Hege Riise ny landslagssjef: – En milepæl

Hege Riise (53) blir ny landslagssjef for A-kvinner. Hun får med seg Monica Knudsen, Ingvild Stensland og Jon Knudsen i trenerteamet. – En milepæl, sier NFTs generalsekretær Teddy Moen om utnevnelsen.

MILEPÆL: Utnevnelsen av Hege Riise som ny A-landslagssjef for kvinner, med Monica Knudsen og Ingvild Stensland som assistenttrenere sammen med Jon Knudsen er en milepæl, mener NFTs generalsekretær Teddy Moen. Foto: NTB

– Ikke en milepæl fordi vi får en kvinnelig landslagssjef. Det har vi hatt før. Men det faktum at Hege Riise får med seg to kvinnelige assistenter gjennom Monica Knudsen og Ingvild Stensland er virkelig noe å merke seg, mener Moen.
  Han legger samtidig til at det fra NFTs side er gledelig at hele det nye trenerteamet for Norges beste landslag på kvinnesiden er medlemmer i Trenerforeningen.

Berømmer NFF

Moen ønsker samtidig å berømme NFF for den prosessen de har gjennomført rundt trenerskiftet på A-landslaget.
  – På under to uker har NFF først fått til en ryddig avslutning med Martin Sjögren og Anders Jacobson og så fått på plass et nytt og svært spennende trenerteam. Det står det respekt av.

Utrolige resultater

–Vi er stolte av å kunne presentere ny landslagssjef som kan skilte med utrolige resultater både som spiller og trener, og som bedre enn noen kjenner konkurransen som møter oss der ute. Heges trenerprofil og spillestilprinsipper er godt forankret i Norges fotballkultur og NFFs sportsplan, samtidig som hun har god erfaring med at moderne fotball også krever fleksibilitet i spillet, en evne til å overraske motstandere, sier fotballpresident Lise Klaveness til fotball.no.
  Hege Riise CV er både lang og imponerende: Hun er spilleren med flest A-landskamper for Norge med 188 kamper, hun har vunnet EM-, VM- og OL-gull og vant også Gullballen som VMs beste spiller i 1995. Som trener hadde hun stor suksess i LSK Kvinner med fire seriegull og tre NM-titler. Hun har også vært assistenttrener for USA i VM hvor laget tok sølv. I fjor ledet hun Storbritannias OL-lag i Tokyo, før hun kom hjem og ledet Norges J19-landslag til EM-sølv i sommer.

Erfaring og kunnskap

– I Hege får vi en svært erfaren og kunnskapsrik sjef, en avbalansert teambygger som gir plass til andre typer med andre egenskaper rundt seg. En hovedtrener kan ikke bygge eller lede laget alene. De siste ukene har vi hatt fokus på å finne et team som utfyller Heges egenskaper, men som også vil ta en tydelig posisjon i norsk fotball for å engasjere og for å virkelig løfte frem at landslaget først og fremst er klubbenes lag og flaggskip, fortsetter Klaveness.
  – Når vi nå ansetter nytt trenerteam går vi inn med offensivitet og en voldsom lyst til å ta steg, men også med tålmodighet og en klar erkjennelse av at vi ikke har råd til å dra på lammende forventninger fra en fortid som ikke lenger ligner den realiteten vi møter ute i verden nå, sier toppfotballsjef Truls Dæhli til fotball.no.

Assistenttrenere i det nye trenerapparatet blir Monica Knudsen og Ingvild Stensland. Knudsen har samarbeidet med Riise i en årrekke, med stor suksess både i LSK Kvinner og nå sist J19-landslaget, mens tidligere landslagskaptein Stensland har vært trener for Norges U23-landslag det siste året. I tillegg kommer tidligere landslagskeeper Jon Knudsen inn som ny keepertrener.
  – Sammen danner Hege, Ingvild, Monica og Jon et sterkt trenerteam. De tar alle utgangspunkt i felles fotballfaglige grunnprinsipper, men er ulike typer med ulike egenskaper som utfyller hverandre godt, sier Dæhli.

Gleder seg 

– Å få lede Norges A-landslag er det største, og jeg er stolt og glad over å få tillit til å lede laget og teamet. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på utfordringen, sier Hege Riise til fotball.no.

Ilddåpen for den nye landslagssjefen kommer allerede 2. september, når VM-kvalifiseringen avsluttes med bortekamp mot Belgia 2. september og hjemme mot Albania fire dager senere. Norge trenger ett poeng mot Belgia for å. Sikre VM-plassen.
  – Det blir hektisk, men vi skal bruke tiden nå til å preppe inn mot de første kampene. Alle skjønner hva de kampene betyr, og vi ser nå alle Belgias kamper fra EM og på hvordan vi skal slå dem. Utgangspunktet vårt er bra med gruppeledelse og jeg regner med at det kommer en revansjelysten gjeng etter EM. Det er, slik jeg har forstått det, fortsatt god stemning i spillergruppa. Det skal vi bygge videre på, fortsetter den nye landslagssjefen.