Skal forske fram raskere fotballspillere

40 fotballspillere er prøvekaniner når Høgskolen i Innlandet og eliteserieklubben HamKam skal finne ut hvordan du bør trene styrke for å bli kjappere til beins.

TESTING: Omfattende testing en hel formiddag. Spillerne som er med på prosjektet testes blant annet for styrke, hurtighet og spenst før de setter i gang med treningen. OG – de testes selvsagt når prosjektet er ferdig i februar. Foto: HINN/Ole-André Lagmandokk

De fysiske kravene til en fotballspiller endrer seg stadig. Spillere i dag er både raskere og løper på høyere intensitet enn man har gjort før. Evnen til å løpe raskt henger tett sammen med evnen til å produsere kraft i underkroppen. 
  I et helt nytt forskningsprosjekt, som skal foregå fra oktober til februar, skal de 40 fotballspillerne som er med teste ut styrketrening med forskjellig frekvens for å finne ut hva som gir best resultat.
  Forskningsprosjektet som settes i gang nå er del av en større samarbeidsavtale mellom HamKam og Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap på Høgskolen i Innlandet som ble inngått i år. 

– Det vi skal finne ut her kan brukes til å optimalisere treningen for ballspillutøvere generelt og fotballspillere spesielt, sier professor på Høgskolen i Innlandet, Bent Rønnestad, som leder forskningsprosjektet fra høgskolens sin side, i en pressemelding.

HØGSKOLEN: Professor Bent Rønnestad, Høgskolen i Innlandet. Foto: Privat

Tilpasset styrketrening

Styrketrening er en naturlig del av treningshverdagen til norske fotballspillere, men styrketrening sammen med utholdenhetstrening har vist seg å kunne redusere styrketreningstilpasningene. Ulike økter kan nemlig ha en negativ effekt på hverandre.

Det er flere faktorer som kan justeres for å påvirke effektene av styrketrening. En av disse variablene er treningsfrekvens (antall økter per uke).
  Studien ønsker å undersøke om styrketreningsfrekvens påvirker endringene i muskelstyrke, muskelvekst, hurtighet, spenst og utholdenhet.

Det er lite forskning på treningsfrekvens blant fotballspillere, og forskningen som er gjort har ikke kontrollert for den totale ukentlige treningsbelastningen.
  – Vi vil sammenligne effekten av to større styrketreningsøkter per uke med fire mindre styrketreningsøkter per uke, der den totale mengden med styrketrening er identisk, forteller Bent Rønnestad.

Gruppa på 40 blir altså delt i to. 20 av spillerne følger det ene opplegget, 20 det andre opplegget. Alt gjennomføres samtidig med vanlig fotballtrening.
  Svarene på hva som fungerer best kan gi spillerne et verktøy de kan bruke for å bli enda bedre spillere.

Vil ta nye steg

HAMKAM: Fysisk trener Utviklingsavdelingen HamKam, Jacob Mollatt.

De 40 fotballspillerne har allerede blitt omfattende testet. Det er kartlagt hvor raske, sterke, spenstige og hurtige de er nå.
  I ukene og månedene som kommer skal det gjennomføres styrketrening med ulik frekvens før den samme gjengen testes igjen på slutten av prosjektet for å se om det har skjedd noe.

For HamKam som klubb er dette forskningsprosjektet noe de har store forventninger til. De har nemlig ønsket å bli bedre i arbeidet sitt med det fysiske aspektet av fotballen.
  – Både idretten og forskningsfeltet utvikler seg stadig og raskt. Gjennom å ta del i forskningen får vi tilgang til kunnskap og erfaring tidlig, sier Jacob Mollatt, fysisk trener i utviklingsavdelingen i HamKam.

Hvordan spillerne opplever og responderer på den ulike treningen vil komme klubben til nytte, tror Mollatt.
  – Dette kan selvsagt gi små fortrinn for oss som klubb og for spillerne som en dag skal kunne prestere i eliteserien for vårt A-lag.

SPENNENDE: Spennende å se hvordan man presterer på testene som er gjort! Det var mye aktivitet i hallen bak Prestrudbanen under testingen av de 40 «forsøkskaninene». Foto: HINN/Ole-André Lagmandokk