De beste jentene må spille med gutter

– Å vokse opp med fem eldre brødre har formet meg til den jeg er i dag. Hele sommeren, fra morgenen til kveld kun avbrutt av matpauser, spilte jeg i buret (cageball) sammen med brødrene mine og vennene deres. De gjorde det aldri lett for meg og syntes heller ikke synd på meg om jeg ble tatt hardt. Lå jeg på bakken fikk jeg beskjed om å reise meg igjen. Jeg har blitt kreativ og fysisk av alle disse timene i buret, og det er derfor jeg har kommet så langt.

SEIERSMÅL: Chloe Kelly scorer Englands seiersmål I EM-finalen mot Tyskland. Hun mener spill mot gutta har bidratt til å utvikle henne til den spilleren hun er. Foto: NTB
  • Av Viggo Strømme
    NTG Fotball Bærum og medforfatter av Fotballboka for jenter

Det er Chloe Kelly (24) som forteller om oppveksten i nordvest-London. For noen uker siden avgjorde hun EM-finalen for England på en klassisk retur og sendte et fullsatt Wembley til himmels.

Ella Toone (22), den første målskåreren for England i EM finalen har nesten samme erfaring.
  – Da jeg var ung tok alltid faren min meg med på fotballtreningene hans, kun en fem minutters gåtur hjemmefra. Der kunne jeg spille fotball med guttene hele dagen. Jeg har en haug med fettere, og broren min og jeg spilte med dem hele tiden. Også på skolen spilte jeg mye fotball, og jeg var den eneste jenta på guttelaget til St George´s Primary School som ligger like utenfor Manchester. 
  Manchester City-spilleren Kelly, har U15 landskamper for England, og Toone, Manchester United, har 12 U17- landskamper.

Mye trening og spill med gutta

Stor fotballinteresse i familien, mye egentrening og spill på løkka, spill og trening med gutter og tidlig inngang i landslagssystemet. Deretter tidlig debut på øverste nivå i hjemlandet og etter hvert overgang til en internasjonal storklubb. Dette er fellesnevneren for noen av verdens beste fotballspillere i Norge, England, Sverige, Frankrike og Spania som nettopp har spilt EM i England. 

Vi kjenner historien til Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen. Mye egentrening, spill med gutter i nærmiljøet og tidlig inn i landslagsskolen. De to engelske toppspillerne som spiller for Arsenal og Manchester United, Beth Mead (27) og Alessia Russo (23) forteller om en oppvekst full av spill med gutter og begge fikk tidlig debut for England U15. Mead ble kåret til EM´s beste spiller. Da det ikke var jentelag på skolen, var Beth tvunget til å spille på det lokale guttelaget til Oakridge Primary school. Mario, far til Alessia Russo, introduserte datteren for det lokale laget West Farleigh FC da hun var fem år. Etter hvert flyttet han henne over til et guttelag.

Lucy Bronze (30) har spilt med gutter og den svenske Evertonspilleren, Hanna Bennison (19), spilte timevis med guttene i skolegården i Lomma, Skåne. Hun debuterte for Rosengård som 15-åring før hun ble solgt til Everton da hun var 18 år. Fridolina Rolfö (28) spilte også mye med gutter hjemme i Lertæppa på sin lange vei til Camp Nou. Begge har flust med landskamper fra de yngste svenske landslagene. Wendy Renard (32) spilte uavbrutt fotball med alt som kunne rulle av plastflasker og baller sammen med gutter på den karibiske øya Martinique, men måtte til fastlandet for å finne en toppklubb.

Tøffere konkurranse, mindre tid og rom

Tidligere utviklingssjef i den samme klubben, Olympique Lyonnaise, Alban Sanchez forteller at de kun ser etter jenter som har spilt med gutter. Da er de allerede selektert, og de får god konkurranse med guttene. Delphine Cascarino debuterte for Frankrike U16 i 2012, og er både verdensmester og europamester med henholdsvis U17- og U19-landslagene til Frankrike. God erfaring å ta med seg til et EM- sluttspill. Hun har også vunnet Champions League fem ganger med Olympique Lyonnais. 
  Spanske Jennifer Hermoso (32), som var skadet og ikke med i EM, forteller om tøffe gatekamper med guttene i Madrid. Gullballvinner Alexia Putellas (28) fra FC Barcelona hadde alltid med seg ballen, også i møte med gutter på det kjente Xavi-akademiet. Den spanske stjernespilleren, Aitana Bonmati (24) spilte J17 EM- finale som 15- åring og ble tidlig en del av FCBarcelona sitt akademi på La Masia, men spilte på mix-lag før det. Guttene var litt etter henne på grunn av den lave høyden (nå 162 cm). Kvartfinalen mot England i EM er vel noe av det beste som er vist av en kvinnelig midtbanespiller noensinne. Teknikk, fart, forståelse og enorm utholdenhet. 

Egentrening gir god teknikk, spill med gutter tøffere konkurranse, og mindre tid og rom. Å tidlig møte andre spillere på samme nivå, interesse og mentalitet gjennom landslagsaktivitet gir inspirasjon, motivasjon, gode referanser og trening til det å konkurrere og delta i store mesterskap. Tyskland (syv titler) og Spania (fem titler) har byttet på å vinne EM for J17. Flere av spillerne blir med videre i landslagssystemet og viderefører med det kvalitet, kompetanse og erfaring til de neste nivåene.

Uheldig utvikling?

I toppklubbene møter de få som kommer dit, en svært profesjonell hverdag som har få eller ingen mangler til det å forberede seg taktisk, mentalt og fysisk til konkurranse på øverste nivå. 
  Besøk til verdens beste fotballag, Olympique Lyonaiss, var interessant og lærerikt. Her forbereder Cascarino, Hegerberg, Renard og de andre toppspillerne seg til å kunne håndtere arbeidskravene som for eksempel en Champions League- eller EM-finale krever. 

Min litt snevre undersøkelse av tilfeldige spillere i verdensklasse dokumenterer at det lønner seg for de beste jentene å spille med og mot gutter, og komme tidlig inn i landslagssystemet. Jeg er ganske sikker på at en omfattende studie vil gi samme resultat. De nevnte anekdotene er i alle fall hentet fra virkeligheten.

Jenter spiller helt sikkert fremdeles med gutter rundt i Norge, men kan det være at med mer ressurser i jentefotballen, bedre vilkår for jentene, jenteakademier, flere og bedre jentelag fører til at færre jenter her hjemme i Norge spiller nok med gutter? I så fall er det en meget uheldig utvikling.

Også den danske Chelseaspilleren Pernille Harder (29) spilte med gutter da hun var yngre. Det var mange barn på gata da hun var liten, og de fleste av dem var tre-fire år eldre. 
  – Men hun ville jo være med og kjempet ræva ut av buksene, har moren Annie Harder fortalt. Hun og faren Mogens forklarte også at Pernille fikk trene med guttene på det kjente akademiet til Nord-Jylland. Det var helt nødvendig for at hun skulle fortsette å utvikle seg.

Ingvild Stensland, medforfatter på «Fotballboka for jenter», med 144 landskamper for Norge bekrefter påstanden min fullt ut.