Gratulerer med 80-årsdagen, Drillo!

«Jeg valgte aldri fotballen. Fotballen valgte meg». Det sa Egil Drillo Olsen i et intervju med Fotballtreneren da Norsk Fotballtrenerforening fylte 25 år i 2011. Heldigvis valgte fotballen Drillo, kan vi si – og i dag gratulere Drillo med 80-årsdagen.

80 ÅR: I dag fyller Egil Drillo Olsen 80 år. Samtidig har filmen om ham, «Alt for Norge», premiere. Foto: NTB

Dagens jubilant har betydd voldsomt mye for Norsk Fotballtrenerforening, men enda mye mer for norsk fotball totalt sett.
  – Drillo er en av Norges fremste og mest fremragende fotballtrenere gjennom alle tider. Ingen landslagssjef for Norge kan vise til tilsvarende resultater. Under hans ledelse var Norge med i to VM-sluttspill og var nær ved å nå et Europamesterskap. Vi slo Brasil i en avgjørende kamp i verdensmesterskapet. Norsk fotball var på det ypperste i Drillo-epoken, og euforien rundt landslaget var helt enorm. Noe som har hatt stor betydning for utviklingen av norsk fotball i etterkant, sier NFTs generalsekretær Teddy Moen i en hyllest av dagens 80-åring.

Enorm betydning

– Drillo sin betydning som fagmann og inspirator i trenermiljøer har vært enorm. Som forsker og amanuensis på NIH, kom han til å ha direkte påvirkning på hundrevis av fotballtrenere, lærere, pedagoger og fotballadministratorer over en periode på 30 år. Parallelt var han fotballtrener og «influencer» gjennom artikler, forfatterskap og ekspertkommentator på TV. Hans betydning for utviklingen av fotballterminologi, fotballsyntaksen, filosofi og metodikk i relasjon til å bygge suksessrike lag, har vært eminent, fortsetter Moen og legger til:
  – Ved siden av Nils Arne Eggen, står Egil Drillo Olsen som en påle i norsk fotballhistorie. Begge var fotballtrenere av folket – med et ønske om å begeistre folket gjennom fotballen.

Stiftet NFT

Norsk Fotballtrenerforening (NFT) ble stiftet på Forbundstrenersamlingen i Skien, 9. november 1986 av en gruppe idealistiske og fremadstormende fotballtrenere. En av dem var Egil Drillo Olsen, som tok plass i det første NFT-styret, som tiltaksleder. Han satt i styret til sluttet av 80-tallet, da han gradvis gikk over i rollen som landslagssjef.

Drillo er hedersmann i NFT og har vært medlem av foreningen siden oppstarten. Han satt også en periode i styret etter tiden som Wimbledon-manager i Premier League. Han har i alle år vært en støttespiller for foreningen gjennom skriving av artikler til magasinet Fotballtreneren, og ikke minst som foreleser og inspirator på Cupfinaleseminaret opp gjennom årene.
  Som tiltaksleder ledet han NFTs første tiltak i forbindelse med NM-finalen for menn i 1987. Arrangementet på Linne Hotell i Oslo kom til å bli forløperen til det årlige Cupfinaleseminaret, som startet i 1999. Et seminar som i dag er blant de lengstlevende, største og beste trenerseminarene i Europa. Høsten 2022 vil dette bli arrangert for 33. gang.

Dagen markeres

­– Norsk Fotballtrenerforening er stolt over å ha Drillo i organisasjonen, og foreningen vil markere dette på hans 80 årsdag i dag, 22. april på Meet Ullevaal når norsk fotball skal feire ham og filmen «Alt for Norge», som har premiere på Colosseum, sier generalsekretær Teddy Moen. Han skal selv holde talen på vegne av NFT.
  Teddy Moen møtte Drillo første gang som student på Norges Idrettshøgskole i 1986. Siden den gang har to hatt et nært og godt forhold – og en felles interesse og lidenskap for fotballtrenerrollen.

– Egil Drillo Olsen har begeistret og inspirert generasjoner av fotballtrenere. Nå er tiden inne for å hylle ham for alt han har betydd, når han nå fyller 80 år. Gratulerer, avslutter Teddy Moen.

  • Se trailer fra filmen Alt for Norge her:

FAKTA
EGIL DRILLO OLSEN
• Født: 22. april 1942
• Spillerkarriere:
16 A-landskamper (0 mål)
Østsiden (1958-1965)
Vålerenga 1964, 1966-1967)
Sarpsborg (1968-1971)
Frigg (1972-1974)
Hasle/Løren (1975)
• Trenerkarriere:
Frigg (1972-1974)
Hasle/Løren (1975)
Østsiden (1976)
Fossum (1977)
Norge U21-landslag (1979-1985)
Lyn (1985-1988)
Aalesund (1989)
Norge OL-landslag (1990)
Norge A-landslaget (1990-1998)
Vålerenga (1998-1999)
Wimbledon (1999-2000)
Norge G19-landslag (2002-2003)
Fredrikstad (2004-2005)
Irak A-landslag (2007-2008)
FK Zebra (2008)
Norge A-landslag (2009 – 2013)
Lyn (2014)

  • Det blir mer å lese om Drillo i Fotballtreneren nr. 2/2022, som kommer ut i juni.