Alle jenter med i Sunndal

Guro Reiten, Ada Hegerberg og Andrine Hegerberg ble alle internasjonale toppspillere etter å ha spilt sin barne- og ungdomsfotball omgitt av bratte fjell på Sunndalsøra. Etter dem har aktiviteten stupt litt i Sunndal Fotball også, som i mange andre klubber. Nå tar klubben et krafttak gjennom prosjektet Alle jenter med – i samarbeid med lokalt næringsliv.

JUBLENDE JENTER: 116 jublende fotballjenter og 22 kvinnelige veiledere er strålende fornøyd med Jentefestivalen i Sunndal i august, som en del av det treårige prosjektet Alle jenter med. Foto: Ivar Thoresen

Målet er å få jentene med igjen – som spillere, trenere, ledere og dommere. Og inn i lederstillinger i det lokale næringslivet.

  Hjørnesteinsbedriftene Hydro Sunndal og Sunndal sparebank står bak det treårige prosjektet sammen med Sunndal Fotball – med økonomisk støtte, men samtidig også med tydelige krav og forventninger om å få noe tilbake. 
  – Vi har et skrikende behov for arbeidskraft her. Og da er det bra om vi klarer å lokke hjem noen som har vært ute noen år. Sponsorene ser den verdiskapningen vi som klubb bidrar til for hele lokalsamfunnet, og at den jobben Sunndal Fotball gjør kan være viktig for å få folk til å flytte hit. Vi har et fremsynt næringsliv, og lokale sjefer både i banken og på Hydro. Det spiller inn, sier daglig leder Jørund Svensli i Sunndal Fotball.

  – Dette bygger også omdømme. Et treårig prosjekt er mer enn en happening – mer enn to dager med fotballskole. Vi må tenke lenger enn et enkeltarrangement og utfordres til å utvikles oss, legger han til.

JENTENE MED: Alle jenter med er Sunndal Fotballs tre-årige prosjekt for jentesatsing, i samarbeid med Hydro og Sunndal sparebank. Startskuddet gikk med Jentefestivalen i august – en fotballskole bare for jenter med bare kvinnelige veiledere. Foto: Ivar Thoresen

Flere enn 100 jenter

Fotballtreneren besøkte Sande stadion i Sunndal første dagen av det som ble ei hel uke med fotballfest. Først to dager med fotballfestival bare for jenter, ledet av bare kvinnelige trenere og veiledere. Etterpå to dager med fotballskole for både gutter og jenter. Flere av jentene var på banen fra tidlig til sent alle fire dagene. 

Naboklubbene Surnadal, Tingvoll, Eidsvåg, Grøa, Kvass og Ulvungen bidro til at Sunndal kunne notere 166 deltakere i alderen 7 til 15 på jentefestivalen i august. 22 kvinnelige veiledere – fra ungdomsspillere i klubben til bestemødre – sørget for stor og god aktivitet, mange av dem er til daglig engasjert i ulike roller i klubben. 

Med Jarl Torske på laget

FAGLIG ANSVARLIG: Jarl Torske har erfaring som få andre trenere i Norge, og var naturlig nok faglig ansvarlig for Jentefestivalen i Sunndal. Foto: Ivar Thoresen

Ikke overraskende er Sunndals egen trener-veteran, og tidligere aldersbestemt landslagstrener, Jarl Torske (73) faglig ansvarlig for jentefestivalen. 
  – Opplegget er inspirert av det jeg har opplevd når jeg har vært ute for NFF med fotballskoler for jenter på Balkan og i nord-Afrika, der vi har kjørt mange fotballskoler for jenter med kvinnelige instruktører, forteller Torske.

  – Det har handlet mye om å bygge opp under kvinnelige fotballtrenere, som det ikke er noen tradisjon for i disse landene. Der er mer tradisjon for det her i Norge, sjølsagt, men også vi trenger vi flere kvinnelige trenere og flere kvinner i ledelse og styrer. Det er også bakgrunnen for hele dette prosjektet, som er støttet av Hydro og Sunndal sparebank. Nettopp fordi også de ønsker å rekruttere kvinner til jobber og lederjobber i sine bedrifter.

Gjennom Alle jenter med håper Sunndal å tenne en gnist og inspirere jentene til å gå videre og utdanne seg som leder eller trener i fotballen.
  – Det bærer allerede frukter. Fire av ti deltakere på et grasrottrenerkurs i klubben nylig, var jenter, konstaterer Jarl Torske. 

Lavterksel

– Det er ofte en barriere å få jenter og kvinner med, fortsetter han.
  – De er mer redde for ikke å få det til. Det tar vi hensyn til med Jentefestivalen. Dette er et lavterskeltilbud som er enkelt å organisere, skaper stor aktivitet og tenner gnisten til å bli med videre for både spillere og trenere.

  – Dette handler ikke om å kunne mest mulig fotball, men om å se alle, være gode pedagoger, gi ros og skape stor aktivitet.

Fått jentene med igjen

SCORING: Stor aktivitet, mange mål og fotballglede for 116 jenter under Jentefestivalen i Sunndal. Foto: Ivar Thoresen

Sunndals innsats for å løfte jentefotballen i klubben har gitt god effekt på flere måter. Gjennom hele klubben. I fjor greide de så vidt å stille et 7er senior kvinnelag. I år mønster de både et 11erlag og et 7erlag i seniorklassa. 

  Det gleder selvsagt alle i Sunndal Fotball – som har vært en av jentefotballens foregangsklubber, med Norway Cup-seier både for J16 og J19, og et seniorlag på nest øverste nivå på CVen. 

– Det handler om å få fram mange – ha et bredt tilbud. Samtidig må vi skape muligheter for å nå toppen uten at spillerne må dra herfra tidlig, for de spillerne som har slike ambisjoner. Guro (Reiten) var her til hun var 17 før hun dro videre. Hun spilte på G19-laget og fikk lagt til rette for å kunne være her og samtidig bli så god som mulig, sier Jarl Torske – som var Reitens landslagstrener på den tida. 

  Tilsvarende opplegg fikk han til for landslagsspillere i andre klubber rundt om i landet også.

  – Det finnes ofte mange ressurser i klubbene, og det handler om å legge til rette. Det kan ofte skape bedre betingelser for god utvikling enn at spilleren må flytte hjemmefra tidlig, påpeker Torske. 

Sjela i Sunndal

Så rusler han etter hvert hjemover. Til huset 300 meter unna Sande stadion. Daglig går han en runde rundt det flotte anlegget og ser på den store aktiviteten. Til tross for mange arbeidsår for NFF i Oslo, og nå senest som trenerutvikler på AkerAkademiet til Molde, har Torske alltid hatt bostedsadresse her.

  – Sjela mi ligger i Sunndal. Det å følge med på fotballaktiviteten her hver dag er livskvalitet for meg, sier han.

Daglig leder Jørund Svendsli er også «hjemme igjen» etter et opphold i AkerAkademiet. Torske og Svendsli besitter sammen med styreleder Gunnar Furu en imponerende fotballkompetanse, og har all erfaring og rutine som skal til for å lede en fotballklubb som Sunndal på en god måte.

  Nå er de glade for at de som «veteraner» utfordres gjennom prosjektet Alle jenter med.

  – Vi utfordres av jenter og kvinner som kommer inn i styrer og lederposisjoner. Det åpner nye dører og dette er krefter som lokalsamfunnet totalt sett får god nytte av i lang tid framover, sier Jarl Torske.