Møt managerlegenden Dave Bassett på trenerturen til London

Den legendariske manageren Dave Bassett (77) blir NFTs gjest på trenerturen til London i oktober. – Dave Bassett er en av de mest erfarne managerne i engelsk fotball. Han har ledet godt over 1 000 ligakamper i engelsk toppfotball, noe svært få andre trenere har oppnådd, sier NFTs generalsekretær Teddy Moen. Det er fortsatt plasser igjen på trenerturen, men vær rask. Det fylles fort opp. Meld deg på innen 2. august for å være sikker på å få bli med.

NORSKE SPILLERE: Dave Basset blir NFTs hedersgjest på trenerturen til London i oktober, og kommer for å fortelle om sin eventyrlige karriere som manager – blant annet i Sheffield United, der han i 1995 også hadde de norske spillerne Roger Nilsen og Jostein Flo i spillerstallen. Foto: NTB

Moen er strålende fornøyd med at NFTs PR-mann Geson Gunnarsson har lyktes med å få Dave Bassett som hedersgjest under trenerturens felles middag i London fredag 28. oktober. 
  Bassett har en unik karriere bak seg som manager i ulike engelske toppklubber – først i Wimbledon, senere i Watford, Sheffield United, Crystal Palace, Nottingham Forest, Barnsley og Leicester. Hans siste jobber var som midlertidig manager i Leicester i 2004 og i Southampton i 2005.

Skapte Wimbledon

– Han var treneren bak Wimbledons utrolige klatring fra non-league fotball (5. divisjon) til toppen av Premier League (1. divisjon den gang). En unik og fantastisk reise, som endte opp med at Wimbledon vant FA-cupfinalen mot selveste Liverpool i 1988. Et Liverpool-lag som på den tida ble regnet som kanskje verdens beste fotballklubb i den tiden, sier Teddy Moen for å sette Bassetts karriere i riktig kontekst. 
  Bassett selv fikk ikke være med på FA Cup-triumfen, ettersom han etter 1987-sesongen ble lokket til Watford av klubbeier Elton John, som ny manager etter Graham Taylor. Der ble han bare kort periode før han tok over Sheffield United.
  – Det var likevel ingen som var i tvil om hvem som hadde hovedæren for Wimbledons pokal – det var Dave Bassett, påpeker Moen.
  Det bekreftes av Geson, som kan fortelle at flere av Wimbledons spillere – den gang kjent som «The Crazy Gang» – tok med seg FA-cup trofeet og reiste på Sheffield United-kamp for å vise at det var Bassetts fortjeneste at de vant.

«The Long Ball game»

Teddy Moen beskriver Dave Bassett som en ung og fremadstormende trener på 80-tallet som tok til seg mange av de nye ideene for taktikk og lederskap. Han var tilhenger av «The Long Ball Game» – og forfektet den ekstremt gjennombruddshissige og direkte fotballen, som ble et varemerke for Wimbledon, og en avgjørende årsak til klubbens suksess.
  – Dette var i en tid der disse ideene fikk fotfeste i England spesielt, gjennom boka The Winning Formula, skrevet av daværende teknisk direktør i The FA Charles Hughes, men som også ble fanget opp i norsk fotball. Primært gjennom miljøet på Norges Idrettshøgskole og Egil Drillo Olsen. Men det er en annen historie, forteller Moen.

Norske spillere

Flere norske spillere har opp gjennom årene også spilt under Dave Bassetts ledelse. Roger Nilsen og Jostein Flo hadde Bassett som sin sjef i Sheffield United i 1995.
  Geson har kjent den erfarne manageren helt siden starten av 1990-tallet, og mener deltakerne på trenerturen har noe å glede seg til når de får historien med hans egne ord i London i oktober.
  – Dave har alltid vært en karismatisk positiv person, med et meget godt rykte. Han ga alt, og pansatte blant annet sitt eget hjem for å sikre Wimbledon økonomi til å hente nye spillere i sin tid, forteller Geson.

Spennende klubbesøk

Det er mange høydepunkter på programmet når Norsk Fotballtrenerforening blåser liv i en god tradisjon og sammen med Indre Østfold Reisebyrå inviterer til ny TRENERTUR til engelsk fotball. Med tidligere landslagssjef, topptrener og Englandsproff Åge Hareide som en av reiselederne, drar vi til London fra 28. til 31. oktober for en kombinert faglig og sosial tur. Blant annet blir det klubbesøk hos de to Premier League-klubbene Brentford og West Ham.

UEFA B-lisenstrenere får 10 timer godkjent etterutdanning ved deltakelse på trenerturen.
– Vi er glad for at vi har fått satt sammen et faglig program med god dybde og bredde, slik at vi sikrer kravene til å få godkjent Trenerturen som etterutdanning for UEFA B-lisens trenere, sier NFTs generalsekretær Teddy Moen.

– Etter to år med pandemi tror vi lysten til å reise på fotballtur på tampen av det norske fotballsesongen er stor for mange norske fotballtrenere, og da er det samtidig viktig at vi kan gjennomføre en tur med faglig tyngde, understreker Moen.

BRENTFORD: NFT planlegger et besøk til den «nordiske» Premier League-klubben Brentford, med svensk kaptein, norske Kristoffer Ajer i midtforsvaret, danske Thomas Frank som manager og i tillegg flere andre nordiske spillere. Åge Hareide (innfelt) blir med som reiseleder. Foto: NTB

«Nordiske» Brentford

Det er nå klart at vi på turen får innpass hos to av toppklubbene i London, og får et unikt innblikk i utviklingsarbeidet ved deres akademier.
Ved ankomst London fredag formiddag (28. oktober) blir vi kjørt i egen buss direkte til akademiet til Brentford FC i Hounslow. Der vil vi få en presentasjon av klubben og deres utviklingsarbeid, og også få følge trening på akademiet før bussen kjører videre til hotellet sentralt i London.

Å få innpass i den «nordiske» Premier League-klubben Brentford, er noe vi gleder oss stort over å kunne tilbud. At vi samtidig får sjansen til å se deres hjemmekamp mot Wolves på den splitter nye og intime Brentford Community Stadium før det bare enda mer interessant.
Brentford har danske Thomas Frank som manager. Brian Riemer er hans assistent, og han har tidligere jobbet sammen med Ståle Solbakken i FC København. 
  Svenske Pontus Jansson er lagets kaptein, og han spiller i midtforsvaret sammen med vår egen Kristoffer Ajer. Spillerstallen har ellers sterke danske innslag, med Mathias Jørgensen, Mads Rørslev, Christian Nørgaard, Mathias Jensen og Mads Bidstrup.

Eventyrlig reise

Brentfords reise til toppen av engelsk fotball er en ganske utrolig historie. Og takket være nettverket til NFTs PR-mann Geson Gunnarsson vil vi på denne turen kunne få et helt unikt innblikk fra innsiden i hva som ligger bak Brentfords store fremganger de siste årene.
  Bare det i seg selv kan være grunn god nok til å bli med på turen.

West Ham på mandag

På avreisedagen mandag (31. oktober) tar bussen oss til flyplassen via et besøk hos West Ham United og deres akademi i Dagenham. Her vil opplegget bli det samme som hos Brentford – med presentasjon av klubb og utviklingsarbeid, samt muligheter til å følge akademi-treninger.

Tradisjonsrike West Ham blir det også spennende å kikke nærmere i kortene. David Moyes er inne i sin andre periode som manager i klubben, og har gjort en formidabel jobb med å etablere klubben som et stabilt lag på øvre halvdel av Premier League. Moyes – som tidligere har ledet både Preston, Everton, Manchester United, Real Sociedad og Sunderland – var så sent som i 2018 gjest og foredragsholder på Cupfinaleseminaret. Mellom sine to perioder i West Ham tok skotten turen til Oslo og snakket om sin innholdsrike managerkarriere.

CUPFINALESEMINARET: West Ham-manager David Moyes besøkte Cupfinaleseminaret i 2018. Den gang i samtale med Åge Hareide, som er med som reiseleder på NFTs trenertur til London i oktober. Foto: Ivar Thoresen

Mange kamp-muligheter

I dagene mellom de to klubb-besøkene blir det rikelig med muligheter til å se toppfotball live – både I Premier League, Women´s Super League, Championship, League One eller League Two.
Endelig kamptidspunkter er ikke satt for de øverste divisjonene ennå, men helgens kampmeny er rikholdig.
  Følgende fire Premier League-kamper spilles i London denne helgen:

  • Brentford – Wolves
  • Arsenal – Nottingham Forest
  • Fulham – Everton
  • Crystal Palace – Southampton

I Women´s Super League spilles følgende kamper i London:

  • Arsenal-West Ham
  • Chelsea-Aston Villa

Andre kamper:

  • Championship: Luton-Sunderland.
  • League One: Charlton-Ipswich.
  • League Two: AFC Wimbledon-Harrogate Town, Leyton Orient-Salford City.
REGJERENDE MESTRE: Maren Mjelde, Fran Kirby og Guro Reiten feirer seriegull for Chelsea i vår. Blir du med på Trenerturen til London i oktober, kan du få med deg de norske jentene hjemme mot Aston Villa i WSL. Eller se Frida Maanums Arsenal hjemme mot West Ham. Foto: NTB

Flere godbiter – Åge Hareide er med

Så blir det garantert flere godbiter – både faglig og sosialt – i løpet av disse dagene i London. 
Det som allerede er spikret er at vår tidligere landslagssjef Åge Hareide blir med som en av reiselederne på turen. Hareide har fra sin tid som dansk landslagstrener og klubbtrener i Brøndby god kjennskap til Brentford-manager Thomas Frank, og flere av de danske spillerne i klubben. Hareide ledet også samtalen med David Moyes på Cupfinaleseminaret i 2018.
Under den felles middagen på hotellet fredag kveld kommer altså manager-veteranen Dave Bassett på besøk for å fortelle om sin karriere og dele sine fotballtanker med oss.

Har du lyst til å bli med? Meld deg på raskt, for vi har bare kapasitet til maksimalt 40 deltakere, og de som melder seg først får plass. Fristen for påmelding er tirsdag 2. august.

SENTRALT HOTELL: Bosted under årets trenertur blir Copthorne Tara Hotel i Kensington