Tren kvinner som kvinner

«Tren kvinner som kvinner» er tittelen på en av hovedbolkene under Cupfinaleseminaret for kvinner i Oslo fredag 4. og lørdag 5. november. Seminaret er spesielt innrettet som et impuls- og etterutdanningstiltak for trenere, ledere og ansatte i norsk kvinnefotball på alle nivåer. Det kombineres med NM-finalen for J19 fredag kveld og avsluttes med Cupfinalen for kvinner mellom Brann og Stabæk på Ullevaal stadion lørdag ettermiddag.

LEDER SEANSE: Fagutvikler Bård Homstøl i NFF leder seansen Tren kvinner som kvinner under Cupfinaleseminaret Kvinner. Foto: Ivar Thoresen

Fagutvikler Bård Homstøl i NFF holder tak i programmet under overskriften Tren kvinner som kvinner, og to hovedtemaer berøres:

  • Kvinnefotball – fra forskning til praksis på feltet
  • Trenerrollen for kvinnelige toppfotballspillere

Senter for kvinnefotball

UiT Norges arktiske universitet og Tromsø forskningsstiftelse har gått inn med til sammen 41 millioner til etableringen av Senter for kvinnefotball i Tromsø, og det er det nyåpnede senteret som har ansvaret for det første temaet: Kvinnefotball – fra forskning til praksis på feltet. Dette temaet er igjen delt inn i fem bolker:

  • Fysiologiske faktorer – en praktisk tilnærming til styrketrening og tester i klubbhverdagen, ved Sigurd Pedersen.
  • Psykologiske faktorer som påvirker prestasjon – en praktisk tilnærming i klubbhverdagen, ved Susann Dahl Pettersen.
  • «Peak» perioder i kamp – hvordan ta hensyn til dette i treningshverdagen, ved Andreas Winter.
  • En praktisk tilnærming til Posisjonsspesifikk Speed Endurance Training (SET) i kvinnefotball, ved Morten Randers.
  • Kosthold og kostholds periodisering i kvinnefotball – en praktisk tilnærming til RED-S, ved Marcus Dasa.

Trenerrollen

Det andre hovedtemaet handler om trenerrollen for kvinnelige fotballspillere, og denne delen er det Line Dverseth Danielsen fra Nord Universitet som er ansvarlig for. 
  – Man må ta mer hensyn til selvtilliten til kvinnelige spillere enn mannlige, sier Danielsen, som har tatt doktorgrad på ledelse av kvinnelige toppfotballspillere