem våre spillmodeller noen uker før vi møtes i cupfinalen uten at vi hadde problemer med at den andre satt i rommet.

– Det har vært et intenst og bra kurs

Gjennom hele utdanningsløpet jobbes det med utviklingen av «Min spillmodell», «Min metodikk-modell» og «Min Ledelsesmodell» 

– Jeg har blitt mye mer bevisst på egen spillmodell. De tre søylene som vi har jobbet med gjennom hele UEFA PRO-utdanningen har vært viktig for arbeidet vi gjør i klubben, sier Stabæk-treneren. 

– VI har hatt gode foredragsholdere og det har vært gode sekvenser på hvert tema. Det gjør at vi har fått bygget identitetsmodellen på en god måte og kan bruke den godt i klubben. Jeg har blitt mye mer bevisst på ledelsesmodellen, ledelsesfilosofi og metodikk enn jeg var før kurset. Det har vært et intenst og bra kurs. En veldig bra erfaring for meg.

Bærekraftsmålene har vært en rød tråd gjennom UEFA PRO-utdanningen. 

– Vi har spesielt fokusert på hva som kjennetegner et bærekraftig trenerliv der trenerne har overskudd, energi og motivasjon til å stå i en sånn type jobb, sier Nordsteien.