– En ryddig prosess

Tirsdag ble det kjent at Norges Fotballforbund (NFF), Martin Sjögren og Anders Jacobson er enige om en avtale som innebærer at de fratrer sine stillinger som hovedtrener og assistenttrener for Norges A-landslag for kvinner med umiddelbar virkning.

FERDIGE: EM ble ingen suksess, og nå er det slutt for. Martin Sjögren (til høyre) og hans assistent Anders Jacobson som trenere for Norges A-landslag for kvinner. Foto: NTB

– Måten NFF ved president Lise Klaveness og de to trenerne har løst den gjensidige oppsigelsesadgang som lå i arbeidsavtalene da sluttavtalen ble avtalt, er forbilledlig. Dette er aldri lette forhandlinger å føre, og jeg er imponert over at partene kom til dette resultatet så kort tid etter at EM var over for landslaget, sier generalsekretær Teddy Moen i Norsk Fotballtrenerforening (NFT) i en kommentar til saken.
  – Jeg har vært i kontakt med både vårt medlem Martin Sjögren og NFF-president Lise Klaveness, og gitt uttrykk for hvordan NFT ser prosessen, takket dem for deres profesjonalitet og ønsket dem lykke til videre, fortsetter Moen.

Skilles som venner

Den svenske trenerduoen overtok A-landslaget for kvinner i januar 2017 og forlenget i fjor sine avtaler til og med VM i 2023. Forut for avtaleforlengelsene ble partnere enige om å ta inn en bestemmelse om at arbeidet skulle evalueres etter EM, med åpne samtaler om at det kunne bli nødvendig med en endring hvis resultatene og prestasjonene ble for svake i mesterskapet. NFF og trenerne ble samtidig enige om en gjensidig oppsigelsesadgang hvor også rammene for en eventuell sluttavtale ble avtalt. Sjögren og Jacobson mottar etterlønn ut opprinnelig kontraktsperiode, til august 2023.

– Jeg vil takke Martin og Anders for godt samarbeid gjennom mange år. Vi har vært gjennom mye sammen. Endringer og enorm utvikling av kvinnefotballen generelt. Oppturer og nedturer. Hele veien med grunnleggende faglig og menneskelig respekt og vennlighet i bunn. Vi er alle skuffet over sommerens EM-prestasjoner. Ansvaret for nedturen deler vi og veien til fremgang ligger ikke i å peke på enkeltpersoner. Når vi likevel nå har tatt initiativet til å avslutte samarbeidet med Martin og Anders så er det et resultat av en bredere og mer langvarig vurdering som vi allerede diskuterte med dem ved forlengelsene av avtalene i fjor. Nemlig at det vil bli for vanskelig for Martin og Anders å lede laget til fremgang gjennom enda en gjenoppreisningsfase hvis det skulle bli realitet etter sommerens EM. Nå står vi her, sier fotballpresident Lise Klaveness til fotball.no.
  – Vi har hatt gode og respektfulle samtaler etter fredagens exit og går hver til vårt som venner. Selv om vi er trygge på at dette er en riktig avgjørelse for Norges lag nå er det med vemod og stor respekt vi nå avslutter samarbeidet med Martin og Anders, fortsetter hun.

Spesiell tid

– Å få muligheten til å lede Norges landslag i fem og et halvt år, inkludert tre mesterskap, har vært en spesiell tid i min trenerkarriere og jeg tar med meg veldig mange gode og utviklende erfaringer fra tiden i Norge. Forutsetningene før dette mesterskapet var tydelige og vi hadde høye ambisjoner. Da resultatene ikke samsvarte med forventningene, var det en naturlig løsning at vi nå går hver våre veier, sier Sjögren til fotball.no og fortsetter:
  – Jeg kommer fremfor alt til å ta med meg at jeg har fått jobbe med så mange fine mennesker i løpet av denne tiden. Mange dyktige spillere, ledere og andre kollegaer. Tusen takk til alle. 

Hardt og målrettet

RESPEKT: – Denne saken er på mange måter en sak mange fotballmiljøer i norsk fotball kan lære av, sier Teddy Moen. Foto: Ivar Thoresen

– I profesjonell fotball kan dette være et naturlig utfall, men det er likevel trist å se gode kollegaer fratre sine jobber og ikke oppnå de ambisjonene de har lagt på plass i utførelsen. De har arbeidet hardt og målrettet, og da kan fort dette oppleves som et personlig nederlag. Norsk Fotballtrenerforening ønsker de begge lykke til med fremtiden og trenerkarrieren, sier NFTs generalsekreær Teddy Moen.
  – Vi synes også det er kjedelig at NFF ikke vær nær målsettingen med dette Europamesterskapet. Men vi ønsker å berømme NFF for å sin profesjonalitet. Jeg har spesielt merket meg lagkapteinen og spillernes opptreden under mesterskapet, og deres fremtoning i omgivelsene og inn mot media har vært imponerende – gitt den kritikken de er blitt møtt med, legger han til.

Ansvarlig arbeidsgiver

Moen mener videre at det å erkjenne at endringene og utviklingen av kvinnefotballen generelt har vært enorm det siste tiåret, og ikke gi treneren det meste av skylden, viser at NFF er en god og ansvarlig arbeidsgiver. 
  – Vi er alle skuffet over sommerens EM-prestasjoner. Og det at trenerne nå avslutter sitt arbeidsforhold med NFF er på ingen måte et uttrykk for at noen er vinnere. Ingen er vinnere i fotballen når trenere og klubb skiller lag før man har avtalt, men det skjer. Da er de viktig at partene viser respekt, god praksis og sørger for at partene går fra hverandre med hevet hode. Det er gjort, og denne saken er på mange måter en sak mange fotballmiljøer i norsk fotball kan lære av, påpeker Moen og avslutter:
  – Toppfotball betyr oppturer og nedturer, men NFF har vært opptatt av å vise faglig og menneskelig respekt og vennlighet i bunn overfor trenerne.